måndag 25 februari 2019

Nu börjar det blåsa runt öronen för Viktor Orban i Ungern. Allt fler vill att hans parti Fidesz ska lämna den konservativa gruppen  EPP  där M och Kd är med.
I den stora gruppen finns också CDU och CSU från Tyskland. Bägaren rann nog över när Orban angrep EU-kommissionens ordförande Jean- Claude Juncker med budskapet att Bryssel vill slösa en massa pengar på invandrare. Vi ska stimulera fler ungerska kvinnor att föda fler ungerska barn, var hans alternativ. Fler kvinnor hemma ungerska barn ska födas i stället för invandrarbarn.

Hans lista på "illiberal demokrati" och inskränkt demokrati är lång och han och hans parti hör inte hemma i EPP-gruppen låter det. Senast i går gick Ulf Kristersson ut och uttalande det högt.
Den akademiska friheten har inskränkts. Det Centraleuropeiska universitetet, CEU som grundades av George Soros gillas inte av Orban där universitetet har kurser i genusvetenskap och öppnar dörrarna för flyktingar. CEU
tvingats slå igen.. Pressfriheten har drabbats hårt, där public service nu styrs helt av regeringen. De privata medierna försöker Orban styra genom statligt stöd till dem han gillar. Freedom House, demokratiinstitutet, klassade inte Ungern som en fullvärdig demokrati i sin senaste utvärdering.
Men det finns ett problem. Om Orban utesluts kommer han att se till att Ungern ansluter sig till extremistgrupper och han har nog inget emot att vara  ledare i den växande främlingsfientliga och högerextremistiska gruppen i EU-parlamentet.
Den gruppen kan bli om inte störst så bland de tre stora tillsammans med  EPP, S. Hur kommer EU att se ut då?

Inga kommentarer: