tisdag 5 mars 2019

Napoleon Macron skriver en helsidesartikel i DN  om "Dags ör en förnyelse av Europa".
Han vill ta över Europa och väntar sig not att bli den nya EU-statens förste president om man ser vilka förslag han kommer med. Och  "jag föreslår" står fet också på alla förslagen. Medborgare i Europa skriver, han jag tar mig friheten att vända mig direkt till er...Läget är akut. EU-valem den 23-26 maj blir avgörande för Europa har aldrig befunnit sig i större fara än nu sedan andra världskriget.

Brexit är en symbol för faran, skriver Macron och talar om att Europa inte kunnat uppfylla folken behov av skydd i samtida krissituationer.
Vad menar han. Folkens behov av skydd mot vadå? Invandring? Svaret är att EU vuxit för mycket och tagit på sig allt fler uppgifter och arbetsområden som gjort länder och medborgare oroade, missnöjda, skrämda  över vad som sker. Nationaliströrelser har växt upp och fångat in en folklig reaktion som inte EU-byråkratin och EU-etablissemanget" förstått. Inte minst gäller det Macron själv som nu har att kämpa mot de gula västarna  som tydligen också ska ställa upp i EU-valet.

Det är dags för #"förnyelse av Europa" skriver Macron i stället för att vända oss inåt och splittras. "Jag föreslår att vi tillsammans bygger upp denna förnyelse kring tre ambitioner: Frihet, skydd och framsteg".
Och sedan kommer ett antal förslag som "en europeisk byrå för skydd av demokratierna" som ska skydda staternas valprocesser mot cyberattacker och manipulationer. Vem ska leda den byrån? Vi behöver "Ett försvars- och säkerhetsfördrag", skriver han. E liten poetisk justering från hans förslag om "en EU-armé i samarbete med Nato. En ömsesidig försvarsklausul och  ett europeiskt säkerhetsråd ska inrättas. Hur nära en EU-stat är inte det?

Men det ska sägas han vill också minska klimapåverkan,¨.
Kolet bort 2050, en Europeisk  klimatbank ska finansiera omställningen där alla finansiella institutioner  som Europeiska centralbanken ska medverka. Bra bra.

En fråga till mig själv. Är det en artikel avpassad för Sverige och är artiklarna till de övriga 27/28 medlemsländerna avpassade till dem?



Inga kommentarer: