lördag 17 september 2011

Danmark: Ny regering...
Jag var ju i Danmark under valet och tittade på och diskuterade matfrågor på Hvidovre och Herlevs Hospital. När vi gick till middagen på Tivoli med landstingets produktionsutskott vid 19.30-tiden var det 91-84 till den nya regeringen med Helle Thorning Schmidt som ny statsminister. När vi kom hem och satte oss i baren vid 23-tiden var det 90-85 och några minuter senare vid midnatt 89-86 och till och med 88-87. Först strax efter midnatt vågade Helle T S ut i festlokalen och låta sig grattas för segern.

...med många problem
SF, regeringskollegan Socialistisk Folkparti gick kraftigt tillbaka och Radikale Venstre (RV) och Enhetslistan (EL) , två helt motstridiga men tänkbara, kanske troliga regeringsparther gick framåt. Pia Kjaersgårds Danskt Folkeparti, minskade med bara 1.6 procent...samtidigt som de partier som var kritiska till den borgerliga regeringen och Danskt Folkepartis invandrarkritiska politik nästan dubblerade sina röster... Hur ska det tolkas? Och hur ska regeringsförhandligarna lösas när Socialdemokraterna och Helle lovat hålla fast vid regeringens invandrarkritiska politik...Fingerfärdighet, social kompetens, politisk erfarenhet....? Lycka till.

Grekland får inga nya stödpengar förrän i oktober...om alls
Det var vad euroländernas finansministrar enades om i går. Först ska Grekland visa att man uppfyller de egna sparkraven. Grekland har ännu större problem än man redovisat...och det är detta som är kärnproblemet, båg, lögn, korruption och .... Vi svenska väljare visste vad vi gjorde 2003.

Dag Hammarskjöld: Legend redan i sin livstid
Vissa saker kommer man ihåg glasklart. Dag H:s död i flygkraschen i Kongo. Sveriges kanske skickligaste diplomat, statsman och internationella tänkare.... Han gjorde FN känt och Sverige. Om Schumanplanens överstatliga avsnitt skrev han enligt DN redan 1950 att den "övernationella planeringen"....kunde "dölja egna problem med "dålig finanspolitik och inflation".
Tala om förutseende. Han hade röstat nej till euron.

För övrigt ska vi nu snart åka till Fredrikas, Sonjas Syster dotter dotters 18 års dag och fira lite...har just skrivit en liten visa..."18 år tror jag visst att jag var...liten...


Inga kommentarer: