tisdag 21 oktober 2008

Jag är ingen borgerlig samlare varken nationellt eller lokalt. Däremot tycker jag det är viktigt att hålla ingångna uppgörelser. Alliansen skall ha ett erkännande för att man lyckats bra med att hålla ihop samarbetet, det är verkligen mer än vad man kan säga om s, v och mp. Visst, det är bra med denna sammanhållning men det stärker blockpolitiken kraftigt, särskilt som det triggar vänsterblocket att göra på samma sätt. Det förstärker blockpolitiken och inriktningen mot ett tvåpartissytem som förminskar och förenklar demokratin.
Hemma på Värmdö hade vi i går ett bra möte med Alliansens fyra partier och medlemmar. Det var ett allmänt möte där vi öppet diskuterade det fortsatta Allianssamarbetet i andra halvlek efter kso Jonas Nilssons avgång för drygt en månad sedan. Det är bra och det är något Värmdöcentern föreslagit och vill fortsäta med. Men, samarbetet utgörs av de fyra partierna med olika identitet och prioriteringar. Det är avdelningar och kommunkretsar i de samarbetande partierna som är de fyra demokratiska hörnpelarna i Alliansen. Att ställa block mot block leder fel. Nyanserna försvinner och demokratin blir fattigare. Det gäller naturligtvis också oppositionen. Medborgare och väljare vill ha bredd och flera alternativ, men de vill också ha samarbete. Det kan försvåras av en alltför fyrkantig blockpolitik. Vi måste vara öppna både inåt mot varandra och utåt mot medborgare och opposition för goda förslag.
För övrigt tyckte Emma att det var jätteroligt när farfar stannade och lekte med barnen på Vikingens förskola när han hämtade Emma i dag. Hon ville inte riktigt gå hem men när jag tog det där med glassen då följde hon med. Men det är Emma som styr, talar om var vi skall åka, göra och äta... Hon lindar mig runt sitt finger och jag tycker bara det är roligt.

Inga kommentarer: