torsdag 24 december 2009

Klimatkrisen förändrar djur och växtriket
Det kanske inte är det första du tänker på men klimatkrisen påverkar kraftigt djur och växtriket. Inte bara isbjörnen utan andra djur, växter och fiskar. Trädgränsen förskjuts uppåt på fjällen och de kala fjälltopparna minskar eller försvinner. Fjällräven får svårt då trädgränsen förskjuts uppåt och rödräven följer med den och konkurrerar ut fjällräven. Vikarsälen föder sina ungar på isen i Bottenviken. Om isen minskar minskar får sälen svårare att föröka sig. Laxen påverkas genom ändrade älvflöden och minskad tillgång på föda. Allt enligt enlig ny studie i vetenskapstidskriften Nature av professor Chris Field.
Börja redan nu med Mexico City. Jorden väntar inte.

Masdar City - vilken chans för Saab och Sverige med spårbilar
I dag kan vi läsa ett reportage i SvD om Masdar City i förenade Arabemiraten. Det är en stad som håller på att byggas och som presenterades på spårbilskonferensen i Malmö i samband med Köpenhamnkonferensen om klimatet. Det är en stad med 50 ooo invånare som skall bli världens första utsläppsfria, klimatneutrala och miljövänliga stad. Inga bilar tillåts, bara spårbilar med 4-6 passagerare och el från solpaneler på spårbilsrälsen. International Renewable Energy Agency skall arbeta vidare med projektet och 137 andra länder finns med i den globala fortsättningen på detta projekt, där kompass International kommer att backa upp utvecklingen. Vilken jättechans för Sverige och Trollhättan... Sultan Ahmed Al Jaber vill ha det samarbetet. Vad väntar vi på... Sätt igång.

För övrigt har vi just sjungit in Julen med hej tomtegubbar tillsammans med tjocka släkten Olle, Zari, Isa, Julius, Maria, Sonja, Stoffe, Hans och alla småtomtarna. Ta vara på de ljusa stunderna....
God Jul och Gott Nytt År alla läsare och småtittare som jag vet finns ....

Inga kommentarer: