onsdag 29 juli 2009

SvD överraskar -en dialog med EU vi klarar oss utan
säger tidningen i en ledare med rubriken EU-slöseriet, Ny rapport från Timbro. Det är verkligen uppochnedvända världen men jag kan instämma i hela ledaren. Det jag skrev i går om Popagandakommissionären Margot Wallström är exakt detsamma som SvD skriver i dag, möjligen ännu tuffare och ännu mera sakt på sak.
EU för en dialog med medborgarna säger Wallström. EU frågar och lyssnar. Ja, det stämmer på sitt sätt säger SvD. Men när EU frågar medborgarna om mer eller mindre överstatlighhet och medborgarna får chansen att säga sitt brukar svaret ofta vara nej. Sverige och Danmark om EMU. Irland om Nicefördraget 2001. Irland igen om EU-konstitutionen 2008. Holland och Frankrike om EU-konstitutionen 2005. Men vad gör EU. Man säger att medborgarna har fel och forsätter med mer överstatlighet och ökad EU-makt. Dialog? Knappast. Lyssnande? Ja, man kan inte gömma nej-besluten, men EU följer dom inte, trots att det står i EU:s egna regler att om ett land röstat nej till EU-konstitutionen så har den fallit. Nu skall Irland rösta en gång till.....Döm själv

Karin Jämtin lyfter en viktig fråga
Det är ingen tvekan om att Karin Jämtin lyfter en viktig fråga om privata bolag som är finansierade av skattepengar inom vård, skola, omsorg skall dela ut vinst till sina aktieägare.
I princip borde skattengar gå tillbaka till den gemensamma sektorn, men det finns naturligtvis motiv för varför privat verksamhet måste få prövas. Kan något drivas bättre och effektivare så är det något vi förtroendevalda måste medverka till. men vinst och utdelning? Kanske en lagstiftning där en del av vinsten går tillbaka till det politikområde företaget är engagerat i och en mindre del kan gå till utdelning.

För övrigt har Sonja, Åsa, Emma, Sara, Hanna och jag varig på Skansen hela dagen och tittat på älg, bisonoxe, vildsvin, säl, björn, järv, varg, lodjur och massor med smådjur. Undra vem som hade roligast....

1 kommentar:

Anonym sa...

HEMMESTAHASSE! VILKEN STJÄRNA ! :D