onsdag 31 december 2008

Nyårsafton den 31 dec 2008
Så blir det bara. Året kommer till sitt slut. Bra år? Nja. Klimatkriser och finanskriser. Ett uppblossande krig i Mellanöstern. Ett eldupphör på några dagar för att sätta sig vid förhandlingsbordet vore väl inte omöjligt att kunna medverka till från båda parterna? Det är min Nyårsförhoppning. Israel tappar ännu mer fötroende i världssamfundet och Hamas håller på att förlora sin demokratiska bas. Stoppa omedelbart fientligheterna och sätter er ner. Det är väl för era folk ni finns till?

Vad väntar jag mig mer 2009
Att världen, FN, EU, USA, Kina, Indien, verkligen når en klimatöverenskommelse i Köpenhamn i december. Den som har största möjligheten att politiskt nå framgång för detta är Obama. Han har just nu så gott som hela världens förtroende och en möjlighet som kanske aldrig återvänder att rätt använda detta. Förnybara energiformer, klimauppgörelser, bort med fossilberoendet, klimat och miljävänliga industrier, bostäder och transporter. Spårbilar kommer att bli verklighet i Heathrow, London och det kommer att planeras för fullt på flera platser. Värmdö naturligtvis, med en ringlinje runt Gustavsberg och ner mot Hålludden som den första etappen.

Värmdö
Värmdöcentern tackar för det gångna året. Vi tackar varandra. Vi tackar Allianspartierna, oppositionen, personalen och inte minst medborgarna som stått ut med sina företrädare....
Nja, det vet vi väl inte förrän i september 2010....
Vi vill från Värmdöcentern verkligen, bidra till att förbättra samarbetsklimatet i hela kommunen 2009. Öppenhet, dialog, medborgarinflytande. Lyssna, men också kunna fatta väl förankrade och gärna breda beslut i de större frågorna.
För övrigt tänker Sonja och jag fira Nyår, med glada gamla vänner i Värmdö. Viss blir det väl några meningsutbyten, det hör till, men mest blir det roligt.
Skål
och Gott Nytt År 2009


tisdag 30 december 2008

EU-valet
Medlemmarna säger si,ledningen så
Så står det på SvD ledarsida måndagen den 29 dec. Ja, det är en riktig iaktagelse. Det demokratiska underskottet i EU börjar redan vid nomineringprocessen och sträcker sig över besluten , där 80 % av alla EU-beslut tas av tjänstemän och arbetsgrupper,till den bristande kontrollen.
Några axplock ur ledaren. Moderaterna: Den i politiska sammanhang helt okänta Anna Maria Corazza Bildt går före Christoffer Fjellner som i mina ögon har gjort ett från moderat synvinkel gott jobb i EU-parlamentet. I folkpartiet får partiledningen det svårt med Marit Paulsen eller Maria Leissner. Marit Paulsen kom före i provvalet men.... I centern kom jag på 4:e plats i provvalet men petades helt bort från EU-valsedeln. Detsamma med Lennart Sacrédeus i kd.
Socialdemokraterna har inten medlemsomröstning eller provval alls, dvs partiledningen kan från början göra som den vill och det har ocksåMona Sahlin gjort som placerat sin ibland inte alldeles lydiga partisekreterare Marita Ulvskog på första plats. Läs: Hur man på ett utåt snyggt sätt blir av med en kritiker. Detsamma går att säga om Maud Olofsson som nog blev väldigt glad när Lena Ek, tidigare motkandndat till partiledarjobbet, blev EU-parlamentariker och satsar alla centerresurser på att hon skall förbli borta från Sverige.
"Är provvalen mest till för syns skull"? frågar tidningen. Svar Ja. Någon interndemokrati att tala om finns inte heller,avslutar tidningen. Svar: Nej.

Välkommen i Värmöledningen Lars-Erik Alverjö
Ja, nu hälsar också DN Lars-Erik välkommen till uppdraget som ks-ordförande i Värmdö. Roligt. Han räkar inte med lugn och ro men tror att brist på förskoleplatser, behov av ungdsomssatsningar och investeringar i vatten och avlopp går att lösa. Bra, naturligtvis. Men det är inte de stora problemen, och det vet också Lars-Erik. Det är hur han och vi i Allians för Värmdö formar, presenterar, genomför och förklarar vår politik. Det är hur Värmdöborna och personalen uppfattar oss. Det är bilden, det som etsar sig fast i huvudet, som avgör. Men Alversjö startar bra, med en optimistisk syn på att det går att lösa. Ja, det gör det. Bilden också. Och vi i Värmdöcentern skall göra vårt för att förbättra den.

söndag 28 december 2008

Kärnkraften
Fortfarande förgrymmad över Stureplanscenterns utspel om att centern skall driva kravet på nya kärnkraftsreaktorer. Det är verkligen illa genomtänkt och visar upp en tomhet på grön centerideologi. Det finns ett parti i Sverige som driver kravet på fler reaktorer, låt det räcka med det. Såg att flera centerideologer som Håkan Larsson i Krokom också hade reagerat på kraven på mer kärnkraft i centerrörelsen. Det blir en rejäl debatt på stämman som jag inte är säker på gynnar centern. Men så får det bli. Att falla undan för nyliberala kärnkraftskramare i centerrörelsen kommer inte på tal.

Nya tag i Värmdö
Jag har i dag lagt in lite nya texter på Värmdöcenterns hemsida med förhoppning om en bättre andra halvlek för samhällsarbetet i Värmdö. Det är vi skyldig våra väljare. Mer öppenhet, dialog, deltagande mot Dig som medborgare och Värmdöbo. Ökad närhet och vardagskontakt med personal och opposition och också en bättre information om vad vi gör och kanske ännu viktigare varför vi gör det. Att kunna fatta beslut är bra men att få folk att fatta besluten är ännu bättre....

Gott Nytt År
alla medarbetare i Värmdöcentern, alla partier och deras företrädare i kommunen, all personal och alla väljare, medborgare och Värmdöbor.
Låt oss sikta på ett framgånsrikt år för Världen, Värmdö och oss alla.

lördag 27 december 2008

Grumla inte julglädjen med mer kärnkraft
Varför skall julglädjen behöva grumlas av ogenomtänkta förslag från Johan Hedin och Fredrick Federley i Stureplanscentern om mer kärnkraft i DN och Svd i dag. Att bygga fler kärnkraftverk skulle ju bara stoppa upp den positiva utveckling av sol-, vind- och bioenergi som nu äntligen kommit i gång.
Jag har varit verksam ungefär lika mycket i centerpartiet som i olika alternativ- och miljörörelser. Jag var v ordf i Folkkampanjen mot kärnkraft under tiden för folkomröstningen.
Kärnkraftsfrågan är inte ngn psykologisk låsning som Hedin och Federley tycker " att det är dags att göra upp med". Ni var kanske inte ens födda när centern drev kritiken mot kärnkraftsutbyggnaden i början av 70-talet. Men det är inget fel att vara lite påläst och lite kunnig.

En grundsten i centerideologin
Nej till kärnkraft är en grundsten i centerns gröna ideologi om ett långsiktigt hållbart samhälle. Centerpartiet har i fyrtio år drivit kravet på nej till kärnkraft ochs satsning på framtida förnybara och hållbara energikällor. Jag håller just på i Värmdö att i vår Framtids- och klimatberednding ta uppfrågan om en försiktig utbyggnad av vindkraften och så gör många med mig runt om i landet. Stoppa inte denna utveckling med ännu mera kärnkraft. Får man lägga fram vilka huvudlösa villoläror som helst i Stureplascentern? Och vad är nästa framsynta framtidssatsning? Nato? EMU?

Maud Olofsson säger nej till mer kärnlraft
Gossarna behöver inte vara oroliga. Maud Olofsson med sin bakgrund i samarbetet med Torbjörn Fälldin, Karin Söder och Börje Hörnlund skulle aldrig släppa centerns kärkraftsmotstånd.Om Johan Hedin och Fredrick Federlay lägger fram förslag om utbyggnad av kärnkraften i Sverige, som de säger, på nästa centerstämma i Örebro nu i maj kommer jag och många med mig att lägga fram fram förslag om avveckling.
Då får vi se hur stort stöd Stureplanscentern har?
Centern är ett framtidsparti med positiva visioner om morgondagens värld och inte ngt bakåtsträvande kärnkraftsparti med olycks-, terror-, avfalls- och kärnspridningsrisker.

torsdag 25 december 2008

En frostvit och kall Jul
Ja,tomten kom strax efter Kalle Anka. Han hade en lykta med sig, röda tomtekläder och ett stort vitt skägg. Han sa att han kom från Nordpolen och hade gått långt. Han frågade om det fanns några snälla barn här och Emma svarade direkt att det fanns det. Han kom in i huset genom bakdrörren mot innergården och var med och delade ut de flesta julklappar innen vi tackade honom och han gick tillbaka mot skogen. Emma fick en kälke... farfar fick årets ranson av strumpor och kalsonger och spelade lite julsånger på sitt handklaver...

Julotta i Värmdö kyrka.
En vacker kyrka i ett vackert landskap. Vi sjunger kända julpsalmer som avslutas med psalm 122 "Dagen är kommen", då körer riktigt kommer loss. Jag är väl inte religiös i den bemärkelse man kanske lägger i det men jag tror på något högre. Jag minns min farfar som alltid tog med mig till julottan i Storvik i Gästrikland och liksom jag sjöng gärna och högt alla psalmer och hälsade på folk. Och stämning är det när vi går ut och ser soluppgången och dagen är verkligen kommen...

För övrigt känns politiken långt borta men familjen, barnen och fåglarna som äter av några av våra övergivna brödkanter väldigt nära

måndag 22 december 2008

Två interndemokratiska haverier C och Kd i EU-valet

Det är inte roligt att behövs skriva om det men det måste göras. Här nedan dagens pressmeddelande till världspressen om interndemokratin i kristdemokraterna, en direkt kopia av haveriet i centerpartiet.

Pressmeddelande 2008-12-22
Hans Lindqvist ( c )
bortflyttad EU-kandidat

C och Kd: interndemokratisk härdsmälta i EU-valet

-Oerhört tragiskt och en ny interndemokratisk härdsmälta. Jag känner stor sympati för Lennart Sacrédeus och känner igen mig i hans sistuation.
Det säger EU-kritikern Hans Lindqvist ( c ) som liksom Sarédeus i kd kom på 4:e plats i centerns medlemsomröstning men precis som Sacrédeus blev bortplockad från centerns valsedel till EU-valet med 45 kandidater.
Det är ett interndemokratiskt haveri i både centern och kristdemokraterna. Det verkar som om båda partiernas partiledningar vill göra partierna till EU-kramare men deras väljare och medlemmar vill något annat.
-Sluta med medlemsomröstningar och provval om dom inte betyder något. Det skall jag framföra till centerns partiledning.
-Förespegla inte medlemmarna något som det inte är. Medlemsomröstningen i centern var en demokratisk kuliss och provvalet i kristdemokraterna är en kopia.
-Jag önskar inget dåligt EU-val för centern men jag blir inte förvånad om det blir så.
Hans Lindqvist 070/ 5485819
God Jul och Gott Nytt År

För övrigt har jag delat ut lite julblommor till duktiga tjänstemän/kvinnor på kommunkansliet. Jag har köpt oss en fin gran, lagat till en liten julmiddag för Sonja och mig. Nu väntar jag på lilla Emma och hennes mamma och pappa, Åsa och Micke och Christoffer och flera välkomna släktingar och vänner i morgon.

Ett för övrigt till. Det är Anders Bergmans julhälsning. Kunde inte låta bli att vidarebefordra den till några flera....


fredag 19 december 2008

EU-valet havererar
Det är solgligt att behöva få rätt i EU-valet. Det mest odemokratiska och närmast pinsamma val vi har. Nu har kristdemokraterna genomfört sin medlemsomröstning och precis som i centern så flyttar man undan i detta fall Lennart Sacrédeus och talar om att man vill ha föryngring men gör det inte...Sluta med medlemsomröstningar om man inte följer dem. Medlemsomröstningen blir en demokratisk kuliss eftersom valberedningen är utsedd av partiledningen och har dess öra. Interndemokratiskt haveri igen i ett annat parti. Och hur många medlemmar deltar? I centerpartiet var det 3000 av 75 000 medlemmar, i folkpartiet var det 4000 som röstade fram Marit Paulsen igen...och där kanske man följer medlemsomröstningen eftersom hon liksom fp-ledningen är garanterade EU-kramare.

Julglögg på Värmdöjournalen
Tack Birgit och Ingemar för trevlig julglögg på Värmdöjournalens lokal i Gustavsbergs hamn.En bra tidning som många Värmdöbor - jag höll på att skriva alla - läser. Med sådant som händer i Värmdö lite vid sidan om den stora allfarvägen.
Några av oss Christer Hedberg , Mats Skoglund och jag talade om det senaste fullmäktigemötet. Det blev inget bra betyg...men
God Jul och Gott Nytt år alla Värmdöbor och bloggläsare

torsdag 18 december 2008

Modern miljövänlig spårteknik - spårbilar
Får många samtal och mail om spårbilar och allt fler blir intresserade med bilindustrins problem i Sverige och USA, framtids- och klimatdebatten. Har jobbat med en artikel för DN med en stor bredd av u-tecknare. Jag är inte ett dugg rätt för att det inte kommer ett genombrott bara förvånad över att det inte kommit redan...

Värmdö och vardagen
Det är inga vidare siffror för Värmdö i SCB:s medborgarundersökning hösten 2008. Frågor om information, tillgänglighet, förtroende och påverkan på politiker får låga och i förhållande till förra mätningen nedåtgående siffror.
Det är inte svårt at förstå. men nu biter vi i det sura äpplet och ökar öppenheten, medborgardialogen, möjligheterna till kontakt och påverkan med enkäter, nedborgarkonferenser och seminerier.

Ljung
är i detta avseende heller ingen uppbyhgglig historia. Dålig information om beslutet om upphandlingsreglerna i samband med budgetbeslutet i november 2007. Jag har verkat för att kommunen skulle få vara med i upphandlingen men centeravdelningen är delad och därför hade jag tänkt lägga följande protokollsanteckning om inte ärendet blivit bordlagt både i kf och ks i går.....
Protokollsanteckning Hans Lindqvist ( c )
Centerpartiet verkar för mer varierade driftformer i kommunen med privata, kooperativa och föreningsdrivna alternativ. Informationen kring besluten bakom upphandlingen av Ljung har varit bristfällig. Sättet på vilket fler varierade driftformer uppnås måste upplevas som rättvist av alla deltagande intressenter. Så har inte skett i fallet Ljung.
Centerpartiet är delat i frågan om att avbryta upphandlingen och jag avstår därför i voteringen.
Centerpartiet anser att kommunens egenregi skall erbjudas att delta i framtida upphandlingar.

tisdag 16 december 2008

EU, världen och IT
Förvånande att inte fler förstår IT-kraften och reaktionen från dagens ungdom kring bloggning, internet och nedladdning av filer. Lagstiftningen, som är helt EU-styrd om FRA, Ipred, Ipred 2 och datalagring är gammal redan när den kommer. Om Ipred lagen kan få bloggarna att rasa på någon dag borde alla försatå vilken kraft det finns i Piratpartiet som nu ställer upp i EU-valet. På några dagar kan piratpartiet få fler röster än centern i EU-valet. Där röster man gärna på ngt nytt och Piratpartiet är nytt - särskilt för ungdomar där bara 24 procent röstade i förra valet. Kunde Obama få med 100-tusentals bloggare och nätfolk så kan andra...Och ungdomarna applåderar inte Bryssel. Där hade kanske en gammal EU-kritiker kunnat göra nytta...både för ungdomarna och centern.

Rätt tid för spårbilar
Några av oss som tror på modern miljövänlig transportteknik som spårbilar försöker nu få in en artikel i ngn av de svenska drakarna. Det är verkligen rätt tid. Bilindustrin ropar efter alternativ, klimatdebatten också, liksom finanskrisen och den ökade arbetslösheten. Vad väntar världen på? Spårbilar är naturligtvis inte lösningen men en del av lösningen...

För övrigt var Sonja och jag och Micke och Åsa på Lucia i går med Emma på Vikingens förskola strax efter sju. Man blir flera år yngre bara av att se och höra... och själen fylls med julglitter.
Och i dag hämtade jag Emma klockan tre och frågade vad hon ville göra. Åka till Grantomta och äta glass farfar... Och så blev det. Lättlurad? Ja, så gärna.


söndag 14 december 2008

Ny folkokröstning på Irland
EU-ledarna tänjer nu på demokratin i EU och sätter press på Irland att rösta en gång till och då rösta ja till Lissabonfördraet. Något annat går inte att tolka in i beslutet från Bryssel den 11-12 december. Irland får behålla sin kommissionär och med lite vackra ord om neutralitet och egna företagsskatter skall det bli ett ja i en ny folkomröstning senast den 31 okt0ber nästa år.
Enligt EU:s egna regler skall varje medlemsland godkänna Lissabonfördraget för att det skall gälla. Irland har inte gjort det alltså har det fallit. Men nu dribblar man igen, precis som efter nejrösningarna om EU-konstitutionen( det är till 96 procent samma text) i Holland och Frankrike. EU-ledarna bryter mot sina egna demokratiska regler. En demokratisk härdsmälta.
För övrigt vill jag bara säga till Mona Sahlin, Vanja Lundby-Wedin ocn andra socialdemokrater. Ni är grundlurade om den svenska modellen. EU:s rörlighetsregler går före svensk arbetsrätt. Så är det och det förstärks ytterligare i Lissabonfölrdraget där det tydligt stadfästs i ett särskilt protokoll att EU:regler alltid tar över nationell lagstiftning Och i Lissabonföredraget stärks EU-domstolen som tar över allt mer av det politiska beslutsfattandet i vårt land.

lördag 13 december 2008

EU:s klimatmöte
Det blev inte vad jag hoppats på. Det blev en kompromiss som kunde varit sämre. EU:s mål om 20-20-20 till 2020 står kvar med ökad förnynbar energi, mnskade klodioxidutsläpp och satsning på förnybara energi står kvar.
Unantagen för kolkraftverk är för stora. Nu skall förslaget förhandlas i EU-parlamentet som bör ställa hårdare krav. Det kan bli en ny förhandling med ministerrådet åträtt håll med hårdare krav.
Men ändå. Det är bättre än ett haveri även om ledartröjan i klimatarbetet sitter lite trångt.

EU:s finansplan
EU:s finansplan för att bemästra finanskrisen är på 200 miljaeuro, men där 170 kommer från medlemsländerna.Europeiska investeringsbanken bidrar med 30 milj euro. En bra uppgörelse för att öka kreditgivningen från bankerna.
Regeringens krisplan för bilindustrin med 28 milj kronor i garantier för lån i Europsieka investeringsbanken och forskning kan har inte mött ngt störe motstånd. Men var är stödet till ny miljövänlig transportteknik som spårbilar?Finns det i forskningspengarna?

Sammataget
kan jag hålla med Lena Mellin i AB om att två kriser ändå har fått ett besked hur de kan lösas åt rätt håll. Vi måste lösa både klimat, jobb och välfärd och detta är en hygglig kompromiss. Det svåra blir när klimatmötet i Köpenhamn skall slå fast det slutgiltiga förslaget som skall ersäta Kyotoprotokollet. Tycker faktiskt att både Fredrik Reinfelt och Andreas Carlgren kan komma hem med hederni behåll. Angela Merkel fårdet svårare men har samma balansgång att gå.

Lavaldomen och Stråthtredningen
Svaret är enkelt. I Sverige skall svenska regler gälla. EU:s regler om fri rörlighet tar över. Det borde ja-sägarna i s och m ha tänkt på när de sa ja till EU. Stråth-utredningen får krititik från alla håll men kanske just därför är också denna en acceptabel kompromiss. Precis som i alla förhandlingar, också i Värmdö kommun får man ge och ta. Förslaget ger faktiskt makten till arbetsgivare och fack, precis som vi har det med kollektivavtalen i dag. Låt det gälla också i fortsättningen.
Nu skall utredningen ut på remiss. Gör som i Danmark.Låt svenska (danska) löner och villkor gälla och ta processen med EU:s byråkrater och domstol.

I Värmdö
är vi nu klara med förhandlingarna också inom Alliansen liksom tidigare med oppositionen. Vi måste tillsammans visa att vi kan styra Värmdö kommun för medborgarnas bästa med förbättrat samarbete och stärkt dialogmed medborgarna - våra uppdragsgivare.

För övrigt instämmer jag i mycket av Birger Schlaugs artikel häromdagen om blockpolitikens insmalning och förminskning av de politiska alternativen. Tyvärr är det väl just miljöpartiet som bidragit till denna förstelning genom att frångå sin ideologiska huvudlinje om ett alternativ mellan blocken.



tisdag 9 december 2008

Ny kommundirektör
Morgonmöte med Göran Jansson som sammankallande i gruppen för ny kommundirektör. Bra att vi satt igång arbetet med kravspecifivering, mål tider mm. Det är ordning och reda på Göran och vi har stöd av personalchefen Jonas som det också är ordning på.

Kompass
Möte om planeringen inför två större möten med kompasskommuner under våren den 23 jan i Södertälje och den 17 april i Botkyrka, det senare med alla intresserade kranskommuner i Stockholm
Viktigast nu är klimatmötet om ett år i Köpenhamn. Vi måste på alla sätt trycka på för klimatanpassade transportlösningar som spårbilar. Men vi får inte bara tala om spårbilar utan måste se sådana lösningar som komplement till annan trafik som miljöbilar och annan spår- och kollektivtrafik.

Näringslivsrådet
Trevligt möte med näringslivsrådet som Peter Bondesson håller i. Han presenterar översiktiligt den nya nämndorganisationen. En fråga som kommer upp är trafiken för de företagare och andra som är beroende av pendling till Sthlm. Vi måste ta itu med detta mer seriöst, inte minst de trafikkaos som kan drabba Värmdö om Skurubron, Danvikstull, Slatsjöbanan och Slussen och Essingeleden skall byggas om till samtidigt...

landsting
In till landstingsdebatten om budget och tar upp frågan om helikoptern och den felande läkaren... som vi diskuterat och kritiserat från Värmdö och skärgården. Jag ställer en rak fråga till mitt eget landstingsråd Gustav Andersson om utvärdering av helikopter utan läkare som nu gäller. Visst, efter ngt år skall en sådan utvärdering göras av akutbilar, akutsjuksköterskorna och läkarinsatserna. Vi följer det noga....

söndag 7 december 2008

Nästa generation av internet..
Jag är ingen IT-frejk på ngt sätt men har ändå blivit kontaktdad av en uppfinnare med som vill testa nya idéer inom internet med olika människor med helt olika bakbrund. Företagare, unga internetanvändare, bloggare och så jag som ngn sorts samhällskritiker som kan ge råd om hur partier, regering och EU tänker kring internet, ipred, FRA. Rollen känns lite ovanlig men projektet är jätteintressant - nästa generations internet, en revolution i media och kommunikation. Det har pågått under hösten och företagsbildning pågår.
...och i Värmdö
lider förhandlingarna i Alliansen mot sitt slut. Alla har fått ge och ta som det är i förhandlingar och vi har ambitionen att nu gå in i andra halvlek och stärka förtoendet till personal och medborgare och skapa ett bättre samarbetsklimat i hela kommunen. Jag berättar inte om förhandlingar på bloggen men om några dagar bör vi kunna göra det gemensamt i den lokala världspressen....
...och landstinget
Var på säsongsavslutning i landstingsgruppen i fredags. Tycker vi gjort hyggligt ifrån oss med ett och annat undantag om helikoptersjukvården. Hade naturligtvis önskat mer framgång om spårbilar. Det nyaskärgårdsrådet kan bli ngt bra och det glädjer mig att kommunstyrelsen ställer sig bakom förslaget.
Annars har det varit lite förkylt under veckan och tempot har varit därefter. Men efter regn kommer sol...

fredag 5 december 2008

Positivt krispaket
Ja, det var ett positivt krispaket från regeringen i dag med tilläggsinsatser till budgeten som redan innehåller 32 mrdr, mest i EU, för strukturinsatser pga finanskrisen. Jobbinsatser, yrkesutbildning, rotavdrag och infrastrukturinsatser som tidigareläggning av underhåll och reparation av vägar i landet.
Lyssnade på kommentarerna. Ingen är nöjd. Alla vill ha mer; LO, Svenskt näringsliv, TCO, bankvärlden. Men,men. Det är 23 mrdr extra under de närmaste åren. Det är bra.
Under en telefonkonferens i dag med regeringen där jag deltog ställde jag en fråga till Anna-Karin Alterå, statssekreterare hos Maud.Kan du säga ngt mer om infrastrukturen och kommunerna? Spårbilar?
Kommer det ngt som kan få de 10-15 kommuner som nu prövar att satsa på modern miljövänlig transportteknik som spårbilar att våga gå vidare, som lånegarantier, infrastrukgurstöd eller ngt annat? Nja, inte direkt.... men vi återkommer med klimatsatsningar och där....Vi väntar.

torsdag 4 december 2008

Kraftfull o positiv räntesänkning
Bara att gratulera riksbanken. Riksbanken vågade visa vad som behövs och det var mer räntesänkning än någon vågat drömma om. På morgonen var det någon bankanalytiker som tippade kring en procent men skulle grna ha önskat lite mer tom 1.25 kanske 1.50. Överraskad?? Detta hade varit en omöjlighet om vi gåttöver till euro.

Den goda staden
På kommunens bekostnad deltog jag i dag i Banverkets, Vinovas m fl konferens på hotel Clarion om Den goda staden. 100-150 deltagare från riksdag, kommuner,landsting och konsultföretag.
Lite förbryllad över Banverkets och Nils Edströms njugga inställning till spårbilar. Visst det är oprövat i större skala men säg vad som inte varit oprövat innan det prövats..."Ingen anledning bygga för linjetrafik, bara för nätverk och matartrafik", säger han. Skitprat. Jag taon naturligtvis chansen och berättade om Värmdö Kompass, och de 10-15 kommuner bara i Sverige som nu r på väg att utveckla spårbilssystem. Och vi var flera där också från sådana kommuner som Södertälje, Uppsala Karlskrona och från SIKA.
Det är nu regeringen skall satsa. Det är nu regeringen skall ge resurser och signaler till Banverket och Vägverket för framtiden.

Vasakungarnas Djurhamn
En historisk kväll på Vitterhetsakademin med Jan-Bertil Schnell, Augst Boj och andra från Stiftelsen Vasakungarnas djurhamn. Ett utmärkt exempel på vad det går att göra med historia, egagemang och lite d-ar anamma. Och så lämnade man över en liten framställan på 5 milj till kommunen...men det skall vi se positivt på. Här finns både kultur, turism och företagande.

tisdag 2 december 2008

Maud - Volvo- spårbilar
Vilken jättechans har inte centern och Maud Olofsson nu att driva på i regeringen för modern miljävänlig spårteknik som spårbilar. Hela debatten handlar om bilindustrins framtid och överlevnad. Framtiden för Volvo, Saab och andra bilföretag handlar om att ta fram bilar som klarar klimatkraven och att ta fram nya produkter som kan ersätta bilar som klarar energi-, miljö- och klimatkraven. Det är här spårbilar kommer in. Vilken jättemarknad kan inte detta ge för export till hela världen? Vad msäger en näringsminister om det? Vilket avtgryck kan det inte ge i hisrotien för den som vågar ta fram ett koncept som stödjer en sådan utvefkling? Varför inte direkt ge stöd till de 10-15 kommuner som nu vill satsa på spårbilar och de 10 till som funderar på saken, men där finansieringen är ett problem.
Jag har pratat med Dig om saken Maud, vid flera tillfällen. Du, Andreas Carlgren och Leif Zetterberg har fått infomaterial om spårbilar. Du kan göra något. Vi spårbilskommuner i Kompass är beredda att på alla sätt hjälpa till.

Var är spårbilarna i Värmdö?
Ja, uppriktigt sagt håller jag på att förlora tålamodet över den tröghet som råder i planeringen i vår kommun. Vi tog i september beslut om budgeten där de tidigare spårbilsutredningarna om en ringled i Gustavsberg och en infartsled till Stockholm skulle kompletteras med en linje Gustavsberg - Charlottendal - Hålludden. Skall det behöva ta flera månader? Vad händer? Händer ngt överhuvudtaget?