onsdag 12 augusti 2009

Kungahuset i centrum med nytt bröllopp - monarkin stärker sitt grepp
Så var då dags för nästa prinsessa, Madeleine att förlova sig och så småningeom, efter Victoria, gifta sig. Kungahuset stärker sin ställning. 80-90 procent av svenskarna är enligt oipinionsundersökningar för och inte ens Väsnterpartiet driver någon annan linje. Det enda som hörts är att staten inte skulle upplåga ngn bostad på Haga....
Kungamakt och ärftlighet är förlegat, odemokratiskt och svårt att motivera om man ser frågan för sig. Ser man den i ett historiskt perspektiv, vad en kunglig PR-glans betyder för Sverige och frågar efter alternativet så blir det lite svårare med ett rakt svar. Och är det verkligen en stor politisk fråga vi skall ödsla tid på? Nej, det är det inte. Kungen har ingen makt och en president blir heller inte billigt. Nej, satsa på innehållet i välfärden i stället för att röra om i grytan om monarki eller republik.
Lycka till Madeleine.

Välfärdens kärna
Det är rimligt att Värmdö och andra kommuner verkligen ställer sig frågan vad som skall prioriteras nu när ekonomin tydligt försämras. Simhaller och Fryshus i all ära men det som är kommunernas huvuduppgift måste nu gå före; skolan, omsorgen, sjuk-och äldrevården och den kommunala planeringen så att människor kan bo, arbeta, försörja sig och förflytta sig.
Det är också vad partierna nationellt säger. Men "kärnhuset måste bli mindre och effektivare" säger, SvD i sin ledare i dag. Nej och ja. Inte nödvändigtvis mindre, men effektivare. Och det håller vi på med över hela välfärdssverige. Valfrihet, upphandling, konkurrens, utvärdering, avknoppning, kundval....Men, och det är det allra viktigste, glöm inte demokratin, medborgarkontakten och dialogen. Det är vad hela välfärden vilar på.

För övrigt håller jag på och städar undan vårens kuvert, protokoll, handlingar och övriga papper för att börja på ny kula. Valår för alltid med sig något extra. Men först skall jag få tid att titta på VM i fri idrott. Jag har ju hoppat 1.50 i höjdhopp...

Inga kommentarer: