onsdag 23 maj 2012

EUrokrisen i nytt varv och svångrem byts mot spendering
Ja, ungefär så ser läget ut inför kvällens EU-toppmöte om EUrokrisen. Under min förra vecka i Tyskland märkte tydligt hur svångremmen nått botten int minst i deltatsvalet i Rheinland- Westfalen där Angela Merkels CDU tappade 6-7 procent och SPD gick fram lika mycket. En mycket tydligt signar från tyskarna själva. Nu räcker det med stödpengar och svångremmar.

Men vad som händer
från de som liksom Hollande kräver en "tillväxtpakt" är egentligen ännu mer pengarna och att Tyskland ska ta ännu mer ansvara för krisländerna Grekland, Portugal. Italen, Spanien
EUroobligationer blri den stora fråga i kväll Frankrike ja, Tyskland, nej. Kompromiss; man startar några infrastrukturprojekt med gemensat garanterade statsobligationer och skjuter euroobligationerna framför sig till toppmötet den 28-29 juni.

Mp i centrum i "maktpolitiken" och taktiken inför valet
Ja, det är så Mp-ledningen vill se sig, när man nu allt tydligare talar om att Mp ska ingå i regeringen.. Ändringen i grundlagen att en omröstning måste ske efter valet om den sittande regeringen har stöd, stärker Mp:s linje. Mp är också smarta och utesluter inte samarbete med något parti förutom Sd.

Landstingsstyrelsen tog budgetbeslutet i går med enig Allians och oenig opposition
I går klubbade vi budgeten i landstingsstyrelsen. Oförändrad skatt 12.10, 75 mdr till sjukvård och trafik med Nya Karolinska Sjukhuset, NKS, och stora satsningar på spår och T-bana. Socialdemokraterna behåller också skatten oförändrad men Mp vill höja 20 öre till 12.30. Centerns krav på att stärka skärgårdstrafiken och Waxholmsbolaget i upphandlingarna och Nord-Syd passagen med en tvärgående förbindelse från Norr till söder i skärgården är nu Alliansens förslag. Bra.

För övrigt är jag nu på väg till kommunen för att diskutera vårt fortsatta agerande med gruppledarne mot avgifter på Skurubron

Inga kommentarer: