onsdag 29 oktober 2008

Mycket Värmdö och kommunalpolitik hemma. Börjar med ett 08.00-möte om förhandlingarna efter Jonas Nilssons avgång. C, fp, kd diskuterar inför möte med moderaterna i Alliansen på torsdag. Vi måste kräva mer inflytande och det kommer vi att få, både i fråga om organisation och företrädare. Vi måste följa huvudregeln från riks. Alla skall bidra och alla skall känna att man får ut något. Relationen till personal, opposition och medborgare måste bli bättre.
Mycket intressant heldag i går om bättre lokalutnyttjande och fastighetsstrategi. Slutsats; Vi behöver inte bygga så mycket nya förskole- och skollokaler. Med enkla åtgärder som bättre organisation mellan skolor och förskolor, ute- och innegrupper och små tillbyggnader på redan befintliga lokaler kan vi spara miljoner genom att slippa bygga nytt.
Lunch om överförmynderiet med kso Monica Petterson, kommundirektören Magnus Hedenfalk, socialchefen Carin Flemström, jag och mina två ersättare som överförmyndare Clarence Öhrhammar och Anna-Lema östman. Öf skall inte höra under socialnämnden och socialförvaltningen. Det är fel och lite unikt för Värmdö. Öf skall ligga under kf eller ks som en självständig enhet styrd av föräldrabalken och kontrollerad av länsstyrelsen och JO. Det var detta lunchen handlade om. Och så kommer det att bli.
Planeringsfrågorna diskuterades på bygg- och exploateringsgruppens möte i kväll. Det är kris på planenheten med folk som slutar och planer som inte kommer fram. En fråga om resurser, prioritering, organisation och ledning. Vi måste göra ngt och tydligt tala om vad vi gör, vad vi prioriterar och vad som får vänta.
I morgon skall jag på ELDR-kongress på Clarion hotell och diskutera EU-frågor. Roligt att träffa gamla kamrater från EU-parlamentet. Roligt också att få tala om varför vi skall säga ja till mer samarbete men nej till en utveckling mot en EU-stat.

Inga kommentarer: