fredag 31 oktober 2008

Ja, det växlar snabbt mellan de politiska arenorna. I två dagar har ELDR:s konferens pågått i Stockholm om framtidens Europa.ELDR står för European Liberal Democrat Reform Party där centerpartiet och folkpartiet är svenska medlemmar. Det handlar om EUropa och vilken framtid vi vill bygga tillsammans för fred, välstånd och utveckling. Över 300 delagater och 650 deltagare från alla 27 EU:s medlemsländer, med inslag även från Ryssland och Georgien.
Några nedslag från konferensen som påverkar den svenska politiken.
På seminarier och i plenum har folkpartiet med Jan Björklund drivit tre frågor som avviker från det Alliansen gått till val på. Det är kärnkraften, euron och Nato. Det är direkt utmanande mot centerpartiet och tror jag, stora delar av svenska folket. Folkpartiet vill ha euron, de vill ha mer kärnkraft och de vill ha svenskt medlemskap i Nato. Det hotar det goda samarbetet i Alliansen nu när det är stora problem för Mona Sahlin och oppositionen. Varför? Och varför just nu?
Jag pratade med både Jan Björklund och Maud Olofsson under kongressen och detta inverkar negativt på samarbetet. Centern driver på för klimatsamarbetet och miljön. Det är där EU nu kan visa handlingskraft och det är där vi borde sätta in den största kraften mot omvärlden. Det är där vi kan göra stora insatser under det svenska ordföranedeskapet i EU nästa år.
På hemmaplan har mittenpartierna ett bra samarbete. Mycket bra. Vi vill skapa en mer öppen dialog med varandra, oppositionen, personalen i kommunen och medborgarna. Vi vill stärka mittensamarbetet i Alliansen och det är också centerns önskemål. Moderaterna är också öppna för en bättre dialog. En dialog inriktad på att förbättra skolan, trafiken, barnomsorgen, äldreboendet och kontakten med företagen. Det är bara så vi kan skapa förtroende bland Värmdöborna. Jag är övertygad om att det också är vad socialdemokraterna och oppositionen vill. Vi måste visa att vi kan samarbeta och förbättra vardagen för de som röstat på oss utan politisk pajkastning. Visa ansvar och ledarskap. Det skapar förtroende.

Inga kommentarer: