tisdag 15 mars 2011

Inför 5-årsstopp för beslut om nya kärnkraftverk
Centerpartiet måste som kärnkraftsmotståndare reagera på de allvarliga haverier som nu skett och sker med kärnkraftverk i Japan. Jag har också suttit i koalitioner - åt båda hållen - och vill hålla ihop regeringar och Allianser. Vi behöver inte spräcka någon energiuppgörelse, även om jag själv tycker den var oacceptabel. Centern kan föreslå ett tillägg till uppgörelsen om ett femårigt stopp för beslut om ny kärnkraft eller förlängning av gamla reaktorer för att få tid att begrunda vad som nu hänt i Japan. Det ligger väl i linje med vad både Maud och Andreas sa i går om att noga utvärdera vad som nu hänt. Jag tror att det skulle stärka både centern och regeringen.
Här nedan kommer det pressmeddelande som för några minuter sedan utgått till världspressen...

Pressmeddelande 11.03.15

Hans Lindqvist ( c )
Tidigare v ordf i Folkkampanjen mot kärnkraft
Tel 070/ 5485819

Inför 5-årsstopp för beslut om nya kärnkraftverk


- Centerpartiet bör ta initiativ till ett 5-årigt stopp för beslut om nya kärnkraftverk och förlängning av gamla.
- Vi behöver nu tid och eftertanke för att analysera vad som hänt i Japan och hur säkerheten ser ut i Sverige

Det säger Hans Lindqvist, tidigare EU-parlamentariker och under sex år på 80-talet vice ordförande i Folkkampanjen mot kärnkraft, i dag kommunfullmäktig i Värmdö och ledamot i Stockholms läns landsting.

”Det vi lärt av japan är att det ytterst osannolika ändå kan inträffa” sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel i går. Tyskland beslöt också att tills vidare stoppa beslutet att förlänga användningen av sina reaktorer genom ett så kallat moratorium. Schweiz, Slovakien, Österrike och Kalifornien stoppar, skjuter upp eller ska granska kärnkraften innan några beslut tas.

-Kan Tyskland och Schweiz stoppa utbyggnaden av nya reaktorer så kan vi.
-Det kan t.ex ske genom att centern tar upp förhandlingar med Allianspartierna om ett tillägg till energiuppgörelsen om ett 5-årigt stopp för beslut om nya kärnkraftverk eller förlängning av gamla.
-Det faller väl in i vad Maud Olofsson och Andreas Carlgren sa i går om att noga överväga vad som nu hänt i Japan.

För övrigt hade vi ett bra möte i gruppstyrelsen i landstinget i går och  beslöt att centern skall driva på i Alliansen för att landstinget skall bli en Millenniekommun för en bättre värld med  uthållig tillväxt, minskad fattigdom och rätt till sjukvård för alla.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Dags att byta ut Maud Olofsson? Hon har inte haft den bästa timingen med kärnkraftsfrågan.

Erik Rune sa...

Hasses förslag ser ut som en bra början. Ska det bli ett grönt c-uppror mot kärnkraften så är det väl nu det ska ske. Nu eller aldrig?

Anonym sa...

Ska Centern finnas kvar framöver måste man återgå till sina tidigare ideal. Ta tag i miljöfrågorna på allvar, driv EMU-motståndet på allvar. Två straffsparkar!

Anonym sa...

Jag håller med om att Centern kan rädda den nuvarande regeringens miljöpolitik med gröna inslag.
För närvarande är det bedrövligt att Reinfeldt och Alliansen nedprioriterar allt miljövårdande arbete. Vi måste förstå att vi inte kan äta pengar och att livskvalitet inte bara handlar om höjd BNP.