torsdag 8 september 2016

Nej till Nordstream 2 som ska gå över svensk ekonomisk zon borde vara det självklara beskedet från Sverige. Intresset i Tyskland och EU har också svalnat.
Det är en positiv utveckling. Frågan diskuteras också i dag i riksdagen. Kd med Mikael Oscarsson driver ett nej och menar att Rysslands annektering av Krim gör att den internationella havsrätten inte gäller. Sverige kan  stoppa gasledningen  enligt FN-regler genom att inte tillåta ryssarna att använda hamnen i Slite på Gotland som bas för planeringen.

Tyskland börjar bli allt mer tveksam, skriver Gunnar Hölmark i dagens dn.se/nyheter och han har breda kontakter i EU-parlamentet. EU-kommissionen håller också på att utvärdera frågan utifrån det ökade beroendet till Ryssland och EU-regler om energi. Ett tiotal östländer med Estland, Lettland, Litauen och Polen är tydliga motståndare. Det borde räcka men får naturligtvis ytterligare tyngd om Sverige, som Östersjöland också säger nej. Vice statsminister Isabella Lövin är inte heller glad över gasledningen. Det är fossilfritt viska satsa på. Säg ifrån Stefan Löfven.

Moderaterna vill ha Natomedlemskap efter 2018. Nej, det finns bara goda argument emot.
Det säger moderaternas tidigare försvarsminister  Karin Enström. Det ska väl ses som en försöksballong. S måste vara med på en uppgörelse och här går en skiljelinje. Hultqvist har stärkt samarbetet Med USA, Finland och Nato. Det svenska försvaret stärkts. Det är bra och det räcker. Öka inte spänningen i Östersjön.
För övrigt ägnades sammanträdet i Gustavsbergsbadet i går mycket åt 10-årsjubiléet där vi pratade om utbyggd entré och upprustning av omklädningsrummen och i Socialnämnden dominerade frågan om hur vi tar hand om våra 150 ensamkommande flyktingbarn.

Inga kommentarer: