onsdag 2 februari 2011

Egypten: Mubarak faller
Det är bara en tidsfråga innan Egyptens president och diktator Mubarak faller. Själv meddelar han nu i ett TV-tal att han inte ställer upp till omval i höst. Det räcker inte. De uppemot 2 miljoner demonstranter som träffades på Tahrirtorget i går och runt om i hela Egypten kräver mer. Jag hoppas nu att demonstrationerna fortsätter och inte klingar av så att vi får ett riktig besked om avgång. Problemen efter Mubarak finns där men det är bättra att ta tag i Muslimska brödsraskapet, kvinnornas frigörelse, demokratin och yttrandefriheten så fort som möjligt.

Regeringen: Se upp för ökade klyftor
I går fick vi besked om att Sverige har fått fler fattiga barn. Det är 220 000 barn i invandrarfamiljer, med ensamstående mammor och familjer drabbade av arbetslöshet. Klyftan växer mellan familjer som har det bra och familjer i fattigdom.
Mitt råd. Ta omedelbart tag i problemet och utvidga frågan till andra områden där klyftorna ökat, som mellan de med jobb och de utan jobb, mellan de med utbildning och de utan utbildning.
En debatt om ökade klyftor - eller ökat utanförskap! - gynnar inte centern och regeringen.

Bra med "lobbyistregister" i EU.
Det var en stor fråga redan under mina år i Bryssel. Hur gör vi med alla lobbyister som knackar på dörren, skriver mail, vill träffas, eller bara visa upp sig. Bra nu med förslaget om ett "Öppenhetsregister". Miljö- och fredsorganisationer vill inte kallas lobbyister. Det handlar om Öppenhet. Vem som helst skall kunna se vilka de är,vad de vill, hur mycket pengar, personal och resurser de har, vilka som är i ledningen....

Börja inte prata om Förbifart Hemmesta igen...
Otroligt dumt att nu börja prata om Förbifart Hemmesta igen i dagens Mitt i Värmdö. Efter Centerns, Miljöpartiets, Vänsterns och mängder med värmdöbors nej under valrörelsen lyftes leden ut från Översiktsplanen. Att Friluftsfrämjandet vill bygga leden är obegripligt. Vi skall förbättra Skärgårdsvägen. Storskogen skall göras till ett naturreservat och vi skall inte ha någon motorled i reservatet...

För övrigt skall jag nu slå in en födelsedagspresent till Micke som fyller år i morgon...

Inga kommentarer: