lördag 23 februari 2019

Som "gammal" EU-parlamentariker ser man med skräck på hur EU-parlamentet kan komma att se t efter EU-valet den 26 maj. Stoppa det.
Det är inge nyhet att de stora EU-ropadominerande partierna S och M (motsvarande) tappar kraftigt i opinionen. Här kommer nu in främlingsfientliga och högerextrema partier som tar för sig och kraftigt kommer att förändra kartan i EU-parlamentet och rent av kan bli tredje största parti.
Ungerns Victor Orban ser ut att liera sig med extremledare som Marine Le Pen och Italiens Mateo Salvini om han utesluts från EPP-gruppen( där kristdemokrater och M och KD är med.  "Vi kommer att kräva att Orban utesluts ur EPP-gruppen" säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Och vad är orsaken. Allmänt missnöje, oro osäkerhet,kritik mot etablissemanget. För Vad då? Ja, en sak vet man och det är kritiken mot EU som har fått allt större makt och inflytande.
De gula västarna i Frankrike har skakat Macron som bara för ett år sedan var den nya Napoleon i Frankrike efter som storseger i presidentvalet. Men hans förslag med en stark militarisering av EU med en egen EU-armé visar åt vilket håll han vill riva Unionen. Han vill ha en EU-finansminister för euro-gruppen och det är en federal EU-stat han vill bygga. Se upp, säger jag, eller bättre säg ifrån och ta striden.
De största frågorna i EU-valet är klimatet, freden, demokratin och att stoppa inflytandet för extrempartierna,

Inga kommentarer: