fredag 15 mars 2019

"Vi klimatforskare stödjer Greta och skolungdomarna" står det som rubrik på DN debatt i dag med 270 klimatforskare som undertecknare.
Man kan inte slå på radion eller TV:s utan att höra att denna dag den 15 mars 2019 är det klimatfrågan som är i topp. Vi måste göra något snabbt. Vi kan inte bara säga att vi är optimister och hoppas på att... vi måste handlar nu som Greta Thunberg brukar säga. Och just nu hör jag i,ekot Gretas tydliga röst på demonstrationen på Mynttorget med skolstrejkande ungdomar.. Tyvärr är jag inte tillräckligt bra i mitt högra ben efter halkolycka och operationen.

Det är bråttom att kraftigt reducera utsläppen och också minska den mängd koldioxid som redan finns i luften för att klara Parisavtalets utsläpp på max 2 helst max 1.5 grader.
I artikeln i DN skriver forskarna att ungdomarnas krav på en snabb robust och rättvis omställning är berättigad. Vi har förmodligen redan passerat vissa trösklar som gör att dewt redan är för sent att stoppa t.e avsmältningen av landisar och förstörelsen a korallreven.

Hela världen måste satsa, regeringar, parlament, myndigheter, kommuner, regionen, företag, civilsamhället, enskilda konsumenter och personer.
Så görs också nu över stora delar världen, inte minst i Sverige. Det går knappast att läsa en tidning utan att ö företagsledare talar om vilka satsningar "vårt företag" gör för klimatet. Detsamma hörs från föreningar,enskilda personer, I dag är dagen för en unik global demonstration för framtiden. Nu är över 106 länder med och 2654 städer har man fått ihop det till för att inte tala om alla mindre demonstrationen.

För trettio år sedan grundades FNs klimatpanel som har hållit i klimatmötena som det sista i höstas i Katowitche i Polen där ett förslag om ett förslag om en regelbok ska tas fram.
Där ska alla världens länder tala om hur  man i varje land ska uppnå Parisavtalet. Det är detta jag skrivit en motion till Centerstämman i september om att Sverige nu ska visa och att centern bör ta ett initiativ om detta. EN regelbok om hur Parisavtalet från 2015 ska bli verklighet. Världens framtid hänger på detta. Våra barn och ungdomar väntar på att vi ska handla. Nu.

Inga kommentarer: