fredag 11 december 2009

Otrolig rörelse på Klimatkonferensen - Bella Center i Köpenhamn
Vi åkte från Malmö på förmiddagen. Det var inte lätt att komma in. Först en säkerhetskontroll med en jättekö och sedan registrering med registerhandlingar pass och nytt foto. Väl inne så ser man ett otroligt uppbyggt jättecenter med 10-talet stora utställningshallar och hundratals mindre mötes- och sammanträdesrum.
Vi träffar regeringsfolk, organisationer, förhandlare, nu senast en statssekreterare, dr John Zadou från Kongo som ville ha informationsmaterial om spårbilar. Vi lägger ut foldrar och flygblad om vår presentation i morgon i sal 6 på Bella center, där vi har presskonferens.
Nu är det Yvonne Blombäck och jag som är kvar på från Värmdö. Ett strävsamt par...

Förhandlingarna från insidan
De förhandlare jag träffat har så gott som samtliga uppfattningen att USA och Kina måste vara med på en uppgörelse. Om någon av dessa inte är med är det ett sammanbrott. De flesta tror att det blir en uppgörelse i tre steg.;En grupp länder, i växande, som redan från i dag satsar pengar, Sverige 8 mdr, för att starta nu och inte vänta. En politisk uppgörelse med inriktning på mellan- och långsiktiga mål och en process och tidsprogram för fortsättningen med nästa möte med mer detaljerade mål och bindande avtalstexter.
Allt är bättre än ett sammanbrott, men en baksida jag är mycket ororad för är kärnkraften. Låt inte kärnkraftslobbyn vinna med sitt prat om fossilfritt alternativ. Kärnkraften är inte grön och är ingen långsiktig uthållig lösning.

För övrigt har vi just ätit en liten lunch. Det tog bara en timme och en kvart i kön...

Inga kommentarer: