onsdag 23 december 2009

Förstärk FNsamarbetet med enklare regler
Det är vad de flesta som deltog i Köpenhamn säger. Jag deltog inte i några förhandlingar men talade med många förhandlare från flera länder som kände sig splittrade i sina roller.Vår förre utrikesminister och kanske mest globale förhandlare Jan Eliasson skriver i dag på DN Debatt att "Enhälliga resolutioner är ingen helig regel i FN." När Sverige var ordförande antogs resolutionen om det mänskliga rättighetsrådet efter en omröstning med 170 för, 3 emot och 4 som avstod. Självklart måste det finnas röst- och beslutsregler med olika former av kvalificerad majoritet i olika tunga sammanhang.
En sådan förhandlingsstruktur bör arbetas fram inför nästa klimatmöte i Mexico City om ett år. Jorden kan inte vänta på ett misslyckande till...

KOPMPASS har goda ministerkontakter...
Vi har från KOMPASS föreslagit, både vid spårbilskonferensen i Malmö, vid klimatmötet i Köpenhamn och i samband med Saab-krisen att vi måste satsa på modern miljövänlig transportteknik som spårbilar. Det håller på att lossna på alla fronter, inte minst bildandet av Compass International som nu börjar få fart med 10-talet länder. Jag har pratat med Maud Olofsson vid flera tillfällen och det finns definitivt ett c-intresse att komma vidare. Det visar inte minst regeringens utredning. Jag har pratat med Andreas Carlgren om samma sak och också han vill pröva alternativet liksom Åsa Torstensson som talade mycket positivt om spårbilar på vår konferens.

...och träffar Leif Zetterberg den 8 jan.
Den 8 jan träffar vi statssekreteraren i statsrådsberedningen Leif Zetterberg, som är en handlingens man, tillsammans med personal från departementen, tillväxtverket m fl. Roligt.
Spårbilen kommer....

För övrigt har vi precis sänt ut Framtids- och klimatberedningens förslag till de politiska partierna i Värmdö på remiss fram till den 1 februari....Tack Carin, Marita, Mariell, Lars och alla andra som bidragit.... och God Jul och Gott Nytt År.

Inga kommentarer: