tisdag 7 oktober 2008

Kanske kan det bli lite EU-debatt i alla fall om media är intresserade, hänger på och förstår vilka stora förändringar Lissabonfördraget medför; EU-president, EU-utrikesminister, fler majoritetsbeslut, ökad militarisering och ökad makt till alla EU-institutioner. Tre centerpartister Sven Bergström, Per Lodenius och Eva Selin Lindgren ( 4-5 står bakom men tillåts inte motionera) har nu lämnat in en motion till riksdagen med förslag om folkomröstning eller som ett minimum ett riksdagsbeslut med två val emellan. Det skulle betyda att frågan kan beslutas före valet 2010 i en första läsning med en rejäl debatt i riksdagsvalet och sedan antas eller avslås i en andra läsning därefter.
Ja, det är det minsta man kan begära av vår regering och s-oppsitionen. Allt annat vore ett demokratiskt haveri och en utmaning mot alla medborgare som sätter dialog och demokrati högt. Vi vill inte ha ngt riksdagsbeslut den 20 november under "största möjliga tystnad."
För övrigt saknar jag idédebatten om EU:s och FN:s roll när världskriser som den nuvarande finanskrisen får grepp om banker ich finansieringsinstitut. Är det inte för sådana kriser vi behöver ett globalt samarbete över gränserna? Vi har krisplaner i kommunerna för översvämningar, bränder och anedra katastofer. Borde vi inte ha krisplaner globalt när hela världen skakar?

Inga kommentarer: