lördag 21 februari 2009

Klarar SAAB en rekonstruktion?
Säga vad man vill men SAAB-ledningen med vd Jan-Åke Jonsson ger inte upp så lätt. En rekonstruktion av bolaget har nu inletts efter beslut i tingsrätten. Det finns 30 procents chans.
Sju av tio rekonstruktioner leder efter misslyckade ackorsförhandlingar till konkurs. Bolaget förefaller misskött. Framför allt har man totalt missbedömt klimatet, energin och miljön och totalt förbisett den debatt som länge pågått i hela världen också i Trollhättan.... Har SAAB inte haft ngn omvärldsanalytiker? Eller ngn konsult ...Man borde väl åtminstone ha läst tidningar och lagt ihop ett och ett - klimatdebatt och marknad.
Meddela omvärlden att SAAB i affärsplanen tänker producera spårbilar som kommer att ha framtiden för sig. Det är rätt tänkt, skulle väcka uppmärksamhet, skulle sätta SAAB på kartan med ngt eget, skulle ge exportmöjligheter, skulle bidra till mindre co2 utsläpp, skulle påverka klimatkrisen positivt, skulle....

Det var också precis vad vi sa till Maud Olofsson
och hennes medarbetare vid en uppvaktning på näringsdepartementet från KOMPASS på fredagen. Vi gick igenom bakgrunden, intresset för ny miljövänlig transportteknik som spårbilar växer internationelt; 10 kommuner är medlem i KOMPASS Sverige, Institute for Sustainable Transportation, vår samordnare, utredare och konsult, miljön, klimatet, energin, staden, kollektivtrafiken. Så till vårt förslag. Att få statliga pengar till en eller flera pilotbanor och utvecklingspengar till de kommuner, inklusive Värmdö som tagit fram skisser och planer.
Regeringen om någon borde väl kunna lägga ihop, klimat-, finans- och bilkris, se åt vilket åll utvecklingen måste gå och samla sig till ett framsynt beslut.

Idérika värmdöföretagare
I fredags morse hann jag också med ett möte med några värmdöföretagare som Sofia Cerne, Carl Fridh m fl i Mölnvik. Ingen brist på goda idéer. Sofia bara sprudlade ur sig vad hon med lite support från kommunen ville göra.
Jag har ventilerat frågan om konkurrensneutraliteten också mellan restaurangerna i hamnen.

För övrigt mår både Sussilull, Sussilo, och deras mamma Åsa och storasyster Emma bra.
Tätt tryckta till varandra ligger flickorna på Södersjukhusets neonatalavdelning, två dagar gamla, eller 100 procent äldre sedan i går...

Inga kommentarer: