onsdag 22 maj 2019

Demokrati, abort och kärnkraft, några "nya" frågor i EU-valet på söndag den 26 maj
Jag tycker verkligen demokratin måste stärkas i EU-samarbetet, Det kan inte vara rätt att vissa stater som Ungern, Polen, Rumänien, inte följer de krav på rättsstat, yttrandefrihet, mm som gäller för alla
EU-medlemmar. Ta ett exempel.  Korruptionen i dessa stater och kanske i flera undergräver den demokratiska beslutsprocessen som naturligtvis påverkar hela EU-systemet.

 Ett annat är EU:s arresteringsorder.
 Svenska medborgare som anklagas för brott i Ungern ska skickas dit för rättegång.
Skulle DU vilja bli rannsakad och kanske fälld av en domstol om du anklagas för ett brott mot Ungerns regering, där du vet att domarna är ditsatta för att just försvara regeringen?

Abort har kommit upp eftersom det finns olika bud från svensk partier, som t.ex KD om abort i vissa lägen ska godkänns eller ej. 
I Sverige har kvinnan som huvudregel rätt till abort. Kd har haft högre krav och nu visar det sig att KD:s EU-parlamentariker under mandatperioden  Lars Adaktusson rösta nej till abort vid 22 tillfällen i EU-parlamentet, där alla andra svenska parlamentariker röstat ja. En känslig fråga, men jag tror KD förlorar på den.

En tredje fråga är klimatdebatten där  M och Kd föreslagit mer kärnkraft för att minska utsläppen av växthusgaser.
Verkar mycket opportunistiskt. Kärnkraften är inge EU-fråga.Varje land avgör själv vilka energislag man använder, eller vill Kd att EU ska bestämma det. Vi har en överenskommelse mellan alla priser i riksdagen utom L om att kärnkraften ska avvecklas och, reaktorerna Ringhals 1 och 2 ska fasas u inom några år. M och Kd vill förlänga driften trots att de ställt sig bakom uppgörelsen 2016.

De vill också ha nya kärnkraftverk
och att den frågan ska utredas, kanske också inom EU med ny kärnkraftsforskning. Vattenfall vill inte förlänga R1 och 2, för dyrt,säger man.Ska skattebetalarna då ge subventioner till kärnkraft? Nej. Nya reaktorer tar 15-20 år att bygga och klimatsatsningarna måste kraftigt stärkas inom de närmaste tio åren, säger forskarna. Hallå.Dumt, ogenomtänkt, oproffsigt och provocerande, säger jag.Båda partierna kommer att förlora på det.

Inga kommentarer: