torsdag 15 september 2011

Så är vi i Köpenhamn och tittar på och diskuterar äldresjukvård och mat
med lanstingets produktionsutskott. Vi blir allt fler äldre inte bara i Sverige utan i hela världen både i absoluta tal och relativt i förhållande till befolkningen som helhet. Danskarna har ett mer öppet sätt att vårda gamla. De får bo och göra mer som de alltid gjort hjemme...
I dag ska vi till Hvidovre Hospital berömt för sin öppenhet, sin mat och att man får ta en snaps till maten... Sedan till Herlev och lunch på Herlevs Hospital. Ska bli roligt...Och i dag får vi vara med om valdagen också...

För övrigt åt vi middag i går på en stor och välbesökt vietnamesisk restaurang på Vestergrogade...gott

Reflektion över landstingsfullmäktige i tisdags om avslag på alla motioner...
Tre motioner i slutet av fullmäktigemötet handlade om klimat, energi, miljö och marin nationalpark i skärgården. Jag kunde inte låta bli att förvåna mig över den gamla förlegade policyn att avslå alla oppositionens motioner. Detta oavsett om de är dåliga, lite dåliga, bra eller lite bra, eller delar som är bra...Det är en gammal fyrkantig princip som jag tycker vi ska göra oss av med och förhandla med oppositionen om. I kommunerna är vi mycket mer öppna.
Debatten blir också underlig när majoriteten berömmer motionerna i flera timmar, med små variationer och sedan avslår dem.

Gör om och gör bättre
De finns varianter som "i huvudsak bifalla", "instämma i syftet" , bifalla att-sats 1 och 2 men avslå att-sats 3 etc. Det finns inte en majoritet som alltid har all kunskap, kapacitet och kompetens och en opposition som alltid består av dumma, dryga, dårar...Gör om och gör bättre.

Fantastiska besök på Hvidovre...
Så har jag nyss kommit åter till Köpenhamn efter två mycket intressanta besök på Hvidovre och Herlevs Hospital, någon timme söderut från Köpenhamn. Hvidovre startade 2004. Här finns 580 sängar och det första man får i handen när man kommer är en menylista a la Carte med 20-talet maträtter. Servering direkt på rummet, senast 45 minuter efter beställning. Fantastiskt. Däremot hade jag lite fel om alkohol. Det finns ingen "menylista" för alkohol, men man kan ha med och servera sig själv. Det är på Plejehemmen alkohol kan serveras som en del av måltiden.

...och Herlevs Hospital i Damnark
Herlevs Hospital har samma upplägg där maten är central. Undersökningar visar att 22 procent av patienterna inte äter ordentligt, eller är undernärda. Kan det minskas med god mat kan sjukdomar minska.
Särskilda "sundhetsspecialister" är anställda för att få fram lusten att äta...och ett menykort trycks i handen på mig med 24 rätter när jag kommer innanför dörrarna...Danmark. Dejligt.

För övrigt lyssnar jag nu på kommentarer till det danska valet där det mesta talar för en ny regering...Dansk Folkeparti ser ut att tappar fyra mandat...glädjande. Nu ska vi gå på Tivoli och äta...Inga kommentarer: