måndag 5 september 2016

Valet i Mecklenburg-Vorpommern: Merkel och CDU tappar i Tyskland och i får mer flyktingkritik och nationalism. Farligt, säger jag.
Valet är ett allvarligt bakslag för Merkel och CDU, men också för socialdemokraterna, SPD. Dessa två partier regerar i denna delstat liksom de regerar i hela riket. Alternativ för Deutschland, AFD får kring 21 procent och kommer därför tvåa efter SPD, på ca 30, som då backar med 5 procent. CDU backar från 23 till 19. Det betyder en kraftig förändring högerut mot flyktingar och invandrare och med mer nationalism.

Det tråkiga för sådana som, mig är att AFD har en praktisk kritisk inställning till EU men samtidigt är så nationalistiskt.
Nationalismen har ju ökat i mängder med länder  efter finanskrisen, eukrisen och flykitngproblemen. Men det är särskilt allvarligt i Tyskland som har ett nationalistiskt förflutet, som också röstades fram i mellanperioden mellan första och andra världskriget, när vi också hade en ekonomisk kris. Det är oroande också eftersom Merkel och Tyskland nu är det ledande landet i EU och där AFD:s framgåg,naturligtvis stimulerar liknande partier i andra EU-länder, Och numera finns det många.
Inte farligt än kanske, men se upp.

Vinster i välfärden blir höstens toppämne och det är dynamit både vänster. och högerut, liksom i facket och näringslivet. 
Valfrihet ska finnas, men övervinster ska bort. Men var går gränser för sådana. Är det vid 8 procent? Nej,det blir för byråkratiskt och löser inte problemen. Det går ju att dela ut högre löner, längre semester och andra förmåner än pengar i stället, S-har ju gått med på det mesta av marknadslösningar i landstinget redan. Ska man backa från det? Och då kommer frågan vad som händer med de 170 000 svenskar som jobbar i den privata vårdsektorn och de 55 000 i friskolorna. Ska de avskedas då?

Nej, lösningen måste vara krav på kvalitet, personal, kunskaper, arbetsmiljö, betyg.
Det svåra är bara att ta fram hur det ska se ut. men det kan inte vara omöjligt. Men kraven måste naturligtvis också gälla den offentliga skolan, vården, hemtjänsten, och någon som granskar att reglerna följs.

Inga kommentarer: