tisdag 7 juni 2011

Portugal nästa - Eurons kollaps
Så är det då Portugals tur eller otur att tvingas ta till ett krisprogram från EU och lån på 78 mdr euro från IMF. EU är ett icke optimalt valutaområde och då fungerar det inte med en gemensam valuta och en gemensam penningpolitik. EUron fällde en av de sista s-regeringarna i helgen och portugiserna röstade fram en ny konservativ regering. EU ställer krav på att det ska vara en majoritetsregering med hårda åtstramningar med frysta löner, sänkta pensioner, höjd moms och och kortare arbetslöshetsersättning.
Och med ett uselt valdeltagande på endast 58,9 procent. Grekland, Irland, Portugal.... och nästa?

Libyen: Bra med blockuppgörelse Juholt - Reinfeldt, Bildt-Ahlin
Juholts sju uppfattningar om Libyen behöver inte betyda stopp för en uppgörelse med regeringen. Det kan till och med underlätta eftersom han kan säga just det, "precis som jag sagt", på de flesta frågor som kommer upp. Det är bra i utrikefrågor där Sverige som nation deltar i internationella fredsoperationer att vi har en så enig opinion som möjligt bakom oss. Heder åt både regeringen och oppositionen om det går i lås.

Sjukförsäkring, Fas 3 och barnfattigdom - tre uppförsbackar för regeringen
Nu är det barnfattigdomen som står i centrum. Det är ytterligare en känslig fråga som berör alla. Rädda Barnens rapport ses som mer neutral än ensidig kritik från oppositionen. Höj grundnivån i föräldrapenningen, höj underhållsbidraget och stärk stödet till ensamstående föräldrar, främst kvinnor. Men jobb åt alla är den viktigaste insatsen.Och vänta inte för länge med någon av dem...

För övrigt har vi gruppstyrelse i landstinget i kväll och skall lägga upp debatten inför landstingsbudgeten nästa vecka

Inga kommentarer: