söndag 13 maj 2018

Bra att riksdagen ser över sina lobbyistregler,men gör det med förstånd.
Jag tillhörde de som kritiserade de svaga lobbyistreglerna i EU-parlamentet när, jag satt där för 100 års sedan, förlåt sådär 20-25. Det var alldeles för många företag, organisationer och enskilda opinionsbildare som hörde av sig och ville tala om vilket beslut, jag borde fatta. Det reglerades då och reglerna har också skärpts- De som vill träffa EU-parlamentariker måste registrera sig i ett register. De ska också redovisa hur mycket pengar de lägger ner på lobbying. Google, FB och Amazon spenderar miljoner. Det är bra men..

Gör det med förstånd nu när reglerna ska ses över i Sverige. Det finns mycket kompetens hos tidigare riksdagsledamöter i frågor som de varit engagerade i. 
Jag tycker det är bra om kompetensen kommer fram när beslut ska fattas inom områden där de tidigare ledamöterna har denna kompetens. Men det är de nuvarande ledamöterna som nu har väljarnas förtroende, som ska värdera informationen eller påtryckningarna och som ska fatta besluten.

M vill liksom L inför obligatorisk språkförskola för nyanlända barn.
Man talar om barn i 3-5 årsåldern. Visst, bra, men det är ännu viktigare att äldre barn i 10-15-18 årsåldern snabbt får lära sig språket. En treåring som träffar kamrater hela dagarna lär sig svenska  på några månader på dagis, det gör inte 14-18 åringen om han inte går i skolan.


Inga kommentarer: