söndag 16 augusti 2009

Soc.dem har passerat bäst före datum som parti
Jag är inte mot socialdemokratin, Jag har många släktingar, mycket nära som är eller har varit socialdemokrater. Jag känner stor sympati för mycket av innehållet i socialdemokratins budskap om demokrati, jämlikhet, rättvisa, frihet, internationalism och solidaritet. Och detta innehåll kommer inte att ta slut på ngt sätt. Tvärtom, det finns i många partier sedan tidigare och kommer att vara bärande i det politiska arbetet i nya generationer.

Inte gå baklänges in i framtiden
Men, men. Partiet som parti, arbetarpartiet, facket, sambandet, i Sverige, Tyskland, Europa, har passerat bäst före datum. Man kan inte gå baklänges in i framtiden. Mona Sahlin kommer heller inte att lyfta. S gjorde sitt sämsta val någonsin på ett område som borde vara deras; internationalismen, EU-valet. S blev fjärde största parti i Stockholm. Om s känt sig säkert hade man inte kopierat Alliansen med en stor koalition, utan gått fram själva, som tidigare.

Allianspartierna måste förbättra sin jämställdhetspolitik
Jämställdheten är en mycket viktig fråga. Men s vinner inte på den om det skall vara en huvudfråga, utan det gör v. För Alliansen kan det bli ett större problem om man inte förstår frågans djup och bredd. Här har SvD rätt i dagens tidning. Det är en akilleshäl för Alliansen och just därför är jämställdheten viktigare där än för s.

Gräv där du står
Särskilt i kommunerna är deltagandet i politiken mycket ojämställd. Vi måste börja hemma. Gräv där du står. Det gäller också i Värmdöpolitiken, där centern också ligger dåligt till. Nya partier som Sverigedemokraterna och Piratpartiet kommer att ta röster från de gamla partierna över hela landet, också i kommunerna och här gäller det att se upp, inte minst för de små partierna. Mer valuta för skattepengarna, mindre administration, mer verksamhet och mer på välfärdsområdena skola, vård, omsorg, jobb och infrastuktur. Men där måste också ligga demokratin, öppenheten och miljön.

EU:s nya rättsprogram - Stockholmsprogrammet måste värna integriteten
Viss, vi måste stoppa brottslighet och terrorism men med rätt saker och på rätt sätt. Massregistrering, kontroll och övervakning slår fel om allänheten känner sig hotad. Och så känner redan många. EU:s nya rättsprogram kan bli vägen in i riksdag, landsting och kommuner för nya partier.

För övrigt skall jag nu spela tennis med Micke igen, med målsättningen att ta några gem...
Sedan skall jag se på VM i kväll och på 100-metersfinalen. Gay eller Bolt - blev Powell....
Jag sprang i alla fall 1500 meter på strax över 5 min i lumpen....

Inga kommentarer: