måndag 21 maj 2012

G8 Mötet: Merkel får backa om tillväxtinsatser men håller god min
Det har inte varit något tema från G8 men det är en verklighet att Angela Merkel fått backa rejält från sin hårda uppfattning om åtstramningar som lösningen på Eurokrisen. I Chicaco under G8 mötet ställde sig Obama bakom kraven på investeringar, jobb och tillväxt.Det är samma linje som nyvalde presidenten  Hollande i Frankrike. Det är också samma linje som flera tyskar ställt sig bakom i delstatsvalen i Rheinland-Westfalen t.ex. Merkel får bita i det sura äpplet och håller låg profil. Några konkreta förslag finns dock inte än förutom orden "tillväxtpakt" och "Euro-obligationer". Det första bra, det andra dåligt.

Blir det folkomröstning om Nato?
I morse debatterade förre FN-ambassadören och Palmemedarbetaren Anders Ferm med folkpartiets Allan Widman om Nato. Ferm säger nej och Widman ja till medlemskap. Båda vill dock ha en folkomröstning i frågan. Men varför undrar jag, när det inte finns någon folklig opinion som kräver medlemskap. Tvärtom har 86 procent av svenskarna avvisat medlemskap...
...Men det kanske är på väg att hända något om man noga läser vad F Reinfeldt, C Bildt, och K Enström skriver i dag i SvD www.svd.se/debatt. "Vi ser hur ett nytt Nato växer fram...som inte enbart fokuserar på sitt eget förssvar utan...som en internationell krishanterare". Är det en kursändring mot medlemskap? Jag tror inte det men....

Klokt av regeringen och Peter Norman med hårdare kvar på etisk kompass för statliga företag
Det är bara att applådera ett snabbt svar från regeringen på Telia Soneras lössläppta agerande i demokratiskt svaga länder. Nu ska ordentliga ägardirektiv till med hållbart företagande kring miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvillkor, mm. För lite och för sent brukar det heta. Nej, bra och snabbt.

För övrigt ska jag nu läsa kf-handlingar på Ipaden som vi nu har i stället för den tidigare 3cm pappersbunten. Utveckling... Bra naturligtvis, men just nu mest tekniskt krångel.

Inga kommentarer: