onsdag 16 mars 2011

Kärnkraft - Nej tack - sol, vind och vatten, Ja tack
Det finns ingen politisk fråga som jag arbetat så mycket med som kärnkraft, energi och milljö. Jag räknar nu 40 år sedan början av 70-talet. Min första c-stämma var 1973 när Tortjörn Fälldin och professor Alfvén fick med sig centerstämman i Luleå på Nej till kärnkraft. Frågan dominerade hela 70-talet i Sverige med oljekrisen, Harrisburg 1979 och Tjernobyl 1986. I tio år satt jag i Folkkampanjen nej till Kärnkrafts styrelse varav 6 år som vice ordförande. Centern fick 25 procent av rösterna. Åsa Moberg, Lennartr Daléus, Tage Danielsson, Karin Söder.... Barsebäcksmarscherna med Micke på ryggen som då var några år. Det engagemanget sitter i ryggmärgen.
Nu händer det igen och kärnkraftskramarna talar om att vi måste skärpa säkerheten....med "stresstester" ja, lyssna på ordet, i EU-regi....oj.oj.. Läs Åsa Mobergs artikel i dagens DN kultur http://www.dn.se/.

Nej till anslutning till Europakten
Europakten i EU för att förhindra fler eurokatastrofer med miljarder och överstatliga regler kring företagsskatter och löner säger Anders Berg nej till. Bra Anders, du förstår vad det handlar om.Vi vill besluta sådant själva.

Alliansen i landstinget - 47 miljarder till sjukvården
Det går att läsa på dagens DN Debatt. Vi har jobbat hårt med budgeten där vård, trafik och miljö är prioriterat för centern. Satsningen på 500 nya vårdplatser och sjukhus som Nya Karolinska är riktigt imponerande. Vi har redan halverat vårdköerna, fått 49 nya vårdcentraler med vårdvalet. Valfrihet, patientmakt och jämlikhet i vården prioriteras. Vackert....Men nu talar du väl i egen sak. Ja visst....

För övrigt ska jag vara med på demonstationen mot kärnkraften kl 18.00 på Sergels torg och träffa några "gamla" kamrater...

2 kommentarer:

Erik Rune sa...

Här är länken till Åsa Mobergs artikel:

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa

Erik Rune sa...

Eller närmare bestämt denna:

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/vara-varsta-farhagor-gar-igen