söndag 24 mars 2019

Lyssnade på Löfvens tal på S-kongressen som inte är en riktig kongress, eftersom partiledningen dragit in motionsrätten. Men ändå.
Rättstsstaten och klimatet är våra stora frågor, sa Löfven. Han bygger på den kritik som EU-kommissionen riktar mot stater som Ungern och Polen och föreslår ett särskilt EU-organ som ska granska EU-ländernas om rättsstatens principer uppfylls i medlemsländerna. Mycket bra, säger jag.EU får inte bry sig om ekonomin mer än demokratin, sa Löfven. Också bra. Marknaden får inte komma aförst. Människan måste komma före med människovärdet och rättssamhället. Också bra.

Men sedan kom  S-favoriten om "Den sociala pelaren" med mer av socialpolitik i EU.
Här hänvisade Löfven till att det var Sverige som tog initiativet till denna på toppmötet hösten 2017  " i den svenska staden Göteborg" och så tittade han upp mot läktaren där göteborgarna satt. För arbetsmiljön, för kollektvivavtalen och för kvinnornas makt över sitt arbetsliv, sa Löfven. Bra naturligvis ända till S inser att de blivit lurade när Macron och andra toppledare föreslår mer överstatlighet ch att detta självklarat ska gälla sociala rättigheter. Då är den svenska modellen inte bara hotat, utan utslagen, dvs dessa frågor ska inte avgöras med lagstiftning utan huvudsakligen skötas genom förhandlingar mellan fack och arbetsgivare, vilket också jaga tycker är bra och därför säger nej till den sociala pelaren.

Löfven hänvisade till Olof Palmes tal om gemensam säkerhet i Europa och världen och att detta också gäller migrationen som ju påverkas oss alla, Då krävs gemensamma förslag.
Och det gäller också klimatet, sa han och på dessa punkter kan jag instämma

Inga kommentarer: