tisdag 22 december 2009

Utvidgning bra för EUropa
Det kan låta konstigt att jag är för en utvidgning av EU med nya medlemsländer. Men det finns en klar logik i detta och att vara EU-kritiker mot ökad överstatlighet. Ju fler länder som blir medlemmar desto svårare blir det att skapa ett Europas Förenta Stater. Det blir för många länder att ena under en överstatlig Union som i USA. Att länderna på krigens balkan blir medlemmar är en lättnad; Serbien, som idag inger sin ansökan till EU-ordföranden Sverige genom Fredrik Reinfeldt, Bosnien, Kroatien, Albanien, Montenegro. Till det skall läggas Turkiet, som har långt kvar med demokrati och mänsliga rättigheter mot kurder och andra folkgrupper. Länder som Vitryssland och Ukraina bör också önskas välkomna när tiden ärmogen. Det är mycket bättre att dessa två länderna går med i EU än i Nato, som verkligben skulle fresta på relationerna till Ryssland. Minns Georgien...

Men EMU skall vi säga nej till
Det finns inget nytt argument för att gå med i EMU. Att kunna driva en egen självständig ekonomisk politik också i kristider och styra den egna valutan och räntan har visat sig vara bra. Vår stora export och import gör att vi inte kan stå utanför EMU på sikt, säger Anders Borg i dagens SvD. Dåligt argument. Storbritannien har ännu mer av samma sak och står utanför. "Vi kan inte stå utanför de världsekonomiska diskussionerna", säger Borg. Har han tappat skärpan? Vad är det vi har gjort det senaste halvåret? EMU är "avgörande för Sveriges möjligheter att upprätthålla en stark ställning i EU", säger Anders Borg vidare. Fick inte Sverige ett utomordentligt betyg för våra insatser under EU-ordförandeskapet. Nej, Anders Borg. Låt EMU vara.

Värmdö behöver ett Näringslivets Hus
skriver jag i dagens nummer av Nacka Värmdö Posten. Och det är precis vad jag och näringslivsrådet som jag är ordförande för gör. I stor enighet dessutom. Det skall vara en samlingsplats för service, råd och stöd till företagen vid nyetableringar, utbildning och kriser. Det skall underlätta för företagen att samarbeta och "göra affärer" i Värmdö. Kommunen måste också visa bättre förståelse för företagandets villkor med snabbare handläggning och bättre information.

För övrigt önskar jag alla medarbetare i kommunen, såväl tjänstemän som förtroendevalda, och naturligtvis alla Värmdöbor en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År.

Inga kommentarer: