fredag 18 mars 2011

Libyen: Bra FN beslut om flygförbud men tiden...
Ja, det är frågan. Är det för sent? Hur lång tid tar det innan FN- flyg kan sättas in? Vad gör Khadaffi under tiden? I Benghazi? Hur många hinner dö? Skall Khadaffi verkligen skjuta på civila båtar i Medelhavet? Kommer han att använda civila flygplan för militära ändamål för att försvåra nedskjutningar. Khadaffi är desperat och kan göra vad som helst. Det är ändå bra att FN-beslutet nu är taget. Sätt det i kraft direkt så att motmedel från diktaturregimen inte hinner genomföras...

Maud tio år: Bra debatt om jämställdhet - eller stor avskedsföreställning?
I går deltog jag på Maud Olofssons firande av tio år som partiledare i förstakammarsalen i riksdagen. En stor avskedsföreställning? eller ett intressant seminarium om jämställdhet. Kanske både och. Vackra tal om Mauds insatser från Helena Nilsson, Mikael Arthursson, Och mycket är sant. Energin och entusiasmen är Mauds starkaste sida. Så länge det är kul sitter jag kvar, var hennes besked.

Jämställdheten då?
Visst har det gått framåt konstaterade två inledare Arne Gernerlöf och Nima Sandaji. Några exempel: Det är fler kvinnliga doktorander än män nuförtiden, till läkarutbildningen sökte 1388 kvinnor och 335 män, det är 55 procent kvinnor på universiteten. Men det finns baksidor. I Sverige är bara 16 procent kvinnor  toppchefer i näringslivet, i EU är genomsnittet 25 procent.
Mauds och seminariets huvudtes var, öppna upp den offentliga sektorn. Där finns mest kvinnor och där är lönerna låga jämfört med näringslivet. Frigör den offentliga sektorn för entreprenörsskap, eller privatisera mer vilket ni vill....Där finns stora möjligheter, men se upp också med demokratin, kontrollen, meddelarfriheten mm.

För övrigt ska jag snart gå på ytterligare ett centermöte på riksdagen med Anna- Karin Hatt om regionfrågan, där vi i centern måste driva på...

Inga kommentarer: