måndag 5 september 2011

Problemen med euron var kända tidigt www.svd.se
Ändå satsade många annars kloka politiker och ekonomer på att aktivt driva på för euron i Europa. En förmildrande omständighet är säkert sammanhållningen. Europa ska enas. Inga nya konflikter och krig...EUropa är en samlad enad Union...
Det blev tvärtom. Splittringen är större än någonsin och den hade kunnat undvikas. EUron med bara penningpolitik utan finanspolitik fungerar inte. Det visstee man. Medlemsländerna vill behålla självbestämmandet över skatter.

Stabilitetspakten blev det stora fiaskot
När EU:s ekonomiskt starkaste medlemsländer Tyskland och Frankrike båda ignorerade stabilitetspaktens krav på max 3 procents budgetunderskott och max 60 procents statsskuld i fårhållande till BNP haverarade förtroendet. Det blev som Mats Hallgren, skriver i SvD"fritt fram" för Grekland, Portugal, Irland, Italien, Spanien att missköta ekonomin och ljuga för EU-kommissionen om den ekonomiska situationen i länderna. Har inte euron gjort sitt? Ska vi ha en ordnad reträtt eller ett tyskt folk som säger nej och...?

Pensionärerna: Varför inte påbörja sänkningen redan nu?
Skatten sänks för pensionärerna 2013 eller 2014 om ekonomin medger. Kristdemokraternas problem ökar. Hade det inte varit bättre att i stället påbörja reformen redan 2012, dvs i årets budget, och fördela sänkningen varje år mot valet 2014...?

För övrigt ägnas dagen åt genomgång inför spårbilskonferensenWaterfront som börjar med Icebreak i morgon...

Inga kommentarer: