måndag 30 april 2012

Så var vi då hemma från Paris - och nu är jag nyfiken på  socialdemokraterna och 1 maj
En mycket trevlig och lärorik resa till Paris både vad gäller "världens effektivaste sjukvård" och trafiken. Förarlösa T-banetåg som kan gå tätare och kostar mindre bör vi väl kunna satsa på också i Stockholm, liksom att ta över det bästa av den utmärkta informationen om hur man åker med Metron.

I går hann vi med lite sigth seeing och delade upp oss i grupper. Jag besökte Notre Dame under högmässan. Otroligt, vilken kyrka. Började byggas 1163 och blev klar efter 170 år... och nu har man 850 års jubileum nästa år.
Några av oss var också och lyssnade på torgmöte med supportrar för Sarkozy och Hollande.
Att omförhandla finanspakten kan skapa en repris på finanskrisen. Hollande fick här oväntat stöd av ECB:s chef Mario Draghi för en tillväxtpakt och då kan allt rivas upp...oj,oj.

Nu är jag nyfiken på vad socialdemokraterna har att säga i  morgon den 1 maj
Det är verkligen högintressant vad som kommer att sägas från talarstolarna i morgon där Persson, Sahlin, Juholt och andra tunga namn håller tal för att komma tillbaka. Har uppgången stannat av?
Vad kommer man att fokusera på förutom jobben...? Nyfiken

Nu ska jag skriva lite frågor - denna gång på årets tema Bellman - till Hemmestakörens traditionella frågerund med promenad i skogen med små vätskekontroller.
Trevlig Valborg

söndag 29 april 2012

Effektiv sjukvård och stora T-baneinvesteringar
I går ägnade vi dagen åt en uppsummering med hela landstingsgruppen från dagarna i Paris. Vi var överens om den höga effektiviteten i frank sjukvård och den höga ambitionen att följa en person från födseln till livets slut.
Trafiken med kanske världens bästa Metro och stora visioner för framtiden med en ringlinje runt Paris, Metro Grand Paris, för 20 mdr euro med automatmetro var också imponerande. Liksom ambitionen att minska bilismen i innerstaden. Trängselavgifter finns inte ännu men kommer "inom fem år". Att finansiera en del av investeringen genom markägare och företag längs banan ska vi ta med oss till Sverige.

Luftgondoler är bättre än spårbilar
Christer Lindström presenterade upplägget i Uppsala om spårbilar. Många tyckte det var bättre att kalla dem för luftgondoler för att öka intresset. Det tycker jag också. Men det viktigaste nu är att få igenom ett beslut och just nu hänger det på att landstinget säger ja. Det skulle vara en stor framgång för KOMPASS och för satsningen på modern miljövänlig transportteknik.

Budgetförhandlingar på distans
Vår kanslichef Fredrik Bojerud är hemma och förhandlar budget med övriga allianspartier. Han ringde i går ,och vi kopplade upp honom på datorn i sammanträdesrummet där alla kunde höra, ställa frågor och diskutera.
Tiohundra i Norrtälje ska vi ha kvar, sjötrafikupphandliingen lyfts upp till ledningskansliet. Investeringarna på 75 mdr på tio år måste bantas och granskas. Glasväggar på trånga T-banestationer,precis som man har i Paris, driver vi också.

För övrigt är det nu söndagmorgon och i eftermiddag åker vi hem och samlar ihop våra tankar...

lördag 28 april 2012

Nu är vi inne på tredje dagen i Paris med sjukvård och trafik diskussionen
Får beklaga att det inte blev någon blogg i går och förrgår men det har varit fullspäckade program i Paris  med besök och diskussioner om effektiv sjukvård. Hopital Antoine-Béclère med 36 000 födslar per år och 7000 anställda visar en effektiv sjukvård utan väntetider som man var mycket stolt över
Satsningen på kollektivtrafik mer Metro spårvagnar, indragna körfält för bilar var en framgång. Det är också Velig, hyrcyklarna med 1100 stationer med sådär 30-50 cyklar på varje till ett hyrpris på någon euro
eller 29 euro på helår.

Carlib däremot ingen framgång - men nyt T-bana väntar för 20 miljarder euro
Carlib det motsvarande systemet med elhyrbilar har dock inte blivit någon framgång. Nu planeras dock för en ny T-bana i en ringlinje runt Paris som ska börja byggas 2013 för 20 miljarder euro. Det sägs vara Sarkozys förslag. Den ska delvis finansieras med fastighetsavgifter för företag och markägare som ligger runt banan.

För övrigt går jag nu ner på hotellet och äger frukost med goda croissanter tillsammans med Christer Lindström

onsdag 25 april 2012

Nu åker jag med landstingsgruppen till Paris och pratar trafik och sjukvård
Fortrarande onsdag och nyss hemkommen från fullmäktige med årsredovisning, vuxenutbildning och miljöbokslut som stora diskussionspunkter. Nu är klockian 23.30 och om några timmar åker jag till Arlanda och vidare till Paris med landstingsgruppen. Roligt att vi kommer mitt i det franska valet också. Kanske får jag svårigheter med bloggen de närmaste dagarna men det märker väl i så fall eventuella läsare...
Godnatt
Ekonomi, handel och öppenhet, - hård kritik mot diktaturen
Det är balansgången i relationen till Kina. Sverige som öppet exportinriktat land ska ha goda handelförbindelser med omvärlden. Kinas 9 miljarders satsning på forskning och industrisamarbete för att främja svensk-kinesiska innovationer på miljöområdet är ett bra exempel. Globaliseringen driver ju på i samma riktning med Kinas köp av Volvo t.ex.
Men vi får aldrig någonsin ge efter för kritik mot diktaturer som inte respekterar mänskliga rättigheter och avrättar tusentals personer varje år. Att det är bättre i dag än under Mao är ett uselt argument. Läser just en bok om diktaturen under Maos tid och man blir alldeles stum...

Arkelsten kan bli en br ordförande i utrikesutskottet- Reinfeldts avskedande var okänsligt
Så ser det ut att vara. Jag tyckte också att hela historien om hur snabbt och okänsligt hon fick sparken var oproffsigt och okänsligt av Reinfeldt. Nu försöker han rätta till det, men jag tror många som jag redan sett ett mindre attraktivt drag hos statsministern....

Vi måste jobba med Slussen från Värmdö
Det är också därför vi i Värmdöcentern nu tar oss an frågan. Värmdöbussarna i Katarinaberget är en dålig lösning. Att först bestämma en galleria som ska ligga just där bussarna står i dag och sedan planera för oss i Nacka/Värmdö verkar minst sagt upp och ner. Det är ju vi som ska åka där. Förnya nuvarande Slussen. Låt bussarna gå till samma plats som i dag med en upprustning. Skrota Katarinaberget, med långa avstånd, dålig miljö och hög riskfaktor.

För övrigt ska jag nu in till kommunkansliet och träffa Andi Kravljacka för att få fart på min Ipad...

tisdag 24 april 2012

Hollande hotar ekonomin i Frankrike -Sarkozy hotar invandrare
Det är ingen lustig valkampanj som pågår i Frankrike. Francois Hollandes löften om 60 000 nya lärare, 200 000 ungdomsjobb och 1000 nya poliser och omförhandling av EU:s finanspakt bådar inte  gott. Visst, han vill höja skatterna för höginkomsttagare, men det ger ju inga stora pengar. Bra är att han vill avveckla kärnkraften.
Sarkozy blir mer och mer desperat och mer och mer lik Nationella Frontens Marine Le Pen med hårda tag mot invandrare och utträde ur Schengenavtalet. Frankrike för fransmännen. På torsdag åker vi ner till Paris och pratar trafik och sjukvård med landstingsgruppen och följer valet på plats... Roligt.

Världens framtid kräver grön ekonomi med ett annat mått på tillväxt
Jag skrev en licavhandling i  industriell politik i Genève på Institut Haut Études International och var inte hemma i Sverige 1972 på Stockholmskonferensen om miljö. Men jag var med i Rio 1992 till hälften representant för Folkkampanjen mot kärnkraft och andra hälften för landstinget.

1970-talet var det svaledioxid och kväveoider
som dödade skogarna i Tyskland, Tjeckien och Sverige. Det har vi faktiskt kommit till rätta med. Rio skapade Agenda 21 och den har haft stor betydelse inte minst i Sverige.
Nu gäller det klimatet och där går det trögt, alldeles för trögt.
Centern borde arbeta för att göra om BNP och tillväxtbegeppen och få ett nytt mått på tillväxt. Det skulle kunna revolutionera världen. Ta upp det i framtidsdokumentet...

Trängselskatter är bra men det måste förankras.
Blev verkligen förvånad när jag hörde vårt kommunalråd Stefan Hanna i Uppsala säga att trängselskatter har vi inte diskuterat och har inga tankar på att införa. Vad är förankringen av C-utspelen?

För övrigt ska jag nu in till sammanträde med landstingets produktionsutskott och diskutera sommarsituationen i sjukvården där bristen på sjuksköterskor är akut

måndag 23 april 2012

Bra artikel av Annie Lööf och Anders Åkesson om infrastruktur och trängselavgifter i flera städer.
Utmärkta förslag
Men jag kommer att yrka på att programmet ska kompletteras med en satsning på modern miljövänlig transportteknik som light rail, spårbilar och elbussar.
Det gör jag om några timmar när centerns förtroenderåd sammanträder för att diskutera infrastrukturfrågorna som inte hanns med på centerstämman i Åre i september. Jag kommer naturligtvis att ta upp Skurubron också och säga nej till broavgifter liksom jag kommer att föreslår en ökad satsning på sjöbussar eller pendelbåtar i sjöar och skärgård.

För övrigt lämnar jag nu datorn och tar cykeln till Hemmesta Vägskäl och bussar in till förtroenderådet.
Både Sarkozy och Hollande vill riva upp EU-beslut och öka Frankrikes makt
Vi har hört det förut i tidigare franska val. Frankrike vill vara störst i EU och minska EU:s makt. Det är bra men inte trovärdigt. Hollande vill riva upp finanspakten  med hårdare budgetregler, Sarkozy vill lämna Schengensamarbetet för att minska invandringen till Frankrike. Frankrike vill stänga gränserna själv när det passar. Inte så vackert. Men nu gäller det att ta röster från en framgångsrik Marine Le Pen som fick 18,5 procent i första valomgången med 28,8 för Hollande och 26,1 för Sarkozy.
Det ser ut som Hollande kommer att vinna det här om inte S hittar något riktigt  nytt före den 6 maj....

Bra artikel om centerns infrastruktur program med trängselskatter också i fler städer
Det är en utmärkt artikel av Annie Lööf och centerns trafikpolitiske talesman Anders Åkesson i dag på www.dn.se/debatt.  Utvidgade trängselavgifter i fler städer och satsning på regionöverskridande betalsystem där landsting och trafikhuvudmän samarbetar.Kollektivtrafikens andel av resandet ska fördubblas till 2020. Bra.

Men jag kommer att yrka på att centern skall lägga till modern miljövänlig transportteknik som light rail, spårbilar och trådbussar
i dag när centerns förtroenderåd sammanträder för att diskutera infrastrukturfrågorna som inte hanns med på centerstämman i Åre i september. I hela världen växer det fram ny spårteknik, som spårbilar som bara kostar en femtedel av spårvagnar, är miljövänliga och har hög kapacitet.
Det är centern som bör ta fram det förslaget, för nya jobb i fordonsindustrin, uthållig tillväxt och export.

För övrigt åkar jag nu in till förtroenderådet och talar om detta. Kommer naturligtvis att säga Nej     till avgifter på Skurubron också och föreslår att vi ska satsa mer på båtpendling.

söndag 22 april 2012

Framtiden kräver nya villkor för oss äldre...
Det är vad entreprenören Peje Emilsson skriver på www.dn.se/debatt i dag. Vi 40-talister måste själva vara beredda att betala en del av omsorgen på äldre dar. Det handlar om att hantera den svåra fråga som Tage Erlander myntade för 50 år sedan: "de stigande förväntningarnas missnöje." Grundtryggheten ska det offentliga stå för men vi måste vara beredda att ta ett större finansieringsansvar för oss själva.

Det är klokt sagt
och en ovillkorlig nödvändighet om inte skatterna ska bli orimligt höga. En äldrepeng som efter biståndsbedömning kan utföras av certifierade utförare kan vara en modell. Tilläggsförsäkringar med ops-lösningar med blandad offentlig/privat finansiering kan vara andra modeller.

...och framtiden kräver också nya villkor för de yngre
Det är vad centerledaren Annie Lööf skriver i dag på www.aftonbladet.se/debatt. Lägre ingångslöner för unga är ett bra instrument för att sänka trösklarna för unga att komma in på arbetsmarknaden. De flesta accepterar också lägre ingångslöner om alternativet är inget jobb alls. Det är också rättvisare mot dem som jobbat 10-15 år i yrket att en ung oerfaren medarbetare inte ska ha lika hög lön. Många undersökningar visar också, skriver Annie att det finns an acceptans hos svenska folket för lägre ingångslöner. Bra alltså. Men glöm utspelet om lägre ingångslön för alla...

För övrigt var det ett mycket trevligt 60-årskalas i går med cykelturen runt sjön Magelungen och Ågesta och den trevliga festen...nu är det tennisdag med Micke

lördag 21 april 2012

Ser illa ut för Sarkozy - Hollande håller ledningen med krav på högre skatter för rika
Vad ska Sarkozy ta till nu i slutet av första omgången i franska valet. Det som underlättat för socialisterna är också enighet för första gången på länge. Det går inte att hoppa fram och tillbaka med åsikter som passar för stunden som S har gjort - just nu har han tydligt tagit EU-kritik och invandrarstopp från Marine Le Pen. Blir inte trovärdigt.
Roligt för oss i landstingsgruppen som åker till Paris på torsdag och tittar på trafik och sjukvård och hamnar mitt i franska valet.

Vem är Kent Persson?
Verkar lite plötsligt. Nästan desperat. Vid en hastigt tillkallad presskonferens dessutom....Bestämde han sig en kvart före...? Tempoökning var ordet. Valseger är syftet. Arkelsten vill Reinfeldt inte prata om. Ingen snygg sorti tycker jag. Inte snyggt av R heller.

Och vem är Kent Persson.
Han uttalar sig om hela det politiska registret redan på första presskonferensen. Förnyelse av förnyelsen, breddad arbetslinje, tänka nytt (Vadå?) bättre välfärd, rätt till heltidsarbete, ja till Miljölpartier. Nej till Miljöpartiet, förskolan, skola, vård, omsorg, samarbete, regeringsduglighet.
Många ord, men lite innehåll.

TeliaSonera i blåsväder
TeliaSonera kan naturligtvis inte ändra på ett lands lagar, regeringar, politik, demokrati eller brist på demoktari. Men ett stort bolag som TeliaSonera har också ett moraliskt ansvar för det man gör och sin relation till makthavarna. Som Lundin Oil...

För övrigt ska vi nu åka till Anne-Marie Sommar som fyller 60 år i dag. Först blir det cykeltur och sedan en lite födelsedagsfest. Har just skrivit några små visor...

fredag 20 april 2012

Brynäs vann rättvist - men med blandade känslor
Såg referaten när jag kom hem från kretsmötet  med Värmdöcentern i går i TV. Fantastiskt mål av Jakaob Silverberg. Jag är född i Gävle, där finns Brynäs och jag är uppvuxen i Sundsvall med Wifsta-Östrand som det hette då och nu är Timrå, men jag har Sonjas släkt i Skellefteå...men Brynäs vann rättvist.

Bra att regeringen stoppar pensionstrixandet
Peter Norman och regeringen ska ha en stjärna i himlen för sitt snabba agerande mot banker, fondmäklare och pensionsindustri. Här har de hela svenska folket med sig. Avgifter ska vara i kronor och ören, inga bindande telefonavtal och förbud för rådgivarprovisioner. Bra. Och viktigast. Gör allt enklare.

Fler pappamånader är naturligtvis rätt
Men den absoluta rättvisan i antal dagar måste ändå stå tillbaka för familjens rätt att bestämma själva. Fördelningen. En tredelning med en tredjedel till kvinnan, en tredjedel till mannen och en tredjedel att bestämma själva är en bra lösning.

Snuset: Repris från folkomröstningen, tillbaka till ruta ett, EU förbjuder
Nejsidan vann inte folkomröstningen om EU-inträde. Som ordförande i Nej till EU var jag naturligtvis besviken. Men vi vann att Sverige fick behålla snuset. Men nu är EU där igen och vill förbjuda tillsatser som kan stoppa snuset. Lämna snuset, vargen, gurkor, tomater, jordgubbar, surströmming och annat över till oss...

För övrigt hade vi ett bra möte i går med partierna i Värmdö om Skurubron. Alla som var där står fast vid fullmäktiges beslut 2009 om vårt Nej till broavgiftter. Nu ska vi driva på uppåt...

torsdag 19 april 2012

Riksbanken borde ha sänkt räntan
Det fanns goda argument för sänkt ränta men Riksbanken höll kvar reporäntan på 1.5 procent. Risken för ökad inflation är låg eller obefintlig. Att stimulera ekonomin och få ner arbetslösheten hade inte varit fel, särskilt när arbetslösheten nu ökar. För räddhågat.

Karin Enstgröm: Tredje försvarsministern - Reinfeldt har inte råd med ett nytt haveri
Det är både bra och dåligt för Karin Enström. Bra att veta att hon kan, får, måste sitta mandatperioden ut. Dåligt, naturligtvis för regeringen om hon inte klarar uppdraget men inte kan avskedas.
Känner henne inte, men hon har en gedigen bakgrund för uppdraget.Tyckte dock inte hon var särskilt bra i svaren på Saudiaffären.
Ett råd. Gör upp med s i frågan om vapenexport så fort som möjligt.

Låt TV- avgiften ersättas av en skatt
Det är på tiden. TV-avgiften har spelat ut sin roll.  Med en public service avgift på skatten slipper vi också den återkommande "licensjakten"....

Pär Kågesson kritiserar regeringen för halvmesyr om miljöbilar - en farlig kritiker
Det ligger mycket i Per Kågessons kritik. Jag känner Per väl sedan kärnkraftsomröstningen. Han är mycket kunnig och påläst. Numera också professor i miljösystemanalys.... Han är en farlig kritiker.
Han har också mycket rätt. Sverige har bland de största och tyngsta bilarna i världen. Därför ger regeringen större bilar rätt att släppa ut mer. Inte så bra. Det försvårar en övergång till mindre bilar. Lägg högre avgiftetr på törstiga bilar som kan gå till att premiera bilar med låga utsläpp, skriver Per K på www.dn.se/debatt. Och det tycker jag också.

För övrigt har jag nu möte med pensionärsrådet i landstinget, sedan ska vi prata med partierna i Värmdö om Nej till broavgifter på Skurubron och sedan har vi kretsmöte...Roligt nästan jämt...



tisdag 17 april 2012

Spanien  - nästa stora krisland
Tror jag hade rätt om det jag såg, hörde och diskuterade i Spanien. Det kan bli nästa krisland i EUropa och det är euron som är orsaken. Inte enbart förstås, men euron gör det svårare att driva en egen penningpolitik och nu är Spanien fast i allt högre räntor på sina statsobligationer - över 6 procent. Långivarna tror inte på Spanien och ställer högre krav på utlåning.
Nu ska Spanien till och med ha auktion på obligationer på torsdag. Spaniens kris påverkar hela EU, franska valet, Tyskland och även Sverige. Hur länge ska....

Magdalena Andersson en kunnig tjänstekvinna - Borg får se upp
Det var intressant att se och höra den första debatten i Aktuellt i går mellan Socialdemokraternas nya ekonomiska talesperson Magdalena Andersson och Anders Borg. MA har en saklig och lugn ton utan "politiska" övertoner. Det vinner hon på. Borg är duktig och insatt men blev lite väl överordig och övertonig i går och får akta sig för att uppfattas som överlägsen.

Socialdemokraternas krav på att bli anställningsbar
i DN i dag www.dn.se/debatt är ett lite oväntat svar från det hållet, men har en tydlig Löfvenstämpel. S vill skärpa kraven på dem som får stöd att också själva ta ansvar för att göra sig anställningsbara. Det är rätt och det går hem...kanske särskilt för att det kommer från ett litet oväntat håll....

För övrigt åker jag nu in till möte med gruppledningen i landstinget med Gustav och staben och därefter landstingsstyrelse och budgetdiskussioner

måndag 16 april 2012

Vårbudgeten - En andningspaus med förhoppningar
Ja, så kan man beskriva den. Det är låg BNP-tillväxt med 0,4 procent i år men det är en mycket kraftig uppgång nästa år till 3,3 procent. Där ligger regeringen över de flesta prognosmakare som Konjunkturinstitutet. Det är året före valet 2014...
Åtgärder för unga och utrikes födda är dagens text från regeringen om budgeten i DN www.dn.se .Inte mycket innehåll men i högsta grad behövligt och en god ambition. Bra att lyfta fram alla partierna i artikeln.

Måste vi prata mera om denne sjuke Breivik
Jag nästan vänder mig mot mig själv när jag ändå skriver dessa rader om den rättegång som i dag inleds mot terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik. Jag vänder mig emot uppmärksamheten, den som han vill ha. Vara i centrum för det han har gjort. Samtidigt har vi demoktratin Vi ska kunna öppet tala om och diskutera samhällsproblem och händelser i samhället, sjuka som friska. Breiviks önskan om uppmärksamhet ställs mot demokratin och öppenheten. Demokratin och öppenheten måste visa att den är starkast.

Stor och positiv uppmärksamhet på Värmdö och Gustavsberg i dagens DN bilaga
Det är en positiv läsning om samarbetet i KSL, Kommunförbundet Stockholms Län, där alla 26 kommuner presenterar sig. Värmdö med kultur, utveckling och skärgård är Sveriges populäraste kommun...

För övrigt såg jag i skogen att flera tallar och särskilt enar skadats av det blöta vårsnöandet i helgen.
Och mer skall det visst komma...

söndag 15 april 2012

EUrokrisen börjar om - om Hollande vinner franska valet
EU  är en avgörande fråga i franska presidentvalet. Francois Hollande vill ha en annan EUropapolitik med tillväxt i stället för åtstramningar, precis som Frankrike kan bestämma det. Bara kravet visar hur Frankrike se på EU och sig självt. Hollande ska kräva omförhandlingar av finanspakten med 17 EUroländer med Tyskland och Angela Merkel i spetsen. Därutöver vill han införa euroobligationer som Tyskland hatar bara de hör ordet. EUrokrisen börjar om....

6 av 10 positiva till lägre ingångslöner för unga
Det säger DN i dag www.dn.se enligt en egen undersökning. Det förvånar mig inte att 61 procent av befolkningen är positiv, men kanske förvånar det något att 58 procent av ungdomarna också är positiva. Men hellre ett först jobb till längre lön med utbildning under något år än inget jobb alls.
C-förslaget om lägre lön för alla på arbetsmarknaden oavsett ålder är det däremot tyst om...och det är bra det.

Fantastisk s-uppgång med 12,2 procent - men nu ökar pressen.
Nu måste snart detaljerna komma från s och då blir det mer verklighet. Stefan Löfven har varit taktisk och hållit sig undan media för att hinna läsa ikapp och bestämma sig vad han vill göra. Han närmar sig mitten och låter moderat light, precis som Reinfeldt gjorde med Nya moderaterna. som tog arbetslinjen och utanförskapet från s.

Centern minskar igen... till 4.3
Det är oroande men denna gång vet vi orsaken och därom är det tyst nu...se ovan. Det görs bra saker som drivmedelspaketet häromdagen med Anders Borg och Anna-Karin Hatt på Brännpunkt i SvD www.svd/brannpunkt som ska minska CO2 utsläppen med 600 000 ton per år. Det ska ske genom ökad inblandning av etanol i bensin och biodrivmedel i diesel. Mer sådant. Svenskarna sätter miljön, klimatet och energin högst enligt senaste Eurobarometer-undersökningen.

För övrigt blir det tennis i dag, inne. Det är fortfarande en halv decimeter snö på marken.

lördag 14 april 2012

Vårbudgeten - stärk arbetslinjen och bredda det politiska registret
Arbetslinjen är en framgång, men för ensidigt. Det politiska registret måste breddas till med av välfärd, livsbalans, klimat, miljö, bostäder, infrastruktur och forskning.
Vårbudgeten ser ut att bli förslag sin underlättar bostadsbyggandet och andrahandsuthyrning. Bra naturligtvis. Man kan ta jobb om det finns någonstans att bo.
Höstförslagen om sänkt arbetsgivaravgift, nystartsjobb, stopp för räntesnurror och sänkt bolagsskatt gör det billigare att anställa.

Jag hoppas på infrastrukturen
Underhålla och ru´sta upp men ocjkså visa att regeringen vill satsa på ny modern transportteknik som BRT, Bus Rapid Transit,  miljövänliga snabbbussar varför inte trådbussar, PRT, Privat Rapid, Transit som spårbilar och spårbussar eller ligth rail. Börja med att stödja spårbilsbanan i Uppsala.
Det skulle vara väl satsade miljoner både för trafiken och den "politiska framtiden"...

Alliansen i landstiget satsar 50 miljarder på framtidens sjukvård
Det är verkligen roligt att sitta i landstinget, landstingsstyrelsen och produktionsutskottet och arbeta med framtidens sjukvård. Här gör Alliansen sin kanske största insats inom hälsa- och sjukvård någonsin. 20 miljarder kronor på Nya Karolinska sjukhuset med specialistsjukvård och 28 miljarder på akutsjukhusen och sjukhus med äldreprofil. Det ska vi ha ett erkännande för.

Vad Christer G håller på med om Waxholmsbolaget blir dock allt svårare att förstå
Att flytta ut Wxholmbåtarna från kajerna i Stockholm till Vaxholm och Stavsnäs. Jag har bara läst i media, men, men....

Vi jobbar vidare i Värmdöcentern med att få med oss "Hela Värmdö" mot broavgifter på Skurubron
Och i går diskuterade Krister, Annette och jag frågan på Grisslinge Värdshus.

fredag 13 april 2012

Hemkommen från Spanien och Malaga
så funderar man lite på problemen i EUropa. I Spanien är de stora. Det kommer att ta lång tid att bemästra för Rojas nya liberalkonservativa regim. Jag hör på de personer jag pratar med att korruptionen och kringgåendet  av skatteregler är utbredd. Det gäller t.ex reavinstskatten vid försäljning av fastigheter. Köpare och säljare går runt de regler som finns och staten förlorar stora skattepengar.

Bra förslag om gågata på Kungsgatan
Väl i Helsingfors - planet gjorde en lite omväg - så får jag tag i svenska tidningar och läser om Per Anckersjös förslag om att göra Kungsgatan till gågata, främst på helger.. Tycker det är utmärkt. Visst, det är många praktiska problem, vilka tider, vilka områden ska stängas av, hur klara förnödenhetstransporter etc. Det ska gå att lösa. Och det är ett C-förslag....

Bra också att underlätta andrahandsuthyrning
som jag också läser i dagens tidningar. Det är ett utmärkt sätt att minska bonstadsbristen. Det är ett sätt att bättre utnyttja de resurser som redan finns - det tar lång tid att bygga nya bostäder. Hårdare krav på bostadesrättsföreningarna att inte säga nej till andrahandsuthyrning. Lättare, säkrare och mer ekonomiskt att hyra ut genom bland annat höjt schablonavdrag från 25 till 40.000 kronor. Studenter, invandrade, tillfällighetsjobbare och andra kan lättare få jobb om det finns någonstans att bo. Samhällsresurser som redan finns utnyttjas.

Precis som vi föreslagit från Värmdöcentern
i kommunen att bättre utnyttja våra 15.000 fritidshus för t.ex ungdmar som behöver en första bostad. Fritidshus som står tomma en stor del av året. Samhällsresurser som redan finns utnyttjas.

För övrigt ska vi nu äta lunch med några i Värmdöcenterns ledning och diskutera trafiken och Skurubron. Inga avgifter...

onsdag 11 april 2012

Ronda borde fler få chansen att se
Så har vi då besökt Ronda i Sierra de las Nieves. Så där drygt 1100 meter över havet, eller som Lofsdalens högsta fjäll Hovärken... En fantastisk stad med både fysiska och historiska vyer. Utsiken är bedårande över de spanska bergen ner mot kustlandet Fuengirola och Marbella. De historiska vyerna påminner oss om hur det varit en gång, eller hur det varit för människor genom tidevarven.

Ta Ponte Nuevo
till exempel, bron över de otroliga bergsmassiven på varsin sida om staden. Den heter Ponte Nuevo därför att den är nyast av de tre broar som finns... byggd 1751. Att jämföra med Ponte Viejo som är byggd av morerna 1352 eller Ponte Romana byggd av romarna 200 Fkr. Ger lite vyer.....tankar, eftertankar..
Inga roliga berättelser om hur båda sidor under spanska inbördesskriget kastade ner sina fiender på varsin sida om Ponte Nuevo i den 100 meter djupa ravinen....

Spaniens kris
gör sig påmind under hela resan de 5-6 milen från kusten upp i bergen. Inte bara tomma hus, utan hela tomma huslängor och halva byar. Hus som övergivits för att man inte haft råd att betala lånen eller hus som påbörjats men aldrig blivit färdiga. Har diskuterat Spaniens framtid, Eurokrisen, arbetslösheten. Ingen hurrar för euron....men ingen har givit upp om Spaniens framtid
Hola.

tisdag 10 april 2012

Nu ger vi oss i väg och studerar samhällsplaneringen i Ronda och det inre av Spanien. Det kan bli lite glest med bloggen de närmaste dagarna. Men solen lyser,koltrastarna kvittrar och det är 16 grader i vattnet.

måndag 9 april 2012

Så vaknar vi upp i Mijas med en röd soluppgång i bergen lite morgongympa, en liten runds på vägen och ett bad i poolen. Nu väntar en härlig frukost.

Spaniens problem i ett nötskal - massor med tomma hus på några timmars rundvandring
Vi pratar samhällsplanering, byggboomen, euron och Spaniens framtid. Vi tar en promendad runt Mijas södra delar ner mot Fuengerola och ser hur det ser ut. Tomma hus, halvfärdigt byggda, utrymda och överlämnade för 5-10-15 år sedan.

Hus efter hus
med världens vackraste utsikt över havet, underbar natur med pinjer, ficus och olivträd. Men tomt, övergivet. I Sverige,på Värmdö t.ex, skulle jag säga 4-6-8 miljoner. Bara tomten,,, men Ack. Tomma hus, tomma hagar, tomma stallar, igenväxta ingångar, nerfallna tak Spanien i dag med byggkris, eurokris och arbetslöshet...Men humöret är det iget fel trots svårigheterna som alla lider av.

För övrigt ska vi i morton åka till upp lite längre i inlandet till Ronda och se utvecklingen där...

söndag 8 april 2012

Spanien med stora problem - från Malaga
Anlände till Malaga i morse. Diskuterar modern stadsplanering och möter min bror som bor i Mijas några mil norr om Malaga. Spanien har svåra tider. Luften gick ur byggboomen för några år sedan och massor med hus står halvfärdiga och tomma mellan Malaga och Mijas. All byggnation står i princip still. Det är hög arbetslöshet med 23-25 procent och upp mot 40-50 för ungdomar. Euron står inte högt i kurs även om ingen direkt nu talar om att byta.

Höjd moms och sänkt skatt på arbete ger fler jobb och starkare ekonomi
Det finns flera intressanta förslag i dagens media i Sverige. Ett är att höja momsen och samtidigt sänka arbetsgivaravgifterna och kanske också statsskatten. Det skulle ge fler jobb och inte negativt inverka på statens ekonomi. Det är enklare att lägga in statliga inkomster i momsen och samtidigt visa att vi vill sänka skatten på arbete.

Det kommer kanske att bli lite mindre bloggande de närmaste dagarna från Malaga, men det kanske ingen blir ledsen för...

För övrigt ska jag nu vila en liten stund innan vi åker upp och äter en god midedag i Mijas

lördag 7 april 2012

Höger och nationalism i franska valet - Frankrike först
Ja, så blir den kortfattade rubriken om valrörelsen i Frankrike. Sarkocy skickar sin inrikesminister att visa hårda tag mot den muslimske seriemördaren i Toulouse. Och det gör han med TV-kamerorna på under flera dagar. "Det starka Frankrike" är S slogan. Invandringen ska minska med 80 000 per år och fransmännen ska folkomrösta om saken. Marine le Pen och nationella Fronten driver på med slogan "Ja, Frankrike".

Finansmarknaderna angrips av alla
och Francois Hollande vill höja skatten till 75 procent på inkomster över en miljon euro. Ett förslag som Vänsterlkandidatenborde kunna diskuteras också i Sverige med hutlösa direktörs- och pensionförvaltarlöner på 15-20 miljoner om året.- Jean - Luc Mélenchon med slogan "Plats åt folket" kan vrida tillbaka valrörelsen lite mot mitten...Men vilka två går vidare den 22 april...Nu är det mest personval. Jag har ingen favorit.

Bra intervju med Lena Ek - Satsa på biogas och biodiesel
Tycker Lena Ek växer. I en intervju i DN www.dn.se ekonomi driver hon på för fossilfria bränslen. Det är biogas och biodiesel hon vill driva fram och hon vill ha långsiktiga lösningar som håller över flera val. Bra Lena. Det finns en del att göra både för saken och centern...

För övrigt har Emma, Sara och Hanna varit här i två dagar i rad nu och målat och ätit ägg...Roligt,Roligt och Gott,Gott

fredag 6 april 2012

Här lägger jag ut motionen om livsbalans.
Tror att jag gjort det tidigare men gör det igen eftersom jag fått en del positiva kommentarer från olika håll. Många är utan jobb och kämpar för att få något, andra jobbar ihjäl sig och stressar runt i vardagen med barn, familj och hopkrymt fritid. Andra vill jobba lite mindre under olika perioder i livet.  Det måste vara ett mål att göra det möjligt för alla att få balans i tillvaron och få känna både frihet, trygghet och duglighet. Glädjer mig över att distriktsstämman helt ställde sig bakom motionen och att den nu är på väg till partiprogramgrupp och riksstämma
Glad Påsk       
Motion till Centerns årsstämma i Stockholms län den 24 mars 2012
Livsbalans
Människans liv präglas av stora variationer från barndomen till ålderdomen. Behoven, drömmarna, önskemålen och förhoppningarna ser olika ut under olika livsperioder; barndomen, uppväxten, skoltiden, studierna, familjelivet, medelåldern, ålderdomen. Med ökad livslängd kommer sannolikt flera av dessa perioder att bli längre. Självklart vill vi leva ett helt, fullvärdigt, ja kanske fullkomligt liv så stor del av livstiden som möjligt och forma vårt liv utifrån våra olika behov och sammanhang. Vad som är ett fullvärdigt liv varierar naturligtvis med åldern. Denna motion behandlar livsperioden från avslutad skolgång och inträdet på arbetsmarknaden till ålderdomen.

Arbetslivet innebär liksom andra livsperioder en förändring. För de flesta, upp på morgonen, transporter och fasta tider på en arbetsplats. Det skapar en livsrytm där arbetet blir centralt. Vardagen och ”vardagspusslet” cirklar mycket kring hur arbetet ser ut; när, var, hur och hur länge. Arbetslivets utformning avgör mycket av om vardagen blir bra eller dålig och om livsdrömmarna blir verklighet eller allt känns svårt, hårt och tungt.

Arbetslivet och vardagspusslet kommer att bli en stor fråga i valet 2014. Sex timmars arbetsdag är en högaktuell sådan fråga. Miljöpartiet kommer att driva frågan, särskilt efter Gustav Fridolins egenhändiga krav på att överge förslaget, som många partimedlemmar direkt reagerade emot. Vänstern med Jonas Sjöstedt kommer att driva 30 timmars arbetsvecka hårt med mellanstationer om 37 timmar i valet 201 men med målet 6 timmars arbetsdag eller 30 timmars arbetsvecka.

Det kan låta lockande. Vem vill inte jobba mindre till bibehållen lön. Men vad kostar reformen och är det verkligen rätt väg?
Mindre arbete kan vara både ett önskemål och ett behov, under en viss livsperiod, precis som mer arbete kan vara det i en annan. Önskan och möjligheten att arbeta varierar under livscykeln.

Centerns svar på förslagen om 6 timmars arbetsdag och jobb till 75 ska vara livsbalans med ett samlat program för rätten och möjligheten att arbeta mycket, lite, lite mindre och inget alls under olika perioder i livet. Livsbalans för livskvalité.

Efter studierna vill man och kan man kanske arbeta mycket. Man vill pröva sina vingar, man vill träffa mycket folk, man vill se vad man passar till och vad som är rolig. När man bildar familj blir vardagen en annan. Det går inte att arbeta lika mycket. Jag vill också vara hemma med mina barn…Man och hustru vill båda jobba mindra och vara hemma med barnen när de är små. Föräldraförsäkringens utformning och omfattning kan vara ett sätt att komma till rätta med dessa behov och önskemål. Kortare arbetsdag, halvdag, varannan dag kan vara andra vägar.

När barnen vuxit upp och är på väg att flytta hemifrån vill man kanske arbeta mer igen och sedan mindre och inget alls på ålderns höst.
Sex timmars arbetsdag för alla under alla olika perioder i livet är inte säkert den bästa vägen. Precis som åtta timmars arbetsdag av enskilda, fack och arbetsgivare sedan länge har luckrats upp i perioder med längre och kortare arbetstider. Sex timmars arbetsdag för alla hela livet ska mötas med centerns förslag om livsbalans. Alla människor ska ha rätt och ges lagliga, praktiska och ekonomiska möjligheter och förutsättningar att arbeta mer eller mindre under olika delar av livet; att själv styra över sitt arbetsliv, sin vardag och tiden för pension.

Tidpunkter och regler för när den enskildes arbete börjar och slutar, som t.ex ”uppnådd pensionsålder” har tjänat ut i en modern värld. Arbetslivets regler ska utformas så att valfriheten ökar och gör detta blir möjligt. Ett program för livsbalans ska arbetas fram. Ett program som kan underlätta vardagslivet och arbetslivet över livscykeln. Vi vill att det ska finnas så många lyckliga, hela, glada och livsbejakande människor som möjligt.

Mot bakgrund av ovanstående föreslår undertecknade
att centerpartiet ska stärka valfriheten för den enskilda att under olika livsperioder arbeta mer eller mindre utifrån egna behov och sammanhang
att lagstiftning och arbetsregler skall utformas så att detta blir möjligt
att centerpartiet ska ta fram ett program för livsbalans
att motionen översändes till riksstämman alternativt partiprogramgruppen

Värmdö den 13 februari 2012       
Hans Lindqvist
Ina Ununger

Centern får se upp - eller se framåt

Nu får vi se upp i centern. Det duger inte med 4.2 procent i Expressen/Demoskop i dag. Det duger heller inte med låga förtroendesiffror för Annie i Sifo i dag. Orsaken i denna mätning är stolpskottet med sänkta ingånslöner för alla; ungdomar, äldre, medelålders, kvinnor. Ett haveri. Fel förslag, fel timing mitt i avtalsrörelsen, fel...

Se framåt: Läs motionen ovan och Driv kravet på Livsbalans. Återkommer med flera förslag.

torsdag 5 april 2012

Bra artikel av Anna-Karin Hatt och Lena Ek om nya regler för miljöbilar
Det är en utmärkt artikel där centern driver på för minskade växthusgaser inom transportsektorn. Sverige ska ha en fossilbränslefri fordonsflotta 2030 vilket centern drivit fram till en målsättning för regeringen. År 2050 ska vi inte ha något nettoutsläpp alls av växthusgaser. Det är transportsektorn som är den stora boven. Skattebefrielsen för miljöbilar måste förnyas och skärpas upp.

Bra, bra, men...
..var är framtidens miljövänliga transportteknik som light rail, PRT och GTS - lätta spårfordon, spårbilar och spårbussar? Jag hjälper gärna till....och många kommuner väntar på en positiv signal från regeringen gärna i samband med finansiellt stöd...

A-kassan - en akilleshäl för regeringen
Kanske har regeringen nu hittat en bättre modell för a-kassan, som hittills vari klantigt skött av regeringen. I stället för att räkna tillträdet i arbetade timmar så föreslår nu moderaterna att det är inkomsten som ska räknas. Har man haft en inkomst på 8-10.000 kronor några månader bör det räcka för ersättning. En uppgörelse över blockgränsen vore bäst för alla. Långsiktigt behövs en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring precis som vi har en sjukförsäkring.

Modereterna låter tjänstemän besluta om CAS i Värmdö - helt galet
Man höjer på ögonbrynen när man läser i husorganet Nacka Värmdö Posten. Ingen politisk diskussion med för- och nackdelar har förekommit sedan 2008...! Värmdökoalitionen har spruckit i bitar. Kommundirektören har tagit beslutet om konkurrensutsättning av CAS utan att personalen informerats. Är det sant frågar man sig...? För att få reda på lite mera har jag interpellerat kso Lars- Erik Alversjö.

För övrigt ska jag nu växla in lite euro - om den finns kvar... för Malaga. Glad Påsk alla.

onsdag 4 april 2012

Växande kritik mot EU i franska valet
Det är inte bara yttersta högern och Marine Le Pen som kraftigt kritiserar den ökande EU-makten över Frankrike. Sarkozy talar om att upprätta egna gränskontroller och lämna Schengensamarbetet. Francois Hollande kritiserar EU:s haveri med euron och finansmarknaderna. Vi måste skydda och slå vakt om Frankrike, låter det. Frankrike som själv har en statsskuld på 92 procent av BNP och en allt sämre ekonomi med ökande arbetslöshet.
Euron har ställt till med problem kan man säga...

Reinfeldt måste komma med något själv om ungdomsarbetslösheten
Fredrik Reinfeldt säger nej till anställning av arbetslösa ungdomar till lägre ingångslöner i kommunerna. Det går emot vad moderaterna ställt sig bakom i Sollentuta t.ex. Det viktigaste är att få en fot in på arbetsmarknaden. Det kanske inte är lösningen på problemet men moderatledningen kan inte säga nej till allt. Kom med bättre förslag då...

S säger ja till vapenexport - men den ska vara modern
Ja, så kan man läsa den ordfyllda artikeln på DN Debatt i dag www.dn.se/debatt från fyra socialdemokratiska förbundsordförande. Det är verkligen mycket väsen för lite ull. Lyssna vilka krafttag: ".....regelverk som ska försvåra export till icke-demokratier." Försvåra... inte förhindra...
Det är samma som Urban Alin, som är detsamma som M. Och från C har jag inte hört något.

För övrigt blir det lite inledande påskfirande i dag  i vårsolen

tisdag 3 april 2012

Rensa upp i pensionsträsket
Det är minst sagt motbjudande att läsa hur pensionspengar äts upp av alla 8000 pensions- och fondförvaltare som "tar" hand om dina pensionspengar. En femtedel av pensionsspararens kapital försvinner i avgifter, skatter och uteblivna räntor. Det handlar om mer än en halv miljon för normalpensionären. Utmanande för oss alla. Vi talar om orättvisan i skatt mellan pensionärer och de som arbetar. Här är det orättvisa mot alla pensionärer, eller alla människor som uppnår pensionåldern. Tillsätt en pensionskommission som stoppar svindleriet i pensionsträsket.

Erik Langby slutar: 30 år som kso är otroligt långt - ändå kom det plötsligt
Det är en lång samhällsgärning med 30 år som kso och 40 år i kommun- och regionpolitiken i Stockholm. Erik sitter också i partistyrelsen för moderaterna. Valfriheten är min största framgång där vi flyttat makten till de enskilda människorna, säger Erik. Han fortsätter i landstinget och han fortsätter med att driva Österleden, vilket är ännu svårare att förstå när nu T-bana byggs till Nacka.

Men varför slutar Erik plötsligt nu?
Ville han bli ordförande i styrgruppen för T-banan i stället för Christer G W, eller var det internbråket i Nacka om kommunhuset, eller...Spelar ingen roll. Heder åt en person som fullföljt en så lång samhällsgärning.

För övrigt åker jag nu till Södertälje och styrelsemöte med KOMPASS och lägger upp ett större möte med Scania. Spårbilen kommer.

måndag 2 april 2012

Aung San Suu Kyi - parlamentsledamot i Burma
Roligt naturligtvis med 82 procent av rösterna i den egna valkretsen. Hennes parti NLD, National League for Democracy hade vunnit 19 valsegrar i går kväll...Det blir fler i dag, många fler. Men kan man lita på diktaturen i Burma...? Jag gör det inte. Men hoppas...

Intressant förslag från Åsa Romson, Mp om klimatlag
Det behövs ett utsläppstak, precis som det behövs ett budgettak, skriver Åsa Romson i dag på DN Debatt, www.dn.se/debatt . Intressant förslag att nå till ett utgiftsfritt Sverige 2050 och en intressant möjlighet att få med Mp på ett nära samarbete...

Upphandlingen av Capio S.t Göran nära att spricka - bra att informationen kommer ut
Det var uppenbarligen nära att landstinget tagit tillbaka S:t Göran i egen regi och upphandlingen med Capio inte blivit av. Utmärkt att kritikerna ser vilka informationskrav landstinget och Alliansledningen ställt på Capio för att alla anbudsgivare skulle ha samma förutsättningar.

Ändå bör processen ses över
när det gäller upphandlingar av välfärdstjänster på 16 miljarder kronor...Jag som landstingsledamot har inte haft en susning om alternativen. Upphandlingsbeslut över en viss nivå bör tas i landstingsfullmäktige, precis som vi gör med budgeten...

För övrigt ska vi nu planera styrelsemöte med KOMPASS i morgon i Södertälje.

söndag 1 april 2012

Är Burmas demokratisering ett spel eller...?
Det får vi kanske se i dag inför valet. Det handlar bara om 45 av 600 platser i parlamentet. Men det är första gången ett "demokratiskt" val genomförs under juntan. Världen  hoppas att Burmas ska förändras med Aung San Suu Kyi i parlamentet. Jag med...

S behåller Saudiavtalet - vilken antiklimax
S vill behålla Saudiavtalet. Vilken antiklimax efter mediadrevet mot Sten Tolgfors. S har legat lågt så i sak är det ingen som vetat deras inställning. S har också slutit avtalet när Leni Björklund ( ingen stjärna) var försvarsminister. S och M - ungefär detsamma i vapenaffärer alltså....och C?

Borg dribblar om Tobinskatten
Häromdagen lät det definitivt. Det blir ingen Tobinskatt av något slag. Nu kan vi få en stämpelskatt på aktiehandel i stora bolag som kan användas till sänkt bolagsskatt säger Borg.. Det får inte bli en EU-skatt på all finanshandel. Det säger Borg och det säger jag.

Bra lördagsmöte med Värmdöcentern
Det var ett bra möte i går. Mycket bra, där vi gick igenom de viktigaste frågorna för Värmdö utifrån Värmdöcenterns horisont. Natur, miljö, transporter,företagande, samhällsplanering, kultur...Vi ska bygga en positiv framtid för oss som bor och vill bo i Värmdö, men vi ska inte bygga sönder vår vackra kommun.

För övrigt har jag skakat skivstången, sprungit till Hemmesta Sjöäng med Sonja, huggit ved...och nu
blir det tennis med Micke ute... för tennishallen har ungdomsturnering...