måndag 13 juni 2011

Positivt valresultat i Turkiet
Det turkiska valet fick bästa möjliga utgång. Det socialkonservativa turkiska islamistpartiet AKP fick drygt 50 procent av rösterna men inte absolut majoritet i parlamentet. Det är ett starkt och framgångsrikt parti med stort stöd över hela landet. Samtidigt var det bra att partiet inte fick den 2/3 majoritet man eftersträvat utan får lov nu att förhandla med främst det största oppositionspartiet, det sekulära och liberala CHP som fick 25 procent.

Bra var också att det prokurdiska partiet BDP kom in i parlamentet och kan ställa krav på den nya författning som skall tas fram. Turkiet behövs också i EU som en bro mellan Europa och muslimska länder. I EU-parlamentet för 15 år sedan tyckte jag inte så men även jag kan ändra mig....

Mer cykling i Stockholm - precis som i Amstetrdam, Köpenhamn och Lund
Det är tillsammans med en höjd trängselskatt den bästa kortsiktiga åtgärden för att minska trängseln och förbättra trafiken i Stockholm. Fler cykelvägar, säkra cykelparkeringar, och också rätt att åka mot rött och enkelriktat i vissa situationer. På längre sikt handlar det om en utbyggd kollektivtrafik med utbyggd T-bana , spårvägar, tvärbana, Roslagsbana och Saltsjöbana där spårbilar kan bli ett viktigt komplement.

75 miljarder på fem år på vård och trafik - största satsningen i landstinget på decennier
Så ser i kortast möjliga sammanfattning landstingets budgetförslag från Alliansen ut. Skatten blir oförändrad. Nya Karolinska Sjukhuset blir ett av världens modernaste; kostnad ca 15 mer och färdigt 2016. Spevialistjukvård ska det handla om men största förbättringen sker nära patienterna i närsjukhusen som Nacka. Antalet vårdplatser ökar med 700.
Trafiken får åtskilliga miljader för mer spår; Tvärbanan till Solna, en fortsättning på den Tvärbana som Knut Nilsson mot så gott som samtliga partier drev igenom för 20 år sedan, Spårväg City och Roslagsbanan. De är verkligen mycket center i den här budgeten...och till det skall läggas det nya miljöprogrammet.

För övrigt blir det nu förberedelser inför den två heldagars (och halvätters) budgetdebatten i morgon och på onsdag.

Inga kommentarer: