måndag 20 maj 2019

Klimatfrågan dominerar nu mer och mer i EU-valet och det är alldeles rätt om man räknar till storlek och påverkan på jorden,
Ambitioner  rån alla länder måste öka om vi ska nå klimatmålet max 1,5 graders utsläpp. Det fastslog FN:s klimatpanel IPCC i höstas i Katowice i Polen i höstas.  Men det kräver "förändringar av hela samhället i en skala som saknar motstycke" skrevs det i slutprotokollet. Utsläppen av växthusgaser måste halveras redan till 2030 -alltså inom tio år. Det är därför diskussioner handlar mycket om just att vi har tio år på oss att rädda jordens klimat. Det betyder att utsläppen måste halveras till 2030. Det betyder också att de EU-parlamentariker som väljs i EU-valet nu på söndag den 26 maj 20109 i stort har avgörandet i sina händer.

Jag har fem prioriteringar från och med nu om klimatet avslutade FN:s generalsekreterare vid IPCC-mötet i Katowice i oktober,
Ambitioner, ambitioner, ambitioner, ambitioner och ambitioner

Jag har skrivit en motion till Centerstämman i Karlsstad i september på  hur målet ska kunna uppnås.
Tanken med överenskommelsen i Polen och beslutet därifrån är att varje land sa lämna in förslag på hur deras land ska kunna uppfylla målen. Det är alltså nationella åtaganden för hur målen ska uppnås.

Jag föreslår att centerstämman i Karlstad ska kräva att regeringen utarbetar ett sådant förslag som diskuteras i  hela landet i riksdagen, regioner, kommuner, företag, civilsamhället och enskilda personer. Dessa förslag från alla länder (194 länder deltog i Polen) ska beslutas på nästa IPCC möte om ungefär ett år. Här kan Centern och Sverige ta ett brett initiativ och det kommer jag att jobba för.
Både viktigt och roligt.

Inga kommentarer: