lördag 19 maj 2018

Två bra dagar med Mälardalsrådet och diskussioner om samarbete och samverkan kring utbildning, arbetsmarknad, sjukvård, integration och infrastruktur.
Här kommer några av mina anteckningar från olika seminarier.
-Samordna och samarbeta om utbildning med näringsliv och offentlig sektor
-Tydliga karriärstegar i hela sjukvården, inte bara läkare
-samverkan med vårdbiträden och undersköterskor så att alla jobbar med rätt saker
-alla måste känna att man får arbeta och kan arbeta med det man vill och är bra på.Det är arbetsmiljön på jobbet som gör om du fortsätter eller slutar.
-Vi måste få fler att arbeta längre med den kompetens människor har. Det är slöseri att sluta vid 65 bara för att "det varit så.." och människor både vill och kan arbeta deltid eller kortare tidsperioder och har sin fulla kompetens kvar.
-Vi bygger vägar medan vi går på dem - t.ex  språket lär du på vägen när du arbetar.
-Dag Hammarskjöld: Endast den som ser långt  gissar rätt.

Diskussioner på Centerns förmöte till rådsmötet handlade mycket om vilken roll Mälardalsrådet har eller ännu bättre ska ha.
Eller kommer att få. Frågor om vattnet i Mälaren och Östersjön diskuterades mycket och här ska Ina Ununger ha en liten stjärna som tog upp det och menade att Mälardalsrådet måste ha en vattenpolicy. Bra tyckte flera, men vi kanske ska vänta med policys inom olika områden innan vi vet vilken roll Mälardalsrådet kan, eller kommer att spela när regionbildningen och också länsstyrelsernas framtida roll satt sig. Det ser ut som att region Storstockholm med staden och kommunerna i länet kan bildas från den 1.1 2020. Regionbildning utifrån Mälardalsrådets bredd blir inte av, som det ser ut nu.

Det är lite samma perspektiv som EU. Kommunerna får inte bli styrda av en region,där det egna inflytandet minskar. Alla vill känna att det samarbete som skapas både behövs och är gynnsamt för alla som deltar.

Inga kommentarer: