onsdag 27 februari 2019

Här är min motion som jag skrivit till centerstämman i Karlstad 26-29 september och som behandlats på  Värmdöcenterns årsmöte och bifallits. Lite lång men... Roligt


Motion till Centerpartiets riksstämma den 24-27 september 2019 i Karlstad
Utarbeta en Regelbok som uppnår Parisavtalets klimatmål.

Klimatfrågan gäller jordens framtid. Den jord vi lever på och den värld vi lever i. Vi är alla ansvariga som världsmedborgare, men vi folkvalda har ett större ansvar. Vi är ansvariga för oåterkallelig miljöförstöring, förlust av biologisk mångfald och katastrofala klimatförändringar som leder till värmeböljor, översvämningar, vattenbrist, lidande, förödelse och massmigration. Detta i sin tur leder till konflikter mellan människor och länder om inte tillräckligt görs för att stoppa utsläppen av växthusgaser. Och detta måste ske nu. Nu.

I oktober 2018 kom FN-rapporten som slog fast att det är stor skillnad på en uppvärmning med 1,5 grader jämfört med 2 grader. De gäller försvunna korallrev, nedsmälta havsisar och biologiska arter som växter, djur och insekter som skulle försvinna. Det handlar om mer än dubbla procentsiffror.

För att nå den nollnivå som krävs senast till 2050 måste de svenska utsläppen av växthusgaser minska med mellan fem till tio procent per år. Sedan 2005 har minskningstakten varit omkring två procent och för de utsläpp som sker på svensk mark. Utsläppen från svensk konsumtion totalt är ungefär dubbelt så stora och har under motsvarande period knappt minskat alls.

Enligt forskarna krävs att våra svenska medelutsläpp minskar från 10 till 3,5 ton per person och år. Det ska ske genom innovationer och ny teknik och genom en förändrad livsstil kring boende, transporter, matvanor, fritid…. Produktion och konsumtion måste mer bygga på cirkulär ekonomi med effektivisering, bytessystem, förnybarhet, reparation, återbruk och återvinning. Industrikliv, klimatkliv, godsstrategier och lagrad koldioxid är goda exempel på samarbete mellan näringsliv, fack, politik och myndigheter.

Staten kan föregå med gott exempel och föra fram Sverige som ett av världens första fossilfria länder. Förändringarna måste upplevas som rättvisa för att det engagemang i klimatfrågan som finns i dag från politik, industri, företag och enskilda ska upprätthållas och stärkas. Det kan ske genom koldioxidskatter, fler uppmuntrande system som Bonus-Malus, klimatkompensation och återbäring. I den världsutveckling  vi har för klimatet kommer dessa satsningar också att vara konkurrenskraftiga och positiva för näringsliv och välfärd. Försurnings- och ozonkriserna löstes med handling och engagemang. Så kan klimatkrisen lösas också.

Att klimatförändringen är verklighet råder det ingen tvekan om.  Förra året sattes tragiska rekordnoteringar världen över som visar vad som pågår.

Antalet orkaner över haven på norra halvklotet var över genomsnittet. Förra året rapporterades mer än 70 mot i genomsnitt 53. Värmen i haven har varit den högsta eller de näst högsta som uppmätts. Den globala havsnivån låg under första halvåret i genomsnitt 2 till 3 millimeter högre än under 2017.
Utbredningen av havsisen i Arktis har legat långt under genomsnittet under 2018. De tolv minsta utbredningarna av havsis i Arktis har inträffat de senaste tolv åren.

Skyfall och översvämningar har drabbat stora delar av världen. Indiska delstaten Kerala drabbades i augusti av de värsta översvämningarna sedan 1920-talet, där över 1,4 miljoner människor fick lämna sina hem. I västra Japan omkom 230 personer och tusentals hem förstördes i månadsskiftet juni/juli. Kenya och Somalia som tidigare hade lidit av torka drabbades av kraftiga översvämningar i mars och april.
Värme och torka drabbade östra Australien, särskilt i södra Queensland där nederbörden var hälften av den normala. Både Japan och Sydkorea satte nya värmerekord med över 41 grader. Kalifornien kämpade med flera stora skogsbränder där ”Camp Fire” krävde drygt 80 dödsoffer.

Här kan vi lägga till värmeböljan i Sverige . Stockholm hade en medeltemperatur under sommaren med 22,5 grader i månaden, den högsta notering som har uppmätts i stadens 262-åriga mäthistoria. Torkan orsakade rekordstora skogsbränder där totalt 25 000 hektar brann. Sveriges högsta punkt glaciären på Kebnekaises sydtopp smälte fyra meter och blev en sorglig symbol för hela klimatförändringen.

 Vad handlar det om? Vad kan göras? Och hur och av vilka? Fossila bränslen som kol, olja och naturgas måste sluta subventioneras och ersättas med fossilfria och  ny teknik med förnybara och effektiva processer inom byggande, transporter, uppvärmning och konsumtion måste fram. Återanvändning och återvinning måste öka.

Teknikomställningen måste påskyndas. Ekonomi och marknad måste stimuleras med koldioxidskatter och skatteväxlingar som gör de dyrare med klimatutsläpp och billigare att använda det gröna miljövänliga. Handeln med utsläppsrätter måste skärpas. Konsumtionen måste få samma inriktning och livsmönstren stimuleras att minska överkonsumtionen. Nya gröna framsteg måste belönas. Exportera vår gröna kunskap ut i EU, FN och världen.

Insatserna måste ske från internationella överenskommelser över nationell lagstiftning, men kanske mest genom att tillvarata och uppmuntra det engagemang som finns, inte minst bland unga. Människor har rest sig. En av dem var då 15-åriga Greta Thunberg. Så fort det finns handling finns det hopp, sa Greta i Katowice.

Enligt klimatforskningen har vi tio år på oss att nå klimatmålen

Vi vill ha fred på jorden, men vi vill också ha fred med jorden.

Undertecknad föreslår att stämman uppdrar åt partistyrelsen

Att  utarbeta en ”Regelbok” enligt beslut på FN:s klimatmöte i Katowice om hur Parisavtalet från 2015 ska bli verklighet.
Att den gröna Regelboken ska visa hur vi, Sverige och Världen, uppfyller hur Parisavtalet från 2015 ska uppnå målet om att jordens uppvärmning ska hejdas vid max 2, helst 1,5 grader.
att Regelboken ska utgå från åtgärder som säkrar ambitionsnivån på alla nivåer globalt, nationellt, lokalt och i företag, organisationer och bland enskilda medborgare.
att minskade klimatutsläpp öppet ska kunna mätas, redovisas och utvärderas
att åtgärderna ska ha som inriktning att uppfylla egna mål som bygger på att de samlade, gemensamma ländermålen uppfylls som leder till max 2-graders-,eller helst 1,5 gradersmålet. Målen kan uppnås genom allt från forskning internationella överenskommelser, lagstiftning och frivilliga insatser.

Värmdö i februari 2019
Hans Lindqvist



Inga kommentarer: