lördag 30 april 2011

Bra förslag om skiljeförfarande i stället för LAS
Ett utmärkt förslag på DN Debatt om skiljenämnd i stället för LAS presenteras av Anna Ekström, ordförande i Saco och Svante Nycander fd chefsredaktör på DN. De föreslår en partssammansatt nämnd som ersätter LAS-reglerna när parterna inte kommer överens. Det är ofta bättre med avtal och handskakningar mellan parter och personer än lagstiftning som lätt blir fyrkantig och"juridisk". Chansen att få jobb liksom tryggheten skulle öka med ett sådant förslag. Bra. mer sån´t.

Har centern fastnat på fem procent...?
Det har inte hänt något stort som ändrar läget mellan partierna i dagens DN/Synovate. Ingen Juholteffekt. Moderaterna är störst med 33.9 procent. Centern måste komma ur gränstrakterna av 4-procentsspärren. Det gör vi bara genom att stärka den gröna centeridentiteten. Valanalysgruppen har fått många bra förslag i den riktningen, från mig, Håkan Larsson och Torsten Sandberg t.ex Ta vara på dem.

"Nya" opponenter  i landstinget.
Alliansen har fått  "nya" opponenter i landstinget. Nja, inte riktigt sant, men på nya uppgifter efter Ilja Batljans avgång. Min bänkgranne i landstinget Helene Hellmark Knutsson som fram till nu har ansvarat för trafikfrågorna blir gruppledare. Det är ett bra val för både s, sakfrågorna och medborgarna. Jag har bara positivt att säga om henne. Hoppas det håller i sig. Bänkgrannen två stolar bort Dag Larsson fortsätter som ansvarig för vårdfrågorna i opposition. Dag är mycket ambitiös. Vi har samma uppfattning om EMU..ha, men ibland tycker jag han går för mycket ner på detaljer.
Ny som ansvarig för trafikfrågor blir Erika Ullberg. Här är jag verkligen nyfiken...

För övrigt ska jag nu ut i skogen och sätta upp frågorna på den traditionella tipspromenaden..med temat Troll.  Är trollsländan en insekt, en fluga eller en larv? Vem skrev operan Trollflöjten? Mozart, Beethoven, Schubert? Trevlig Valborg.

fredag 29 april 2011

Monarkin - ingen stor politisk fråga
Kungen fyller 65 år. Monarkin diskuteras i media, annars är det långt mellan gångerna. Det är ingen stor politisk fråga. Monarken har ingen politisk makt och skall inte ha som icke folkvald. Kungen har dock stor betydelse för Sverige utomlands. Han öppnar dörrarna för Sverige med handel, kultur och den demokrati som vi så gärna vill förmedla till andra länder. Vänstern och socialdemokraterna, som har avskaffandet av monarikin och införandet av republik på sina program skriker heller inte. Hovet kostar, ja. Vad kostar en president med administration och val?  Grattis kungen på födelsedagen. Du får också sola dig i glansen av ett kungligt bröllopp i Storbritannien.....

Alla partier måste ställa upp på redovisning - annars lagstiftning
I går skrev jag att öppenheten var det viktigaste i frågan om partiernas redovisning av sina bidrag. Det tycker jag i dag med, så snabbt ändrar jag inte åsikt.... Men om ett parti, i detta fall Sd inte vill vara med om en politisk uppgörelse mellan alla partier så blir lagstiftning naturligare, även om jag hade tyckt det varit bra med en politisk uppgörelse - en handskakning.

För övrigt skall vi nu duka lite inför Valborg och i kväll går vi på Wallmans salonger och äter och lyssnar på lite Abba låtar...

torsdag 28 april 2011

Patrik Sjönberg: Varför vänta så länge?
Det är en otroligt tragisk berättelse som Patrik Sjöberg ger oss i sin bok om sexövergreppen under flera år. Han är inte ensam. Också andra berättar om samma övergrepp av tränaren Viljo Nousiainen. Sådana saker är naturligtvis svåra att berätta om. Personerna - pojkar i yngre tonåren - är ju helt beroende av sin tränare. I Patriks fall även styvfar. Idrottsrörelsen måste ställa högre krav på tränare och ledare.

Rätt dömt av HD. Samernas sedvanerätt erkänns.
Hägsta domstolen slår fast underrätternas dom i renbetesmålet. Samernas sedvanerätt erkänns. Varje gång samernas och andra naturfolks rättigheter kommer på tal så vet jag vilken sida jag står på. Jag vet också vad det kommer ifrån. När jag som grabb läste indianböcker tog jag alltid ställning för indianerna och det gör jag fortfarande. Det måste också gå att komma överens med markägarna. Sätt er ner och prata...De flesta svenskar vill ha både livskraftiga jordbruk och samebyar.

Bra reträtt av moderaterna om partibidrag
Bara att gratulera moderaterna till reträtten om partibidrag men det har verkligen tagit tid... Nu väntar vi på ett besked också från socialdemokraterna och LO och en samlad uppgörelse mellan partierna. Någon Lagstiftning vill vi inte ha. Det här är sådant man skakar hand om.

Skål gamlingar...
Äntligen får gamlingar på äldreboenden ta sin snaps eller sitt glas vin utan översittarfasoner. Äntligen är det slut på den obegipliga diskrimineringen av äldre på särskilda boenden. Och det är Kd med Maria Larsson som ser till det. Vi sjunger den numera döda centerprofilen PO Larssons gamla snapsvisa för "hundraåringarna på Gustavsgården", som han uttryckte det: Melodin, I nordliga landet:
För nu är vi gamla
och tänderna skramla
och håret det grånar
och minnet utplånar...
Men ännu vi kan säga skål till varann
Ja, ännu vi kan säga skål till varann.

För övrigt är det precis det jag skall göra under dagen. Köpa en flaska OP , en  flaska citronvodka, lite vin och en punch till Hemmestakörens trafitionella Valborgsfirande hos oss...i år på trolltema med  obligatorisk trollutstyrsel...

onsdag 27 april 2011

Tjernobyl - uppmärksammat, men ingen kärnkraftsdebatt
Visst, tidningarna skriver om 25-årsdagen och visar bilder på demonstranterna, men tar inte upp något vad de säger, inte mitt pressmeddelande heller. Miljöpartiet säger ingenting om kärnkraften, inte så det hörs i alla fall.
Hela DN:s artikel om Tjernobyl handlar om eventuella framtida beväpnade vaktstyrkor vid kärnkraftverken. Illa att vi ska ha en energikälla som kräver sådana insatser, www.dn.se.

Gustav Fridolin, Mp återkallade kravet på 6 tim arbetsdag i stället
Det är ju lite intressant med tanke på att det är ett kongressbeslut. Han sa också att Mp ska gå fram "som ett eget regeringsalternativ" utan "blockpolitik" till nästa val som ett av de tre stora partierna i Sverige. Jo, han har ambitioner och jag känner Gustav och säger igen att här får vi i Centern verkligen slå vakt om den gröna centeridentiteten.

Skall verkligen missbruksvården tas över av landstingen
Är det en utveckling åt rätt håll? Det föreslår i alla fall regeringens utredare, förre Samhallchefen Gerhard Larsson. Skall vi skapa oklara uppdelningar vad som är landstingens och vad som är kommunernas uppgifter för att hjälpa missbrukare? Nej för över vården till kommunerna i stället så att vård, boende, jobb, familj och försörjning kommer på samma ställe.

För övrigt är jag nu på väg till landstinget igen nu med KOMPASS konferens om Pilotbanor för spårbilar med presentationer från Stockholm, Uppsala och Södertälje.

tisdag 26 april 2011

Pressmeddelande 2011-04-26
Hans Lindqvist, under 80-talet v ordf i Folkkampanjen mot kärnkraft
Tidigare Eu-parlamentariker
Nu ledamot av Stockholms läns landsting och kommunfullmäktig i Värmdö
Tel 070/5485819

25 år efter Tjernobyl:
Centern måste återta kärnkraftsmotståndet

-Centerpartiet måste återta kärnkraftsmotståndet i Sverige och säga nej till nya reaktorer, säger Hans Lindqvist tidigare Eu-parlamentariker och nu landstingsledamot i Stockholm
- Vi har en skyldighet mot både oss själva och våra barn och barnbarn att stå fast vid den gröna centerideologin där kärnkraftsmotståndet är centralt
-Det var centerpartiet som drev fram kravet på Nej till kärnkraft och det var centerpartiet som då växte i opinionen
I dag är det 25 år sedan kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl. Vi har nu ånyo påmints om kärnkraftens risker genom haveriet i Fukushima. Centerpartiet var det parti som tog upp kärnkraftens risker genom Torbjörn Fälldin i början av 70-talet. Centerpartiet var det drivande partiet i kravet på avveckling av kärnkraften och stod bakom linje 3 i folkomröstningen om kärnkraft 1980.

-Kan verkligen Maud Olofsson och Andreas Carlgren försvara att öppna för att bygga 12 nya kärnkraftverk
-Kan ni försvara detta inför er själva och inför era barn och barnbarn?
-Det är ledsamt att behöva konstatera det men en viktig orsak till vårt katastrofala läge i opinionen är att vi öppnat för ny kärnkraft.
Jag har ett förslag: Föreslå ett 10-årigt moratorium mot beslut om nya kärnkraftverk och fortsätt den aktiva satsningen på alternativen. Då kommer ingen kärnkraft att behövas och de gamla reaktorerna kan avvecklas.
Ett sådant förslag borde kunna accepteras också av oppositionen för att få ett partiöverskridande beslut.

måndag 25 april 2011

Nyhetsfattigt i Sverigemedia.
Syrien mot katastrof
Regeringstruppernas angrepp på vanliga människor i morse på många platser i Syrien är skrämmande. Rapporter om döda på gatorna och tusentals soldater som skjuter urskiljningslöst mot allt som rör sig från pansarvagnar och från krypskyttar från regerinstrogna "byggnader".Varför är vi så tysta om Syrien?

Kd måste göra något åt opinionsläget - men att öppna för privatisering av spelmarknaden...?
Läger är svårt för Kd och centern i opinionsmätningarna. Kd har det svårast med mätningar varje månad under valresultatet och 4-procentsspärren. Nu säger Kd på ekot att man vill ge Svenska Spel konkurrens och öppna spelmarknaden för utländska spelbolag som Landbrokes och Unibet. Verkar desperat, och är det verkligen något för kd att vinna sympatier på....?

Varför så trögt med solenergin i Sverige?
Den frågan ställdes i dag på ekot. Den som svarade var Daniel Johansson, statssekreterare på näringsdepartementet hos Maud och Olof Johanssons son om någon inte visste....I Tyskland har många satsat på små privata solceller och solpaneler där överskottet kan säljas på nätet. Där finns mer sol, det är sant men har det inte gått väldigt trögt med solkraft i Sverige? Det utgår statligt stöd med 60 % på solel och 60 milj om året. Solen är vår stora energikälla och om 20-30 år är den störst.

För övrigt har det blivit fortsatt målning av balkongen och uteförrådet. Men Sonja och jag sprang vår vanliga helgrunda till gamla huset i skogen först och tog med oss lite ved på hemvägen.

söndag 24 april 2011

Centern måste säga nej till europakten
Lyssnade på Anders Borg i lördsgsintervjun i går. Förvånas över att inte en enda av drakarna tycks ha kommenterar vad han sa. Det var en helomvändning.Något annat kan man inte tyda det som. För några veckor sedan var han först ut och tog avstånd från Europakten. Nu tycks det vaar en strävan eftersom löneavtalsfrågorna är på väg att lösas, enligt Borg. Nej, det är samma europakt som tidigare med samma syfte att stärka EU:s makt över den ekonomiska politiken.
Centern var ledande i euromotståndet vid folkomröstningen 2003 och bör ta ledningen också nu när euron havererar genom att säga nej till europakten.

Regeringen har mörkat om gasledningen
Om det är sant det som i dag står att läsa i en artikel på Brännpunkt i www.svd.se av fyra, får man nog säga trovärdiga, personer så är det illa av Alliansregeringen. Regeringen har givit det tyska energibolaget Eon tillstånd att bygga ut det svenska nätet för naturgas och mörkat beslutet. Regeringen har sagt nej så sent som i vårpropositionen till mer fossilenergi. Maud Olofsson sa i februari i år i riksdagen "att vi inte ska ha någon storskalig utbyggnad av gas... och Andreas Carlgren att vi "vare sig vill ha mer naturgas eller mer olja".
Inte bra för förtroendet.eller rättare sagt riktigt illa....

För övrigt har det blivit husmålning i dag och mer finns att göra...

lördag 23 april 2011

I går blev det ingen blogg
därför att jag åkte in med Sonja till St Eriks ögonsjukhus. I Lofsdalen började Sonja se sämre på vänstra ögat. När hon kom hem blev det bättre men inte bra. Ring och kolla sa jag och det gjorde hon. Åk in och kolla sa sköterskan och det gjorde vi. Tre timmar och 10 min i väntrummet och 3 min hos farbror doktorn och gulkroppsavlossning hette skadan. En ganska vanlig och ofarlig skada som inte har med nätavlossning att göra. Den går långsamt bort av sig själv. Vi drog en lättnadens suck och tog några glas vin och en bit mat i solen på buffé Monaco på Kungsholmen två kvarter från Bergsgatan 21 där vi bodde en gång för mer än 40 år se´n...

Säg Nej till europakten
Nu hörs det nya toner från regeringen och Anders Borg. För några veckor sedan sa han blankt nej till europakten, som innebär mer överstatlighet på det ekonomiska området, där EU bland annat skulle lägga sig i medlemsländernas lönebildning. Jag och många eurokritiker hurrade. Nu hörs nya tongångar och det glunkas om ett ja. EU-parlamentet har fattat ett belsut som kan innebära att den nationella lönebildningen respekteras. Hur som helst. Mer av ekonomisk styrning och överstatlighet kring budget, statsskuld, skatter och löner. Ett krav på euroländerna ja men inte Sverige som står utanför. Betyder detta ett närmande till euron....?

Stärk den kommunala skatteutjämningen
Så kom utredningen om framtiden för den kommunala skatteutjämningen mellan rika och fattiga delar av landet fram till att systemet skall vara kvar. Samtliga partier står bakom. Vackert. Det stärker utvecklingen i hela landet och kan minska på utflyttning och avfolkning i glesbygden, Men systemet måste förstärkas. Ge vattenkraftskommunerna tillbaka lite av vad vi fått från dem t.ex.

För övrigt ska vi nu städa garaget...oj vad saker, arvegods, mina gamla centerböcker, affischer, verktyg...ja allt

torsdag 21 april 2011

Syriens folk behöver stöd
Det är visst svårt att stödja många saker samtidigt. Tunisien, Egypten, Libyen men nu är det ganska tyst från både regeringen och folkliga grupper om stöd till Syriens folk. Protester har pågått nu i sex veckor mot president Bashar Assads diktatur och det finns verkligen anledning att stödja demonstranterna. Det är diktat, korruption, censur och folkmord. Orkar vi inte längre...?

Och kärnkraftsplanerna fortsätter att dras ner
Vi har sett Tyskland, Schweiz, Japan och nu senast Italien som stoppar sina kärnkraftsplaner i väntan på en "by nationell energistrategi". Och centern...?

Bra med granskning av privatiseringarna i vården
Ett utmärkt initiativ av regeringen att ordentligt granska de snabba och stora privatiseringarna av vården i Sverige. Även om det fortfarande bara handlar om 10 procent av de 180 mdr som varje år går till vården är 18 mdr mycket pengar och ännu viktigare - hur har det mottagits av patienterna? Men varför en ny myndighet? En statlig utredare hade väl räckt med uppdrag att återkomma vart annat år t.ex.  http://www.svd.se/

Eskil Erlandsson och Annie Johansson blir ett vacker centerpar
14 av 27 tillfrågade kso i centern vill byta ut Maud. 7 tycker hon skall vara kvar och sex vill inte diskutera saken i media. Ett byte är nödvändigt inför valet 2014. Ännu viktigare är att vi stärker den gröna centeridentiteten med avvecklad kärnkraft, kraftfullare miljöpolitik, rättvisa för sjuka, utslagna, arbetslösa och fattiga kommuner. Centern bör också ta fram en politik för livsbalans mellan arbete och fritid. Eskil Erlandsson och Annie Johansson blir ett vackert par med ytterligare en tredje person som 2.e vice ordförande. Det breddar och stärker centern.

För övrigt har jag nu hämtat ved hela förmiddagen. Det blir fler vintrar...

onsdag 20 april 2011

Olja och kärnkraft skapar energikatastroferna
I dag är det ett år sedan oljekatastrofen i Mexikanska golfen. De som lyssnade på ekot i morse kunde höra hur ostronfiskarna utanför Louisianas kust drbbats av konkurs när ostronen försvunnit. Tro inte att oljakatastrofen är löst för det är den inte. De ekologiska skadorna i vattnet och vid kusterna finns kvar i decennier.
Med kärnkraften är det likadant. Se på Tjernobyl 25 år efteråt. Ett obeboeligt landskap 30 km runt reaktorn och nya kostnader på miljardbelopp för att täcka reaktorn med en ny "sakrofag"...
Japan, Tyskland, Schweiz m fl länder håller på att helt lämna kärnkraften. Vad säger Centern i Sverige?

Karin Wanngård om "skitjobben" - oproffsigt, olyckligt och okunnigt
Karin Jämtins efterträdare  som oppositionsborgarråd i Stockholm heter Karin Wanngård. Ingen visste vem det var i går men nu vet vi vem det är och vad hon tycker om ungdomar och jobb. Ungdomar skall inte .."tvingas ta och låsas in i skitjobb,som att vara säljare och arbeta på provision". Oj.oj. En olycklig start.
Jag jobbade som springchas, stabbläggare på brädgård, timmerflottare, sjåare i hamnen och lotteriförsäljare med provision när jag var grabb. Båda våra pojkar har sålt tidningar på telefon med mest provision. Alla måste börja någon stans. Det är nyttiga erfarenheter och det är bättre att ha ett jobb än inget alls.

För övrigt kommer nu anmälningarna in till spårbilskonferensen i landstinget den 27 april..roligt.

tisdag 19 april 2011

Det är euron det är fel på - inte Sannfinnarna
Sannfinnarna kommer naturligtvis att få problem i förhandlingarna om de ingår i en finsk regering. Men det är inte som DN skriver http://www.dn.se/  Sannfinnarna det är fel på när det gäller euron utan just euron själv. Att så olika länder med så olika ekonominer tvingats på en gemensam valuta är inte Sannfinnaras  fel utan EU:s överstatliga systemtänkande. DN är rädd för att "det mödosamt framförhandlade paketet av förslag som behövs för att stärka euron" riskeras med Sannfinnarnas budskap. Lyssna. Vad är det för valutasystem som behöver "mödosamt framförhandlade förslag" för att överleva. Sannfinnarna skapar "splittring i Europa". Gå hem och tänk lite på redaktionen....

S uppdrag är att avveckla kärnkraften - starka s-politiker skriver
detta på DN Debatt, http://www.dn.se/ .Det är bland andra två tidigare miljöministrar Birgitta Dahl och Lena Sommestad. "Dags att påbörja avvecklingen av all kärnkraft i Sverige". Kärnkraftsfrågan handlar inte om penger och teknik utan om värderingar och samhällssyn. Alldeles riktigt. Mycket bra och mycket utmanande.
Tycker det parti som i 35 år drivit avvecklingen av kärnkraft i Sverige detsamma....?

Sigtunacentern satsar på spårbilar
Det  var ett mycket uppfriskande möte i går där jag var inbjuden att tala på Sigtunacenterns kretsmöte. Vi hann prata om det mesta från Sannfinnarna, trafiken, centern i länet och centern i landet. Sigtunacentern bryter av mot blockpolitiken och ingår med s och Mp i majoriteten i kommunen. En öppen och samarbetsinriktad men ändå tydlig kommunpolitiker som Bosse Andersson är kommunalråd.

Den 28 september kommer Sigtuna
att ansvara för spårbilsutställningen som kommer att finnas på Sky City på Arlanda. Centern driver på med Bosse i täten och med starkt stöd från medlemmarna.
Beslutet om att öppna för 12 nya reaktorer förföljer centern. Det måste vi göra något åt var det budskap jag fick med mig som huvudorsak till centerns tillbakagång. Otydlighet i framtoningen var ett annat.

För övrigt ska jag nu träffa Magnus Hunhammar för att diskutera den stora spårbilskonferensen som vi ska ha på Wagergate 7-9 september. Då...

måndag 18 april 2011

Sannfinnarna vinner - några reflektioner
Sannfinnarna vann valet i Finland. En sensationell framgång från 4,1 till 19,2 procent. EU och EMU-kritiken ställer jag mig naturligtvis bakom liksom kritiken av höga löner och orättvisor. Kritiken mot svenskan och invandringen är fel. Men något har gått snett i det politiska landskapet när ett "nytt" parti kan gå fram så mycket. Centern förlorar mest och jag har redan kritiserat Mari Kiviniemis inbjudan till Timo Soini om regeringsmedverkan. Samma kritik kan riktas mot de flesta andra partier, men centern som innehaft statsministerposten har förlorat mest på detta. Lyssna på EU- och EMU-kritiken och glöm resten.

Behövs det verkligen en lag om skolplikt?
Om någon mobbas misshandlas, förföljs, trakasseras i skolan skall man säga ifrån, till medarbetare och uppåt till ansvariga chefer och ta upp frågan med de som skadar andra barn. Måste det till en särskild lag för detta? Om man inte anmäler kan man ändå inte straffas. Det är lagförslaget, enligt utredaren Margareta Åberg, www.dn.se . Vad är det för lag? Onödigt krångel och byråkrati. Hur var det nu med det egna ansvaret...?

Varghatet har gått för långt
"Vargattacken" mot en mamma och hennes hund, står det i rubriker i media i dag. Hur var det? En hund släpps lös utan koppel i ett vargrevir....! Två vargar ser hunden och den är för dem en fiende. En varg anfaller hunden och dödar den. Den andra vargen skrämmer modern iväg när den närmar sig. Händelsen är inte en vargattack utan ett rovdjurs naturliga reaktion när någon inte har koll på sitt husdjur.
Vargexperten Olof Liberg tycker att händelsen är ett bevis på att vargar inte attackerar människor, vilket heller inte skett i mannaminne. Varghatet har gått för långt. Vargen är en del av vår natur. Provocera den inte....

För övrigt är jag nu på väg till Sigtuna där jag skall prata lite om landstingsfrågor, trafik, spårbilar och centerns situation....

söndag 17 april 2011

Tjernobyl 25 år efteråt - raserad natur, döda människor och miljarder i kostnader
Den 26 april är det 25 år efter Tjernobyl. Jag satt på Sandhamn i ett möte med landstinget. Det kom ett larm om en kraftigt ökad strålning. En kärnkraftsolycka i Forsmark sa man på radion. Vi blev skräckslagna. Vi lyssnade...Ja visst. Det tog några dagar innan vi fick veta att det var en plats i Ukraina som hette Tjernobyl.
Nu 25 år efteråt är Tjernobyl asvtängt 30 km runt reaktorn. Man räknar med mellan 5 och 100 000 döda. Den nya sarkofagen saknar 6 mdr kronor för att kunna täcka över reaktor 4. I annat fall väntar nya kanske ännu värre utsläpp...Varför fortsätta. Föklara någon...

En ny Maudartikel - nu från Kristina Jonäng - men vad är budskapet?
Det är inget fel att lansera sig själv som kandidat till partistyrelsen. Det är inget fel av Maud heller att hjälpa till och lansera kvinnliga kandidater och få dom att skriva positivt om partiledaren. Om öppningen för 12 nya kärnkraftsreaktorer t.ex, vilket Kristina också tycker. Men vad står det i artikeln, http://www.svd.se/ ? Vad är budskapet? Centern skall bli bättre på makt. Bättre är s och bättre än m på marknadsföring. Av Vadå? Mer liberalism är svaret. Vad är det? Vi har glömt de stora företagen? Centern ska ägna sig åt industripolitik, bostadspolitik och trafikpolitik. Gott så, men vad är innehållet? Nya flyglinjer till Shanghai...Makt får man om man får förtroende.
Börja i rätt ända Kristina med budskap och innehåll som ger förtroende. Vi ska lyfta från 4 procent...

För övrigt lämnar jag nu skidorna för tennis. Och kanske blir det ute. Vinna ska jag i alla fall...

lördag 16 april 2011

Saab - Lova inte för mycket
Det är bra att regeringen tar tag i Saab krisen. De flesta svenskar vill att Saab skall räddas utan att det skall kosta en massa skattepengar. En svår uppgift. Mauds varumärke hittills i affären är nej till skattepengar för att köpa Saab. Nu närmar man sig ett köp, även om det inte är staten som köper, utan sannolikt en  hårt kritiserad rysk affärsman Vladimir Antonov, där staten går in med garantier. Saabs  beskrivning av leverantörskrisen som ett litet dagsproblem var en ren lögn för att få till stånd en satsning av regeringen. Se upp. En konkurs eller en tvingad affär med ännu sämre säkerhet för staten kan kosta båda Saab hela framtiden och Alliansens och främst centerns mycket förlorat förtroende.

Perrusuomalaiset - vänder upp och på Finland
Tre lika stora partier har länge styrt Finland i olika konstellationer, Samlingspartiet, centerpartiet och socialdemokraterna, samtliga kring sådär 20 procent. Nu kommer Perrusuomalaiset eller Sannfinnarna på svenska som ett fjärde parti strax under dessa tre, om opinionsmätningarna stämmer. Det kan handla om regeringsmedverkan och centerpartiet, som innehar statsministerposten genom Mari Kiviniemi, har redan bjudit in Sannfinnarna till samarbete. Lite vårdslöst tycker jag, men Finland är inte Sverige. Euro-, och EU-kritiken är starkt bidragande till framgången. Varför ska finnarna vara med och betala statliga ekonomiers bankrutt i Sydeuropa? Svaret är enkelt. Är man med i eurosamarbetet så kostar det på nationellt.

För övrigt har vi just kommit hem från Lofsdalen och packat upp skidorna för i år...eller?

fredag 15 april 2011

Regeringen bör lägga ett eget nytt förslag om a-kassan
Sjukförsäkringen och a-kassan är regeringens ömma punkter. Regeringen bör ta initiativet och själv komma med förbättringar. Att hela tiden bli kritiserad och få försvara sig är aldrig någon bra taktik. Dessutom är reglerna i många fall fyrkantiga och bör luckars upp och göras mer humatitära. Är det något fel på förslaget att i första hand söka arbete där man bor och att om detta inte ger något jobb i ett andra skede söka bredare? Det är väl helt naturligt att man i första hand vill arbeta i närheten av bostad och familj. Arbeta fram ett mer humanitärt alliansalternativ.

Kjell-Olof Feldt: Rätt att välfärden behöver ökade resurser men fel lösning med bara högre skatter
 Förre finansministern ( s ) Kell-Olof Feldts artikel om att "Juholt och Waidelich" måste tänka större"(rubriken) har rätt analys men fel förslag till åtgärder.  Allt färre kommer att få försörja allt fler med mer än en halv miljon nya äldre över 65 år de närmaste åren. Det innebär ökade kostnader men skall de bara betalas med skatter? Nej, är mitt svar. Centern borde vara det parti som tar fram en alternativ finansiering med skatt, avgifter, obligatoriska och frivilliga försäkringar, morötter för egna avsättnigar tidigare i livet mm.
Feldt har rätt analys men fel förslag. Centern kan rätta till det.

För övrigt är det nu sista dagen i Lofsdalen. och Emma, fem år, åker fortare och fortare.

torsdag 14 april 2011

Paradseger för Borg
Det var ingen match. Det blev en paradseger för Anders Borg mot nye utmanaren Tommy Waidelich. Som jag sa för några veckor sedan när Tommy utnämndes som ekonomisk-politisk talesperson för s tror jag han får svårt, mycket svårt, Det blir inte lättare om man inte har något att framföra annat än ett misslyckat val där någonting nytt till slut skall komma ut, eller "det får vi återkomma till".... Nu är Tommy ny och han måste få mer tid men, men....
Det är katstrofalt om budskapet skall bli "..återkomma till.." ytterligare ett och ett halvt år innan s skatteöversyn är klar. Det håller inte. Det är lika dumt som Mona Sahlins fem arbetsgrupper som höll på flera år men ändå inte avssatte några avtryck.

Centern måste våga styra marknaden
Förtroendevalda skall ställa upp regler för ett hur samhället skall fungera: rättvisa, jämlikhet, solidaritet,goda levnadsvillkor, välfärd, vård. Det är självklart att det behövs regler för samhället. På vissa områden behövs en offentlig sektor, som just styrningen av samhället. På andra områden är marknad och konkurrens ett bra sätt att leverera tjänster och service. Också där behövs styrmedel. En  låt gå marknad leder ofta till  orättvisor och ofärd i stället för välfärd. En "social och miljöstyrd" marknadsekonomi visar några områden som marknaden inte klarar av och som måste styras med beslut fattade av förtroendevalda i demokratisk ordning. Entrepreneurskap och marknad är bra men centern måste också våga tala om när marknaden måste styras.

För övrigt har det blivit mycket utförsåkning i dag i vårsolen. Det känns i bena.....

onsdag 13 april 2011

Vårpropositionen - medial fullträff men nu räcker det med jobbskatteavdrag
Häromdagen kom huvuddragen, med fullt pådrag i media. Nu kommer mer med samma tema men fler detaljer. Vallöftena skall bockas av. Löften skall hållas. Det är också det enklaste för Alliansen eftersom dessa frågor redan är framförhandlade i valet. Nu räcker det med jobbskatteavdrag. Sänkta arbetsgivaravgifter är en bättre väg att göra det lättare att anställa och skapa fler jobb. Juholt efterlyser offentliga investeringar men ingen vet riktigt vad det är. Utförsäkrade, arbetslösa, ensamstående, flerbarnsfamiljer, sjuka, kommuner med låg skattekraft, borde bli de som får del av överskotten nästa gång.

Börje Hörnlund mycket kritisk till Maud och "nyliberalerna" i centern
I dag presenterade Börje Hörnlund sin memoarbok i en pressträff  med Studieförbundet Vuxenskolan. Han är mycket kritisk till Maud som arbetade som politisk sakkunnig på hans departement när Börje var arbetsmarknadsminister i Fälldinregeringen. Det har blivit för mycket höger. Gamla centergrundvalar som rättvisa och solidaritet är borta. Den kommunala skatteutjämningen har havererat och det är "ett dråpslag mot de svagaste områdena i Sverige". Kärnkraftsuppgörelsens öppning för 12 nya kärnkraftverk kritiseras som ett "jag"-förslag från Maud utan förankring i centerrörelsen. Och så var det. Träffande kritik men lite mer av alternativ från Börje hade inte skadat.

För övrigt har det varit sol hela dagen i Lofsdalen med skidåkning, after ski och utelunch på verandan.

tisdag 12 april 2011

Traditionella förslag om jobb och välfärd  i vårproppen.
Inte direkt oväntade förslag från Alliansen i vårproppen. Ett femte jobbskatteavdrag, halverad restaurangmoms, en sänkt skatt för pensionärer och en gräns för statlig inkomstskatt. Det är de fyra hörnpelarna. Låter nästan som det är centern som styrt hela vårproppen.... Jag är tveksam till nya jobbskatteavdrag. Hade varit bättre med sänkta arbetsgivaravgifter för att underlätta att anställda och skapa fler jobb. Halverad restaurangmoms kan verkligen ge mer jobb till främst invandrare och ungdomar. Pensionärerna måste få sitt. Något annat är politiskt omöjligt.

Använd mer av pengarna i skattekistan
För fortsättningen skulle det vara politiskt förnuftigt om regeringen använde mer av pengarna i skattekistan direkt till välfärden som sjukvården, äldrevården och skolan. Infrastrukturen hör också dit. De satsningar som gjorts på järnvägen räcker inte. Jag förstår fortfarande inte varför inte regeringen vill bli först i världen med en rejäl satsning på modern miljövänlig spårteknik som spårbilar. Inga utsläpp, ingen klimatpåverkan, minskad trängseln och många jobb och exportmöjligheter. Kanske det kommer....KOMPASS-kommunerna trycker på.

För övrigt har vi kört i Lofsdalsbackarna på förmiddagen och på Allaktivitetshuset med Emma, Sara och Hanna på eftermiddagen...hårt program vá.

måndag 11 april 2011

Bra reträtt av regeringen om sjukförsäkringen
Det finns ingen anledning att ducka för att detta är en reträtt frånen i sig bra och riktig reform med motiv som de flesta instämmer i men som kommit snett i processer och genomförande. Att göra mer själsvständiga bedömningar är precis vad som behövs. Vi måste bli av med rubrikerna med okänsliga beslut och tänka mer med hjärtat.
Detta också skrivet i en liten paus mellan Lången, Toppen och  Bergssliften i Lofsdalen....

För övrigt sitter Emma, Hanna och Sara och målar just nu...

söndag 10 april 2011

Några "nya" reflektioner om centern och framtiden
Här sitter man i Lofsdalen och tänker mellan nedfrterna och alla härliga turer i och kring backen med Emma, Sara och Hanna.
 Det blir mycket kring centern och vår framtid efter 40 år i politiken, eller som jag hellre beskriver det -  samhällsarbetet.

Centerns grundideologi måste återupprättas
Centerpartiets grundläggande värderingar, sådana jag lärt känna dem och kanske också bidragit till genom åren måste återupprättas. Dit hör känslan för de som behöver stöd i samhället - eller hjärtat i samhällsarbetet. Centern har i vissa stycken gått om moderaterna till höger. Många "gamla" centerväljare känner inte igen sig. De (ny)-liberala inslagen med platt skatt, privatseringar, ensidig marknadspolitik, kraftig kritik mot facket har skadat partiet. Redan Åsling sa att vi behöver "en socialt och miljöanpassad marknadsekonomi". Var är den?
Var är decentralisering, regionapolitik, Hela Sverige skall leva någonstans? Var är kritiken mot centraliseringen till storstäderna - ett nytt Göteborg till Stockholmsregionen på 10 år.

För övrigt blir det nya nedfarter i morgon runt Hovärken....

lördag 9 april 2011

Centern -Vi måste se om vårt hus och ladda om
Debatten om centern  och centerns framtid, både partiledning och politiskt innehåll, är bra och nödvändig. Det är som Abir Al Sahlani sa här om dagen ett ansvar som man har om man känner för centern och framtidens samhälle. Det är dags att byta partiledare men det är ännu viktigare att diskussionen om centerns framtid får fart. Varför har vi släppt frågorna om landets utarmning och den väldiga folkvandringen till storstäderna från en allmer utarmad landsbygd. Två tredjedelar av kommunerna tappar folk och Stockholmsregionen växer med 30 000 invånare per år eller ett Malmö på tio år. Trafik, trängsel, miljö, boende är stora problem.

Hela frågan
om Vattenfall, bonusar, elpriser, kärnkraften och framtiden har slagit hårt mot centern och vi får inte skänka bort röster till Miljöpartiet. Sätt ett stopp under tio år för beslut om nya kärnkraftverk och satsa under tiden ännu kraftigare på förnybart, egenproducerad el, som i Tyskland och energibesparingar. Efter det är kärnkraften död. Energifrågan är avgörande för många centerpartister, medborgare och väljare. Vi måste återta trovärdigheten.

För övrigt är vi nu i Lofsdalen Sonja, jag, Micke, Åsa, Emma, Sara och Hanna. Gott om snö men just nu tö....lyssna på rimmet.

fredag 8 april 2011

Vattenfall - skadar Alliansen och mest Centern
Som om det inte räckte med de miljonavtal och bonusar som redan läckt ut i Sverige med 12 miljoner till avgående VD:n och 100 miljoner till tyska direktörer. Nu kommer nya avslöjanden om den nye direktören  Öysten Löseth som kan gå i pension vid 57 års ålder och få ut 18.8 miljoner kronor.

Allra mest utmanande
är dessa miljoner i relation till de allt högre elpriserna vi vanliga medborgare får betala. Trots värnmepump, treglasfönster, murad spis med fläkt hade vi elräkniungar i vintras på 5-6000 kronor i månaden. Inte klokt. Högt elpris, skatt, moms, allt högre nätkostnader med monopol. Nej, detta har skadat Alliansen och mest Centern som varit ansvarig för Vattenfall. Miljöpartiet håvar in opinionsstöd. Nu motionerar Mp också i riksdagen och föreslår att två kärnkraftverk skall tas ut drift före 2014. Vad säger Maud? Vad säger vi andra? Kanske ett eluppror? El-ändigt...

För ävrigt  ska jag nu till styrelsemöte med KOMPASS och driva på för vår Pilotbana i Sverige

torsdag 7 april 2011

Maud måste lämna plats
Några tidningar har bett om en kommentar till kraven på Maud Olofssons avgång och då skrev jag ned följande:
              
         Centern behöver en ny partiledare
-Centerpartiet behöver en ny partiledning inför valet 2014. Jag instämmer i förslagen från Abir Al-Sahlani, Fredrick Federley, Magnus Andersson och Sven Bergström om en ny partiledare, säger Hans Lindqvist, tidigare EU-parlamentariker och nu vice gruppledare i Stockholms läns landsting.

Partiledardebatten är viktig och välkomnas men den får inte skymma vad centern vill.
-Vi måste stärka den gröna centeridentiteten, bredda politiken, utveckla dialogen med väljarna och förbättra interndemokratin.
Detta skall nu arbetas fram i ett nytt partiprogram till en extrastämma 2012.
-Det är då naturligt att en efterträdare till Maud Olofsson utses innan dess på stämman i Åre i september. Att vänta till 2013 ger den nya partiledaren alldeles för lite tid till valet 2014.
-Centern bör också utse en 1:e och en 2:e vice ordförande i Åre för att bredda ledarskapet och stärka kommunikationen inåt och utåt.
- Vi har inte råd med ett förlustval till.

Mycket om personfrågor i politiken
I går var det kraven på Maud Olofssons avgång som skapade debatt och rubriker. Under månader har det varit socialdemokraterna med Mona Sahlins avgång som dominerat.

Miljöpartiet byter också språkrör...
och Mikaela Valtersson meddelar nu att hon utmanar valberedningens kandidat Åsa Romson på Mp-kongressen i maj. En pragmatisk miljöpartist. Ett bra förslag tycker jag, Valtersson- Fridolin.

... Tommy Waidelich lutar allt mer åt Alliansen
när han i dagen DN http://www.dn.se/ tycker om rut, inte säger nej till ett femte jobbskatteavdrag, tycker det är bra med vinster i välfärden och inte vill ha någon förmögenhetsskatt. Det skulle jag ha kunnat säga, eller Anders Borg...

För övrigt ska vi packa ner lite skidgrejor i dag för i morgon bär det av med Sonja och jag, Åsa, Micke Emma, Sara och Hanna till Lofsdalen... där jag ska åka ifrån Micke i störtloppsbacken....

onsdag 6 april 2011

Elfenbenskusten: Gbagbo måste lämna över
Det är egentligen otroligt hur en president som förlorat valet kan sitta kvar i fyra månader och inte lämna över makten. Nu kommer olika bud från Elefantriket  hela tiden. I DN sägs att presidenten förklarat sig villig att kapitulera. I förmiddagsrapporterna i radion är det inte alls så utan han förhandlar om villkoren för något...Och för detta har hundratals människor fått sätta livet till med FN som åskådare igen...
FN måste skaffa sig mycket starkare och snabbare mandat att agera i konflikter där maktfulla ledare dödar sin egen befolkning.

Borg - Waidelich, en förpostfäktning utan segrare
Det första mötet blev avvaktande mellan finansminister Anders Borg och Juholts nyutnämnde ekonomisk-politiske talesman Tommy Waidelich. Varken skattehöjning eller skattesänkning säger W, men det är inte mycket till besked. Det blir svårt att undvika skattehöjningar för W med de krav som utställts, säger Borg.
Men sjukförsäkringen är ett djupt sår för Alliansen. W behöver bara tala om en cancersjuk som måste jobba så skär det i hjärtat på de flesta av oss. Gör något nu, eller säg något som ska göras, vad som helst....

Uppsala och Stockholm ligger närmast Pilotbanan för spårbilar
Det kan se ut som det inte händer något, men det gör det. KOMPASS, Nätverket för kommuner som vill pröva på spårbilar, där jag är ordförande, pressar på regeringen om Pilotbanan. Uppsala är mycket långt framme och där finns ett nästan färdigt koncept. Stockholm med Akademiska Hus ligger också bra till med en spårbilsbana mellan KTH och Universitetet med kopplingar till Karolinska Institutet och Karolinska sjukhuset.
Den 27 april arrangerar KOMPASS ett möte med alla engagerade kommuner, ett tiotal ytterligare, näringsdepartementet och Trafikverket för att känna av läget, Spårbilen kommer.....

För övrigt ska vi ha kretsstyrelsemöte i kväll i Värmdöcentern...

tisdag 5 april 2011

Inga kompromisser i Libyen - Khadaffi ska bort
Det är oroande information som nu kommer om Khadaffis söner som ska ta över efter sin far och under en övergångstid styra landet och Khadaffis kontakter med Turkiet för ett eld upphör i syfte att hitta en kompromiss. Inget av detta är acceptabelt. Khadaffiklanen ska bort och sönerna är inte att lita på. De tidigare beskeden om eld upphör från Khadaffi har bara varit prat och är heller inte att lita på. En delning av Libyen vore en förlust för demokratin. Nej, alltså.

Gemensam asylpolitik i EU blir Fästning Europa
Det är ingen bra lösning att tvinga in alla 27 länderna i en gemensam asylpolitik i EU. De invandrarfientliga partierna som är starka i många EU-länder kommer att styra dagordningen. Länder som Sverige kommer att få backa. Vill vi det och därmed öppna vägen för Le Pen, Dansk folkparti, Sannfinnarna, Nederländerna och Sverigedemokraterna...

Kärnkraften måste fasas ut
Hur kärnkraftsförespråkarna än försöker försvara så går det inte. Kärnkraften är inte långsiktigt hållbar. Att bygga tio nya kärnkraftverk på samma plats som dagens med kanske dubbel effekt...ja då blir kärnkraften kvar i 50-60-70 år och sedan blir det tio nya igen.... Vill vi det. Gör som Tyskland. Fasa ut de äldsta reaktorerna och ta inga beslut om ny kärnkraft under 10 år. Fortsätt utbyggnaden av vindkraften, bioenergin och solkraften under tiden. Då är kärnkraften borta.

För övrigt ska jag till årsmöte i dag med Öppen Skärgård.

måndag 4 april 2011

Anna-Karin Hatt presenterar sig på DN Debatt
Precis som Fredrick Federley gjorde för några veckor sedan presenterar sig också nu Anna-Karin Hatt på DN Debatt som kandidat till partistyrelsen, http://www.dn.se/.  Anna-Karin är IT och regionminister i dag och vill att centern skall bli Sveriges mest öppna parti som står för en "varm och grön socialliberalism". Entrepreneurskap, tilltro till människorna, solidaritet, digital teknik och global rättvisa är andra honnörsord. Men decentralisering finns inte längre trots ansvaret som regionminister, lite om miljö, inget om klimat och interndemokrati i centern. Men allt ryms ju inte i en artikel...
Men det är bra att flera centerpartister talar om vad de vill.. Det är lite skillnad mot vad vi nyss sett...

Tommy Waidelich säger inte så mycket...
i sin intervju i SvD http://www.svd.se/. Lite slätstruket tycker jag. Skattelättnader för fattiga barnfamiljer är bra, liksom nej till förmögenhetsskatt, ja till grön skatteväxling och sänkt skatt på arbete. Jobbskatteavdraget trodde jag Tommy var för, men nej...Tror det blir svårt mot Borg i alla fall.

...Och Björklund får sina elitklasser
Det är något vår tes-,test- och provinriktade utbildningsminister drivit i tio är. Äntligen får vi hans elitklasser på tio ställen i Sverige... Visst, även de studiebegåvade har rätt att utvecklas men är detta verkligen rätt väg? Att flytta hemifrån till en elitklass i matematik vid 12 års ålder. Nej, det måste gå att ta hand om de med specialbegåvningar närmare hemorten och sina vanliga skolkamrater.

För övrigt ska jag i dag lyssna på en föreläsning om vindkraft i Värmdö av Per Ribbing...

söndag 3 april 2011

Dra inte ut på Libyen
Det är illa nog att Khadaffitrupper återtagit förlorade ställningar flera gånger. Det är mycket oroande om det drar ut på tiden och blir ett långt inbördeskrig. Allt annat än att snabbt få Khadaffi avsatt är uteslutet. En delning av landet i ett Östlibyen med rebellerna och ett Västlibyen med en Khadaffi kvar är oacceptabelt. Detsamma med någon sorts förhandling med rebellerna och Khadaffi. Sätt in alla resurser nu, militära, ekonomiska, diplomatiska....Nu

Juholt backar
Kongressretoriken har nu ersatts av en kraftig backväxel. Marknad finns kvar, pensionssystemet ska inte rubbas, den ekonomisk-politiske talesmannen Tommy Waidelich vill inte röra jobbskatteavdragen, inte ha någon förmögenhetsskatt och det är ok med vinst i välfärdssektorn. Juholt svarar något annat men det blir mest komiskt...På stället marsch.

Centern i länet driver på för C-förnyelse
Två mycket inspirerande och framåtsyftande anföranden inledde centerstämman i länet i går. Petter Hojem från tankesmedjan FORES berättade om invandringens möjligheter i Nybyggarlandet Sverige. Två tredjedelar av Sveriges kommuner skulle ha krympt utan invandring. Invandrarna är ofta entrepreneurer. En invandrare skapar två tre nya jobb. Det finns 400 000 invandrare i Stockholmsregionen.

Andreas Carlgren
Fortsatte på samma tema, eftersom Nybyggarlandet Sverige var temat för dagen, och började med Wilhelm Moberg. En fjärdedel av svenskarna lämnade det fattiga landet med drömmar om en  ny framtid i Amerika för 100-150 år sedan. Dagens invandrare till Sverige har samma drömmar... ta vara på dom , ta hand om dom, uppmuntra dom. När många små människor på många små platser gör många små saker, då förändras världen....

Och stort tack till Kerstin Lundgren
som efter tio ganska hårda år avgår som ordförande for länscentern.

Och Värmdöcentern
fick gehör för att se över stadgarna om rösträtt för nya medlemmar, en 1:e och en 2:e vice ordförande i partiets presidium och ett tydligt utalande om att stärka det nordiska samarbetet.

För övrigt blir det först tennis och sedan ska jag lära Fredrika, 17 år att crawla och Emma, 5 år att simma i Gustavsbergsbadet...

lördag 2 april 2011

Rätt av Sverige att delta med Jas
Riksdagens beslut i går med 240 röster mot 18 att delta med Jas Gripen i ,Libyen var rätt.  Avgränsningen mot markkrig går också att försvara. Hur hade alternativet sett ut. Sverige hade fått en förfrågan efter en FN resolution om ett deltagande, vi hade säkert funderat ett längre tid och till slut sagt nej. Det ser jag som politiskt omöjligt i den rådande situationen. Att några vänsterpartister avstod är bara hedervärt för Lars Ohly som faktiskt ställde upp och fick Jonas Sjöstedt med sig...

Distriktsstämma med länscentern
I dag har vi distriktsstämma med länscentern. Vi ska lyssna till miljöminister Andreas Carlgren som berättar om "Centerpartiets förnyelse". Inte "bara" miljöpolitik alltså utan lite bredare framtidsvisioner, Intressant, Andreas. Vi får också lyssna till Petter Hojem från tankesmedjan Fores som berättar om invandringens möjligheter. Själv har jag tre motioner som skall behandlas, en om ökat nordiskt samarbete i riktning mot en förbundsstat eller statsförbund. Den är avslagen av distriktsstyrelsen...

För övrigt är jag nu precis på väg till stämman

fredag 1 april 2011

Avhopp och inre uppror rätta vägen i Libyen
Nu strömmar avhoppen  från diktatorn Khadaffi. Utrikesministern Musa Kusas avhopp i går är det starkaste hittills. Om avhoppen blir strömhopp så blir inte Khadaffi gammal. Inrikesministern, justitieministern, migrationsminisern, riksåklagaren och mängder med ambassadfolk har tidigare hoppat av.
Inre uppror från truppstyrkor och administratörer är att annat effektivt vapen. Och det är inte fel av Alliansen mot Khadaffi att uppmana fler att följa. Ska vi säga någon eller några veckor till....

Juholt har en bit kvar till Reinfeldt
60-27,så ser populararitetssiffrorna ut om man skall tro DN /Synovate mellan Reinfeldt och Juholt. Nja...Men det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser. En verkar dock tydlig. Juholt vill bestämma själv. Nu får Sven- Erik Österberg lämna gruppledarskapet också...Vem kommer? En kvinna måste det vara...

Nu får det vara slut på stolligheter från EU
Ja, verkligen. Att momsbelägga föreningslivet är rena vansinnet. Men det är Sverige och Norden som har ett starkt civilt samhälle med många folkrörelser och föreningar och det förstår inte EU-folket. Bra att Borg och hela föreningssverige säger ifrån. Och i går var det flygkontroller av alla passagerare och bötesstraff haglar det om. Rubriken ovan är inte min utan Annie Johanssons, centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson...
Vackert. Följ upp det nu...

För övrigt var det nu dags för budgeten i landstinget...