söndag 12 oktober 2008

Direkt från Tv-rutan till datorn och bloggen. Maria Wetterstrand vann debatten. Bäst på att förklara. Bäst på att peka på vad klimatkrisen kräver med omställning från fossila bränslen och drivmedel till förnybara alternativ. Men varför talar ingen om spårbilar; Maud hade chansen, men tyst. Regeringen hade chansen men tyst. Miljöpartiet hade chansen men tyst. Jobben klarade regeringen bra men Alliansen måste komma med tryggare förslag på a-kassa.
Finanskrisen går i spinn. Lärdomen är internationella krisplaner, precis som kommunerna har för bränder, översvämningar och andra katastrofer. FN och Världsbanken måste formulera krisplaner för framtida kriser. Tankarna om ett förstärkt FN med en "världsregering" och ett folkvalt världsparlament kan låta långt fram i tiden men måste ställas.
I den "lilla världen" har Värmdö i dag ägnat sig åt skärgården. Skärgårdsskolorna, där svaret är ett ökad samarbete över kommungränserna. Distansundervisning från Sofia Distans kan bli ett alternativ. Waxholmsbolaget, där jag är ersättare i styrelsen, måste få täckning för ökade kostnader pga oljepriserna för att undvika kraftiga taxehöjningar. Här måste Alliansen i landstinget visa handlingskraft. Landshövding Per Unckels och Skärgårdslandstingsrådet Gustav Anderssons förslag att skapa ett nytt gemensamt skärgårdsråd i länet med landsting, länsstyrelse, Siko, WÅAB, RTN, och Skärgårdsstiftelsen och andra intresseorganisationer är en bra idé för ett stärkt samarbete.
Deltog i helgen i två roliga möten inom centern. Ett om hållbara samhällen, som verkligen är ett måste, där spårbilar, hållbart byggande och en samhällsplanering för minskat resande är måsten för framtiden.
Det andra var en CUF-konferens i Lännersta där jag var inbjuden för att tala om EU-frågan från mitt EU-kritiska perspektiv. Tror att en del av mitt budskap om samarbete ja, EU-stat Nej fick visst fäste; Nej till militarisering av EU, nej till mer av EU-stat och ja till folkomröstning om Lissabonfördraget samtidigt som EU-valet fick visst fäste. Klimat, energi. miljö kräver överstatliga lösningar. Spårbilar är ett positivt förslag för att minska klimatkrisen. Regionalisering, dvs rätt för regioner som Östersjöregionen att stärka samarbetet på egna villkor, är rätt väg att stärka samarbetet.

Inga kommentarer: