torsdag 9 juli 2009

Positiv klimatuppgörelse i G8
Man kan alltid kräva mer och fortare. Det gör miljörörelsen också. Men poängen med uppgörelsen med G8-kedarna är inte procentsatserna utan att den överhuvudtaget finns där. Och, allra viktigast att USA med Barack Obama är med på vagnen att begränsa jordens uppvärmning till 2 grader. Att de stora utvecklingsländerna Kina och Indien ännu inte är med är illa, men det är fortfrande tid till Köpenhamn i december.
Att utveckla utsläppshandeln syns bli det viktigaste verktyget och här måste man vara skeptisk. Utsläppshandeln har inte lyckats särskilt bra fram till nu. Skatter, stöd och stimulanser är bättre vapen.

Irland tvingas rösta en gång til den 2 oktober
Det är inte konstigt att förtroendet för EU och det demokratiska underskottet är stort. Irland har röstat nej till Lissabonfördraget en gång. Enligt EU:s egen lagstiftning måste alla länder godkänna EU-fördraget. Irland har inte gjort det i en regelrätt folkomröstning. Alltså har Lissabonfördraget fallit.
Den andra oktober blir det nu en ny folkokröstning. Irland sägs ha fått "legala garantier" för att familjepolitik, abortpolitik, skatter och neutralitetspolitik inte påverkas av Lissabonfördraget. Opinionen har vänt... och den ekonomiska krisen påverkar också irländarna sägs det.... Sådant har sagts förut. Någon demokrati som får fler människor att känna för samarbetet är det i alla fall inte.

För övrigt ska Sonja och jag äta en liten sommardiné med några grannar och sångare i Hemmestakören. I morgon är det lite extra med bröllopsdag.. oj oj jag har glömt åren. Då äter vi en middag på Ulriksdals Värdshus och ser life of Bellman i slottsparken.

Inga kommentarer: