lördag 27 december 2008

Grumla inte julglädjen med mer kärnkraft
Varför skall julglädjen behöva grumlas av ogenomtänkta förslag från Johan Hedin och Fredrick Federley i Stureplanscentern om mer kärnkraft i DN och Svd i dag. Att bygga fler kärnkraftverk skulle ju bara stoppa upp den positiva utveckling av sol-, vind- och bioenergi som nu äntligen kommit i gång.
Jag har varit verksam ungefär lika mycket i centerpartiet som i olika alternativ- och miljörörelser. Jag var v ordf i Folkkampanjen mot kärnkraft under tiden för folkomröstningen.
Kärnkraftsfrågan är inte ngn psykologisk låsning som Hedin och Federley tycker " att det är dags att göra upp med". Ni var kanske inte ens födda när centern drev kritiken mot kärnkraftsutbyggnaden i början av 70-talet. Men det är inget fel att vara lite påläst och lite kunnig.

En grundsten i centerideologin
Nej till kärnkraft är en grundsten i centerns gröna ideologi om ett långsiktigt hållbart samhälle. Centerpartiet har i fyrtio år drivit kravet på nej till kärnkraft ochs satsning på framtida förnybara och hållbara energikällor. Jag håller just på i Värmdö att i vår Framtids- och klimatberednding ta uppfrågan om en försiktig utbyggnad av vindkraften och så gör många med mig runt om i landet. Stoppa inte denna utveckling med ännu mera kärnkraft. Får man lägga fram vilka huvudlösa villoläror som helst i Stureplascentern? Och vad är nästa framsynta framtidssatsning? Nato? EMU?

Maud Olofsson säger nej till mer kärnlraft
Gossarna behöver inte vara oroliga. Maud Olofsson med sin bakgrund i samarbetet med Torbjörn Fälldin, Karin Söder och Börje Hörnlund skulle aldrig släppa centerns kärkraftsmotstånd.Om Johan Hedin och Fredrick Federlay lägger fram förslag om utbyggnad av kärnkraften i Sverige, som de säger, på nästa centerstämma i Örebro nu i maj kommer jag och många med mig att lägga fram fram förslag om avveckling.
Då får vi se hur stort stöd Stureplanscentern har?
Centern är ett framtidsparti med positiva visioner om morgondagens värld och inte ngt bakåtsträvande kärnkraftsparti med olycks-, terror-, avfalls- och kärnspridningsrisker.

Inga kommentarer: