onsdag 8 juli 2009

Vården i fokus
Det är roligt att sjukvården kommer i fokus. I januari infördes vårdval i Stockholms läns landsting. Valfriheten ökade men kritiken också. Mer betalt per besök för vårdcentralerna men också kritik för att korta och enkla besök prioriterades före svåra gamlingar och svårkommununicerade invandrare. En utvärdering konstaterar dock att antalet läkarbesök ökat i alla åldrar.
Den stora frågan med vårdvalet var att öka tillgängligheteten och där har den borgerliga majoriteten i landstinget verkligen lyckats. Besöken har blivit fler. I huvudsak bra, men målet måste ju vara fler friska människor och det har vårdvalet inte givit ngt besked om.

Överfulla sjukhus
Samtidigt kommer rapporter från media om överfulla sjukhus under sommaren. Antalet vårdplatser har minskat för att få ner kostnaderna. En granskning av universitetssjukhusen visar att patientsäkerheten sätts ur spel när sjukhusen överbelägger. Patienter i korridorer och lagerlokaler är oacceptabelt. Patienter måste ha tilgång till toaletter, ringklocka och möjligheter till syrgas. Det har man inte i lagerlokaler.

Smedjebacken prövar spårbilar
Det var ett positivt besked att Smedjebackens kommun nu anmäler sig som medlem i KOMPASS för att pröva spårbilar i en kommun med ca 10 000 medlemmar. Det visar att spårbilar är intressant både i storstäder och på mindre orter. Heja.

För övrigt har jag kört näst sista träningen inför Vansbrosimningen i dag. Det blev Kastmyra
träsk med ett varv tillsammans med Lomme och hans hustru och enda ungen. Vi känner varandra nu och hoar tillsammans över sjön.

Inga kommentarer: