fredag 15 februari 2019

Det här skrev jag på FB i dag efter artikeln av vår mycket kompetenta EU-kommissionär i DN

Cecilia Malmström, vår EU-kommissionär skriver i DN i dag att vi måste stoppa de främlingsfientliga partierna i EU-valet. Bra, men då är det en dålig idé att kräva överstatliga beslut inom utrikespolitiken, det spär ju bara på dessa partiers kritik av etablissemanget.

Klimatet är vår viktigaste gemensamma fråga.
Följ upp beslutet i Katowice i Polen där varje land ska ta fram en "regelbok" för att uppfylla Parisavtalets krav på max 1,5 graders uppvärmning. Sverige kan börja och driva på EUropa och världen.Det driver jag i EU-valet.

Vill bara säga att Cecilia, som jag debatterade med inför folkomröstningen, bl a på ett möte i Uppsala Universitet, gissar 93 eller 94, hade förslag på koldioxidskatt också i EU. Här blir det inge så enkelt.Vi ska inte ha överstatliga EU-skatter. Börjar man med en så har man brutit vallen och då blir det snart flera, Kom ihåg vad Gunnar sträng sa när momsen infördes år ?. Det var en procent eller så och det var ett engångsbeslut, inget högre skulle det bli När Stäng dog hade vi,kommit upp 25 gånger högre till 25 %.

Om det är någon fråga som  handlar om EU:s och världens överlevnad förutom kärnvapen så är det klimatet. Då kanske man får släppa lite på det principiella motståndet mot EU-skatter ochdriva fram en C02 skatt i EU. det kanske är det viska göra och visa vägen för resten av världen? Nej, ett bättre förslag, som också Cecilia tog upp i artikeln, är att,några länder, helst många, slår sig samman och inför C02 skatter nationellt som ett första steg Det blir alltså en frivilliglinje, flexibel integration, dvs alla länder behöver inte vara med på allt.Det förslaget tycker jag är bättre och här kunde också Sverige ta täten och försöka få med sig några andra länder.

Inga kommentarer: