fredag 8 juni 2018

Fyra stora beslutsfrågor i Sverige i dag med frågor som alla har betydelse i valet. Är det  mycket eller lite, eller...

1.Ensamkommande flyktingungdomar. Nu blev det beslut i riksdagen att 9000 får möjlighet till  ny prövning att få stanna om de fullföljer sina gymnasiestudier. Det är en känslig fråga. Lagen är otydlig och inte välskriven och det har också lagrådet sagt, men jag tror att av gårdagens beslut är det denna fråga som har störst betydelse i valet. Hjärta och medmänsklighet går före. Det är inte ungdomarnas fel att Migrationverket behandlat ansökningarna så långsamt att de hunnit fylla 18 år och då räknas som vuxna. Tror att Centern i längden vinner på att vi röstade ja.
Och observera de 7-8 ledamöterna från L och Kd som röstade mot partilinjen och för förslaget.

2. It-frågan diskuteras i Konstitutionsutskottet, KU. Svaret är ungefär det vi redan känner till. Uselt hanterat av Löfven, regeringen, men som redan Alliansregeringenn får kritik för och då It-minister Anna-Karin Hatt. Anders Ygeman, och Anna Johansson får bära hundhuvet, Stefan Löfven får bära det största ansvaret, men eftersom han inte informerats, tror jag inte han upplevs som den
som misskött sig mest.
Tror att frågan redan har passerad det känsliga och inte påverkar valet. Folk har ju känt till detta länge, ministrar har tvingats avgå och regeringen har försökt ordna upp...

3.Vinster i välfärden. Det blev väntat Nej i riksdagen, men Jonas Sjöstedt och vänstern gick genast ut och meddelade att det kommer att fortsätta driva frågan i valet. De flesta svenska, även jag, vill inte se stora vinster från skattepengar, men lösningen är inte det ska inte vinsttak, det är hårdare granskning och kontroll. Har också passerat kulmen av betydelse i valet, därför att det inte gick igenom.

4.Regeringen godkänner att gasledningen Nord Stream 2 dras genom svensk ekonomisk zon i Östersjön. Förstår regeringen, inget utrymme för Nej utifrån den internationella rätten. Men L och Bjöklund ville säga Nej så länge EU har sanktioner mot Ryssland pga Krimockupationen och kriget i Ukraina. Där har Björklund en poäng, Men bra att regeringen vill fortsätta driva frågan i EU. Kanske kan L få några extra promille i opinionen som de så väl behöver.

Inga kommentarer: