måndag 6 oktober 2008

Var har EU-debatten, det globala ansvaret och den internationella agendan tagit vägen i den nationella svenska politiken? Visst blir man förvånad. Det är naturligtvis bra att vi diskuterar det nära och lokala men det europeiska och det globala kommer hela tiden närmare och vi är alla en del av en allt närmare glob. Jag har funderat mycket på att förändra FN mot en världsorganisation med starkare folklig förankring och med ngn form av världsregering. FN är inte starkt som det är nu och det utnyttjas av de stora och starka regionala världsmakterna USA, EU, Ryssland och Kina. Är det en möjlig fråga att aktualisera i EU-valet. Är det något som centerpartiet kunde ta upp? Det är väl inget fel om ngn av de regionala "stormakterna" själv tar tag i frågan och något av partierna i Sverige är föregångare?
Miljöpartisternas besked om att ta bort utträdeskravet ur EU är en anpasssning till verkligheten. EU-kritiska Centernätverket har också tagit bort detta krav. Men, det får inte betyda att det är fritt fram mot EU-staten. Tvärtom är det ännu viktigare att vi som medlem driver på för ett samarbete mellan självständiga stater och stoppar alla ambitioner på att göra EU till en regional stormakt med EU-president, utrikesminister, fler majoritetsbeslut och militära ambitioner.
Låt folket bestämma EU-s inriktning. Folkomrösta om Lissabonfördraget. Hur skall man få folk att rösta i EU-valet om den stora frågan om mer makt till EU redan avgjorts ett halvår innan?

Inga kommentarer: