torsdag 14 februari 2019

En intressant vändning med Vändpunkt, det nya partiet som Carl Schlyter startat efter det att han tingades lämna Miljöpartiet.
Vi jobbade tillsammans under EU-folkomröstningen och ännu mera när Carl blev sekreterare åt Sören Wibe i EU-parlamentet i Bryssel. E gediget kompetent, engagerad och envis miljöpartist som jag tycker man behandlat illa i Miljöpartiet. Nu bildar han ett nytt parti Vändpunkt tillsammans med flera andra miljöpartister och många utanför partipolitiken, varav 4 står bakom artikeln i DN i dag.

Vi vill skapa ett parti som förenar goda ambitioner men också har förståelse för situationens allvar, skriver debattörerna på DN. Fyra  huvudreformer skisserar man.
1. En helt nu klimatpolitik
En investeringsplan ska göra Sverige fossilfritt till 2030 Utsläppsminkningar, koldioxidskatter som ska gå tillbaka till medborgarna med särskild glesbygdsbonus De som flyger ska betala mycket, liksom de som bor stort och de som gör av med mycket energi
2. Ett nytt näringsliv. Bort från kortsiktiga kvartalsrapporter till långsiktig hållbarhet och nya bolagsformer. Nuvarande offentliga bolag gös om till allmänmintressebolag, by
gdebolag, gemenskapsbolag, medarbetarägda bolag
3.En progressiv skattereform: Större del av skatterna ska komma från miljöskadlig verksamhet. Arvsskatten ska återinföras, en bankskatt, fastighetsavgiften ska, differentieras och höjas
4. Återvitalisering av demokratin. Bort från New Public Management, ett folkligt veto mot riksdagsbeslut, medlemsombud  styrelsen för det egna partiet.
Och så ställer partiet upp redan i EU-valet den 26 maj.
Lycka till säger jag Tycker verkligen det finns många intressanta förslag med stärkt medborgardemokrati, där mycket faktiskt ligger n ära Centern. Kanske lite orealistiskt, men bra med den debatt som kommer  nu redan i EU-valet.

Inga kommentarer: