lördag 4 juli 2009

Centern får se upp för Miljöpartiet
Centern får nu se upp ordentligt för miljöpartiet. Det har alltid förbryllat mig att miljöpartiet lyckats bra i storstäderna medan centern inte gjort det. Miljöpartiet har ju ända sedan det bildades i slutet av 70- och början av 80-talet varit en kopia av centern i miljö, kärnkraft-, trafik- och mat- och klimatfrågor. Den enda förklaring jag kan ge är att centern dras med sitt bondeförflutna som inte går hem i storstäderna.
Men nu får centerpartiet se upp. Miljöpartiet tar fler och fler miljöväljare i hela landet. Öppningen för mer kärnkraft har skadat centern och gjort många kärnväljare besvikna. Miljöpartiet har haft en högre profil i miljöfrågorna och nu tar miljöpartiet också mat-frågan i Visby. Lokalt producerad närmat till skolor, sjuka och äldre. I EU-valrörelsen var det folkpartiet som drev matfrågan. Centern fanns inte med.
Centern får se upp.

Sverige får se upp för Sarkozy
Det är utmärkt att Fredrik Reinfeldt tidigt träffar Sarkozy under ordförandeåret och har en bra relation till Frankrike. Denne lynnige och hyperaktive man kan lätt ställa till med problem om han inte får som han vill. Nu verkar finans- och klimatfrågorna gå ganska bra hand i hand med Frankrike och det är viktigt.
Utvidgningen gör det inte. Men Sverige skall naturligtvis stå på sig. Vi ska stå fast vid att förhandlingarna skall fortsätta med Turkiet. Det är en i bästa mening god fredspolitik att skapa en bro från västerlandet över till ett land med muslimska tratitioner. Dialog, öppenhet och samarbete.

För övrigt kom Stina och Stoffe över till oss i natt efter en fest i grannskapet på Värmdö. Kort frukost, lånade min bil och åkte iväg till Skavsta för vidare transpsort till Kroatien på semester. Roligt.

1 kommentar:

Helena sa...

Vi håller helt med om analysen. sitter just nu några tidigare mycket engagerade i centerrörelsen och diskuterar aktuell politik. Tyvärr har 75 % av oss valt MP i senaste valet. Vår bedömning är att det måste finnas underlag för en annan centerpolitik. Vi saknar identitet i den allmänborgliga nyliberala centerpolitiken som dessutom tappat trovärdigheten i miljöfrågorna. Tror inte vi är unika på något vis. Borde finnas underlag för en reformering men varför är det så tyst?? Kom igen "centervänner" !!