torsdag 24 maj 2012

EU-toppmötet:Monetär union?, Euroobligationer?, finanspolitik? Vad var det vi sa.
Nu blir det en sådan där tråkig kommentar igen. Vad var det vi sa inför både EU-omröstningen 1994 och Euro-omröstningen 2003. på EU-toppmötet i går kväll var det åter krisdags. Frankriker nye president F Hollande driver på för EU-.obligationer. Angela Merkel säger blankt nej men lägger till att det kan diskuteras om EU:s  budgetpolitik ställs under överstatlig kontroll. Alltså en monetär finansiell union mellan EU-länderna. Bra att både Rheinfeldt och Lars Ohly så tydligt sa nej till Eurooblogationer på EU-nämnden i går, men alla kan ju se åt vilket håll EU går. Mer Union helt enkelt.

Stärk arbetslöshetsförsäkringen och gör den obligatorisk
Sverige halkar ner i  tygghetsligan. Den svenska modellen om generell välfärd för alla håller på att luckras upp. Vi ligger inte längre i topp som välfärdsland, som vi själva gärna vill tro. Vad göra? Höj a-kassan till 80 procent för alla de första hundra dagarna av en arbetslöshet. Detta för att ge trygghet men också visa att det är en omställningsförsäkring. Gör arbetslöshetsförsäkringen obligatorisk. Det ska handla om generell välfärd för alla.

Bra beslut på kommunfullmäktige i går om vindkraft, bostäder och belysning i Gustavsberg
Vi hann inte med så mycket på dagoradningen men de beslut som fattades var bra. Ett utmärkt förslag om att Värmdö ska satsa på vindkraft bifölls. Först att köpa vindkraft från en anläggning utanför kommunen och nästa steg att bygga vindkraftverk i Värmdö. I första hand småskaligt är min modell. Markägarre och lantbruk bör stimuleras att bygga vindkraft.

Vi tog också bra, tydliga och utvidgade ägardirektiv till Värmdö Bostäder
Från Centern ställde vi oss bakom bra förslag från Lasse Bryntesson och socialdemokraterna om att driva på för fler hyresbostäder och även ägarbostäder  uppmuntra återvinning och stärka inflytandet för hyresgästerna. Gick inte igenom men det finns ju en styrelse som kan lyssna på vad ägarna diskuterar...

För övrigt åker jag nu in till landstingets forskningsberedning. Mer klinisk forsskning är ett bra sätt att förbättra sjukvården

Inga kommentarer: