söndag 11 september 2016

Fred i Syrien? Vågar man tro? Det är inte första gången jag skriver det på bloggen, Men jag hoppas det är den sista.
Realismen tar över tron. Ändå finns det därinne en förhoppning att nu äntligen, kanske vapenvila. Ja visst ser utrikesministrarna John Kerry och Sergej Lavrov ut att mena vad de säger när de tittar vandra i ögonen och skakar hand. "Ett bräckligt avtal som bygger på förtroende som inte finns", skriver www.dn.se/nyheter. Men visst är det en framgång, inte minst för FN:s sändebud Staffan de Mistura som satt sina kort på Ryssland och USA som de viktigaste fredsförhandlarna. Den ene håller i al-Assad och den andre i oppositionsgrupperna.

Svagheten är naturligtvis att just oppositionsgrupperna inte omfattas av vapenvilan, IS, JFS och virrvarret av andra oppositionsgrupper.
Kan Ryssland och USA hålla koll på dem? Knappast. Risken är stor att de fortsätter sina attacker och inte lyssnar. Möjligen, finns en öppning att USA delvis har släppt kravet på att al-Assad ska avgå omedelbart. Fel tycker jag för den störste mördaren, men om det kan förhindra fortsatt dödande...

"Fighten vid riksdagsspärren" är en rubrik på förstasidan i dn.se/ nyheter i dag som beskriver det politiska  läget för Mp och Fi.
Mp och Fi närmar sig riksdagsspärren "från olika håll", skriver dn.se/nyheter träffande. "Nu är frågan om det gröna sammanbrottet ska bana väg för det rosa genombrottet",,,ha, också träffande, Mp ligger på drygt 4 procent Fi på 3.  Fridolin har svårt Gudrun har det lättare. Jag känner båda väl. Gudrun har en bättre sits. Men ingen av dem är säkra i riksdagen. Fortsätter Centern gå framåt tar vi röster. från båda.

Inga kommentarer: