måndag 20 juni 2011

Grekland mot bankrutt
Så närmar vi oss då tiden för slutliga beslut om Greklands framtid. Bankrutt eller ett nytt lån med hårda krav på medborgarna som det grekiska parlamentet ska rösta om i morgon. Hade det varit bättre om Grekland stått utanför euron, frågade journalisten Lars Calmfors i ekot för fem minuter sedan. Han jämförde då med den ekonomiska krisen i Sverige på 90-talets början. Sverige hade ett budgetunderskott på 80 procenet av statsskulden, Grekland har 160 procent. Men Sverige valuta var inte knuten till någon annan och sjönk därför i värde. Det underlättade exporten och satte fart på tillväxten och fler fick jobb. Det är omöjligt i Grekland med euron.

Nu bestämmer EU och IMF
över Greklands framtid. Vi i Sverige tog själva tag i problemen och löste dem genom vår egen valuta.
Klokt av svenskarna att rösta nej till euron 2003. Låt det för bli så.

Fack och arbetsgivare vill avskaffa värnskatten
På DN Debatt i dag, http://www.dn.se/ skriver tjänstemnnafacken och arbetsgivarföreträdare att värnskatten är en kvarleva från 90-talskrisen ( jfr ovan) som "riskerar att försvaga incitamenten till utbildning och entreprenörskap. Det är en 5-procentig extraskatt på inkomster över 46,740 kronor i månaden utöver den statliga inkomstskattenpå 20 procent. Nu tror jag nog att de flesta med den inkomsten klarar att betala de här fem procenten, men det är intressant att det är facken tillsammans med arbetsgivarna som vill avskaffa värnskatten. Kommer det något nytt från Reinfeldt och Borg? Och vad säger Juholt och Waidelich?

För övrigt blir det mycket inre tjänst i dag med handlingar till kf och till landstingsstyrelsen ( LS) och styrelse i Värmdöcentern i kväll där vi säkert kommer att prata om centern efter Maud... 

Inga kommentarer: